Am vorbit deja despre acest smartphone și am arătat că Moto G34 5G propune un raport performanțe/preț greu de bătut pe segmentul său de preț. Mai ales dacă facem referire la terminalele care vin de la companii producătoare cu o prezență solidă pe piața locală. Am analizat configurația sa, performanțele pe care aceasta le generează și prețul de vânzare pe care îl pretinde pentru această configurație. Și am spus la acel moment că dispozitivul are și alte argumente de partea sa, dincolo de performanțe și preț. Acum pare că a venit rândul acestor argumente pentru a fi analizate.
Nu mai insist asupra configurației complete a telefonului, o găsiți în materialul inițial, pentru care aveți mai sus link-ul. Un material care scoate la iveală și primele două argumente în favoarea acestui smartphone mid-range.
Performanțe peste medie pentru categoria sa de preț
Avem în primul rând performanțele generate de o configurație din zona de jos a categoriei mid-range. Posibile în mare parte datorită faptului că inginerii companiei au combinat un chipset Snapdragon 695 5G de la Qualcomm cu o memorie RAM de 8 GB. Un nucleu hardware care își face treaba cu brio.
Contribuie aici și faptul că memoria RAM poate fi extinsă virtual cu până la încă 8 GB. Utilizatorul are la dispoziție mai multe praguri pentru aceasta.
Dacă adăugăm și optimizările software, faptul că sistemul de operare este actualizat la zi, dar și că interfața este suficient de aerisită și nu este încărcată cu bloatware inutil, rezultă aceste performanțe pe care le-am expus în cadrul materialului anterior.
Preț foarte atractiv
Moto G34 costă, așa cum am văzut deja, 999 lei pe open market, fără obligații contractuale și fără restricții de rețea. Este un preț cinstit. Ba chiar foarte atractiv dacă luăm în considerare faptul că în pachetul standard găsim și un încărcător de 20W, cu tot cu cablu de alimentare. Dar și o husă de protecție realizată din silicon transparent. Un pachet complet, care scutește cumpărătorul de câteva cheltuieli suplimentare. Cele două accesorii costă împreună peste 100 de lei dacă ar trebui achiziționate separat.
În ceea ce privește husa de protecție, cei care doresc un grad mai ridicat de protecție sau o gamă de culori ceva mai vioaie, au la dispoziție oferta celor de la MobileDirect.ro.
Cei care au nevoie și de serviciile unui operator de telefonie mobilă vor găsi terminalul la prețuri chiar mai interesante. Am evidențiat două astfel de oferte în cadrul materialului anterior.
Autonomie excepțională
Deși m-am ocupat în articolul inițial de performanțele pe care le generează Moto G34, nu am analizat și partea de autonomie. Testele de baterie sunt ceva mai lungi. Am avut o surpriză plăcută din partea acestui telefon. În testul de baterie din PCMark, am înregistrat unul dintre cele mai bune rezultate dintre toate telefoanele testate de mine.
Cei de la Motorola au acordat întotdeauna o atenție sporită acumulatorilor și eficientizării consumului, pentru a genera autonomii peste medie. Au reușit și acum acest lucru. Probabil că au contribuit și optimizările și sistemul de operare aerisit, apropiat de forma stock de Android. Dar și unui display foarte inteligent gândit, care pune mai degrabă accentul pe rata de refresh decât pe rezoluție. Un panel IPS LCD mai blând cu bateria decât un AMOLED.
Dincolo de testele benchmark, în utilizarea de zi cu zi telefonul s-a comportat exemplar din punctul de vedere al autonomiei. Inclusiv în momentele în care am rulat aplicațiile benchmark sau am ieșit cu telefonul la pozat, autonomia a ajuns lejer la două zile de utilizare. După o încărcare peste noapte, am ajus la finalul celei de-a doua zile de utilizare cu 10-15% din baterie. O performanță notabilă! Un telefon care îți dă senzația că nu te va lăsa în mijlocul zilei. Și acest lucru este foarte important pentru un utilizator de smartphone.
Cert este că autonomia este clar un argument în favoarea acestui dispozitiv, cu atât mai mult cu cât ea ar trebui privită și prin prisma prețului de achiziție al telefonului. Și în contextul în care capacitatea acumulatorului este una standard, de 5000 mAh.
Performanțele foto, surpriza plăcută
Trebuie să recunosc că am fost plăcut surprins de performanțele foto ale lui Moto G34. Nu aveam așteptări prea mari, până la urmă vorbim despre un terminal de 999 lei. Însă și aici se pare că funcționează foarte bine partea de optimizări software. Iar senzorul principal de 50 MP își face bine treaba. Inclusiv pe partea de fotografii de tip portret își face bine treaba.
