Este flagship-ul suprem al coreenilor, fără îndoială! Cel mai bun Ultra de până acum. Aș spune chiar că este flagship-ul cel mai atractiv pe segmentul Androidelor și tot nu aș greși. Este complet și aduce o grămadă de plusuri față de competitori. Ba chiar o să încerc în cele ce urmează să demonstrez acest lucru, pas cu pas. Îmi place mult și că Samsung Galaxy S24 Ultra reprezintă primul salt între generații (după ceva timp) la care se vad îmbunătățiri în destul de multe zone. Cam în toate zonele care contează. Înclusiv din punct de vedere fizic. S-ar putea spune că 2024 a fost un an bun pentru Ultra!
L-am așteptat cu destul de multă nerăbdare la teste. Asta și pentru că folosesc în prezent un Galaxy S22 Ultra și aștept să fac trecerea la generația actuală, cel mai probabil prin prelungirea contractului cu operatorul de telefonie mobilă. Așa că o să întâlnim de-a lungul acestui material și câteva comparații, aș spune eu firești (dintr-o perspectivă subiectivă), între cele două modele.
Dincolo de preferințele personale către acest model, trebuie făcută o scurtă paranteză. Modelul Ultra este cel care aduce combinația de display mare cu stylus. Și care s-a consacrat ca produs business, ca instrument de lucru pentru o anumită categorie de utilizatori. Pe lângă acest plus evident, avem sistemul de camere foto, ceva mai complex decât la S24 și Galaxy S24 Plus. Capabil de un zoom optic greu de egalat în 2024. Sunt doar două motive pentru care prefer Ultra-ul. Deși trebuie să spun că un telefon mai mic, cu camerele de pe Ultra, ar fi fost extrem de interesant.
Înainte de a începe să analizăm mai în detaliu cele mai importante aspecte pentru un utilizator de smartphone, trebuie să trecem în revistă și lista cu specificații tehnice pentru S24 Ultra. Contează mai puțin zona de nucleu hardware, aici cam toate telefoanele care se respectă merg pe aceeași rețetă. Și nu vorbesc doar despre cele din seria S24. Iar diferențele nu se mai fac la nivel de performanțe. Dar așa este elegant pentru cei care nu sunt la curent cu toate amănuntele de ordin tehnic.
Configurație Samsung Galaxy S24 Ultra
Așadar, lista completă cu speficiații tehnice pentru Samsung Galaxy S24 Ultra:
- Ecran: Dynamic LTPO AMOLED 2X plat
- Diagonală: 6.8 inchi
- Rezoluție: 1440 x 3120 pixeli
- Aspect ratio: 19.5:9
- Densitate: 505 ppi
- Screen-to-body ratio: 88.5%
- Rată de refresh: 120 Hz
- Luminozitate de top: 2600 niți
- Altele: HDR10+, always-on, Gorilla Armor
- Chipset: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 (4nm)
- Procesor: octa-core 8-core (1 x 3.39 GHz Cortex X4 + 3 x 3.1GHz Cortex A720 + 2 x 2.9GHz Cortex A720 + 2 x 2.2GHz Cortex A520)
- GPU: Adreno 750 (1 GHz)
- Memorie RAM: 12 GB
- Memorie internă: 256 GB, 512 GB sau 1 TB
- Slot card microSD: nu
- Sistem de operare: Android 14 cu OneUI 6.1
- Cameră foto principală: sistem quad-camera 200 MP (f/1.7, 24mm wide, 1/1.3″, 0.6µm, multi-directional PDAF, Laser AF, OIS) + 10 MP (f/2.4, 67mm telephoto, 1/3.52″, 1.12µm, Dual Pixel PDAF, OIS, 3x optical zoom) + 50 MP (f/3.4, 111mm periscope telephoto, PDAF, OIS, 5x optical zoom) + 12 MP (f/2.2, 13mm 120˚ ultrawide, 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, Super Steady video)
- Cameră foto frontală: 12 MP, f/2.2, 26mm wide, Dual Pixel PDAF
- Cititor de amprentă digitală: da, integrat sub display
- Acumulator: Li-Ion
- Capacitate: 5000 mA
- Viteză de încărcare: 45W
- Încărcare wireless: 15W (Qi/PMA)
- Reverse wireless charging: 4.5W
- Altele: Samsung DeX, Samsung Wireless DeX (desktop experience support), Ultra Wideband (UWB) support, USB Type-C 3.2, DisplayPort 1.2, OTG, NFC, audio tuned by AKG, IP68, stylus (bluetooth integration), nano-SIM + eSIM
- Construcție: față Corning Gorilla Armor, spate Corning Gorilla Armor, ramă laterală titanium (grade 2)
- Dimensiuni: 162.3 x 79 x 8.6 mm
- Greutate: 232 g
- Culori: Titanium Black, Titanium Gray, Titanium Violet, Titanium Yellow, Titanium Blue, Titanium Green, Titanium Orange
Aceasta este configurația completă pentru acest vârf de gamă. Noi am testat versiunea de culoare Titanium Gray, echipată cu o capacitate internă de stocare de 256 GB.