E drept că am avut noroc și de o zi relativ însorită, lucru mai rar în Brașov în această perioadă. Dar până la urmă, de cele mai multe ori camerele foto de pe telefoane sunt folosite în astfel de condiții.
Dar și la interior avem parte de rezultate peste așteptări.
Până și camera macro pare să își facă suficient de bine treaba atunci când este pusă la treabă. Nu te poți apropia de subiect decât până pe la 30 mm, dar de la acea distanță lucrurile par OK. Îl vedeți mai jos pe Nicolae Grigorescu de pe bancnota de 10 lei.
Și camera selfie reprezintă o surpriză, prin rezoluția de 16 MP a senzorului. De obicei, pe această categorie de preț se preferă un senzor de 8 MP, pentru a ține costurile sub control. Se pare însă că cei de la Motorola nu au făcut acest compromis, lucru care se reflectă și în performanțele camerei selfie, mai ales când avem lumină naturală din belșug.
Fotografiile la dimensiuni mai mari pot fi găsite într-un album evidențiat separat pe pagina de Facebook MOBzine Romania.
Pentru un telefon de sub 1000 de lei, rezultatele foto au fost peste așteptări. Așa că am considerat și performanțele sistemului de camere ca fiind un argument în favoarea terminalului.
Design clasic
Moto G34 propune o construcție suficient de elegantă. Și aici am centralizat feedback-ul venit din partea unui grup mai mare de persoane. Carcasa ce pare cumva unibloc cu tot cu marginile laterale, muchiile laterale plate, textura mată de pe spatele dispozitivului și forma sa ceva mai alungită decât standardul, au fost elementele apreciate de grupul de prieteni cărora le-am arătat telefonul.
Ecranul este plat și nu are chiar cele mai subțiri margini. Mai ales cea inferioară este destul de proeminentă. Dar acest lucru contribuie la forma ceva mai alungită a telefonului. Care astfel se ține destul de bine în mână.
A plăcut și finisajul mat, chiar dacă vorbim de plastic, de culoare Ice Blue, un albastru deschis. Aici este de fapt marele merit al inginerilor de la Motorola. Că au reușit să ofere o senzație de aspect plăcut, îngijit, folosind totuși materiale standard pentru segmentul de low-budget. A contat și atenția la detalii. Zonele de îmbinare între suprafețe sau butoanele, spre exemplu.
Un plus și pentru greutatea redusă.
Modulul foto este evidențiat separat, chiar dacă vine în aceeași culoare ca și restul telefonului. Finisajul este ușor diferit. Iar trecerea între cele două zone este una ceva mai lină. Nu avem o muchie ascuțită între ele, ci o trecere destul de lină.
Concluzii, alte argumente PRO si CONTRA
În mod evident, Moto G34 are de partea sa unele argumente clare. Desigur, toate acestea trebuiesc privite prin prisma prețului de achiziție, a categoriei din care face parte telefonul. Avem în zona de argumente, performanțele, prețul de achiziție, autonomia, performanțele foto și construcția elegantă. Am mai putea adăuga aici și sistemul de operare destul de curat, apropiat de varianta stock de Android. O caracteristică cu care cei de la Motorola ne-au obișnuit de ceva timp.
În zona de așa și așa am putea încadra ecranul. Este de apreciat că avem o rată de refresh mare (120 Hz), care își poate arăta utilitatea atunci când urmărim conținut multimedia. De jocuri prea pretențioase nu cred că poate fi vorba. Faptul că rezoluția este doar HD+ poate fi trecut cu vederea. Dar luminozitatea limitată a panel-ului poate pune probleme în momentul în care acesta este folosit în lumina puternică a soarelui.
Reproșuri? Destul de puține, având în vedere că vorbim despre un telefon de 999 lei. Nu îmi place faptul că avem preinstalate anumite jocuri pe care le consider inutile. Parcă pot înțelege că se bagă pe gâtul utilizatorului aplicațiile Motorola, dar jocuri precum Woodoku, Block Blast, Cubes Empire și două Solitaire-uri chiar nu erau necesare. Mai ales că sunt toate din aceeași categorie. La fel și cu browser-ul Opera. Dar acestea sunt detalii peste care se poate trece relativ ușor, aplicațiile respective pot fi eliminate.
Una peste alta, Moto G34 de la Motorola este un telefon care nu trebuie ignorat atunci când bugetul pentru achiziția unui smartphone este unul limitat. Dacă trebuie să te încadrezi în 1000 de lei (cu tot cu husă și încărcător), atunci avem de-a face cu un candidat serios. Un telefon la care nu a fost ignorat niciun aspect esențial, la care ai senzația destul de confortabilă că nu au fost făcute concesii majore în favoarea prețului.