Performanțe demne de un vârf de gamă
Desigur, după ce vedem lista cu specificații tehnice pentru orice dispozitiv, vine automat întrebarea legată de performanțele pe care este capabilă să le genereze această configurație. Și aici, așa cum am spus, nu prea mai avem diferențe semnificative în segmentul high-end. Chiar dacă cifrele din benchmark-uri pot diferi, utilizatorul nu va simți aceste diferențe în timpul utilizării dispozitivului.
Am testat Samsung Galaxy S24 Ultra în cele mai populare aplicații de benchmark. Rezultatele le aveți mai jos. Am început cu AnTuTu Benchmark.
Pentru că telefonul s-a încins destul de mult (a căzut pe o pătură pufoasă și a fost acoperit de aceasta), am reluat testul și în exterior. Aveți și cel de-al doilea set de rezultate, măcar pentru comparație.
A urmat mai apoi testul din Geekbench. Capturile de ecran le aveți mai jos.
Am rulat mai apoi testul de performanțe din PCMark. Ca a ieșit poate fi văzut mai jos.
Testele din GfXBench au generat următoarele rezultate:
În cele din urmă, câteva teste din 3DMark. Mai întâi SlingShot și SlingShot Extreme.
Iar la final, WildLife și WildLife Extreme.
În ceea ce privește utilizarea cotidiană, telefonul rulează impecabil. Nu am avut nici cea mai mică problemă cu el (încins, blocat, oprit, resetat, sacadat). Pur și simplu nu am ce să îi reproșez din acest punct de vedere.
Autonomie impresionantă, un mare plus pentru telefon
Tot la capitolul performanțe poate fi încadrată și autonomia. Și trebuie spus că Samsung Galaxy S24 Ultra impresionează din acest punct de vedere. Deși la prima vedere nu s-a umblat la acumulator de vreo două generații, la nivel de optimizări software s-au făcut progrese. Rezultatul testului de autonomie din PCMark este grăitor din acest punct de vedere.
În timpul utilizării cotidiene, am trecut fără nici cea mai mică emoție testul unei zile întregi de utilizare intensă. Chiar și cu teste benchmark sau fotografii, nu am avut emoții. Și asta cred că este cel mai important. Cred că nu greșim când spunem că autonomia reprezintă un mare plus pentru acest terminal. Un argument care s-ar putea să cântărească mult în ochii potențialilor cumpărători.
Preț de vânzare destul de ridicat
Și dacă tot am vorbit de cumpărători, să ne oprim puțin și asupra prețului de vânzare pentru Samsung Galaxy S24 Ultra. O informație care vine cumva firesc după lista de specificații tehnice și performanțe. Aici însă avem un fel de călcâi al lui Achile pentru acest dispozitiv. Este destul de scump. Modelul testat de noi (256 GB, Titanium Gray) are un preț de 7200 lei în magazinul oficial al companiei, la momentul scrierii acestui material. Folosesc o captură de ecran, pentru că prețurile pot varia între timp.
E drept că există și câteva promoții care mai pot îndulci puțin gustul amar lăsat de prețul piperat. Le vedeți în imaginea de mai sus pe cele actuale. Pe site-ul Samsung sunt accesibile în exclusivitate anumite culori care chiar arată bine.
Pe de altă parte, nici măcar la acest nivel de preț nu avem în cutia standard un încărcător pentru telefon, nu mai zic de o pereche de căști. Nu este ceva nou, dar parcă nu mi se pare OK, mai ales la acest nivel.
Se poate observa un soi de trend de creștere a prețurilor pe zona de high-end la marii producători. Lucru ce poate fi folosit ca un fel de scuză pentru Samsung. Dacă OnePlus sau Xiaomi vin cu vârfurile lor de gamă în zona asta de preț, de ce să ne mai mirăm în cazul companiei coreene. Samsung este un nume consacrat pe piața de smartphone. Și are argumentul că este singurul flagship cu suport pentru stylus și cu acesta integrat și inclus în pachetul standard.
Construcție diferită, ceva mai practică
Pe partea de construcție avem parte de câteva noutăți interesante. Se observă primele schimbări de design de doi ani încoace. Și vorbim despre elemente cu un impact vizual destul de puternic. Samsung Galaxy S24 Ultra vine cu un ecran perfect plat.
Generațiile anterioare aveau ecranul cu marginile laterale curbate. Poate că este o apreciere subiectivă, dar îmi place mult de tot noua abordare. Nu am fost niciodată un fan al ecranelor curbate în lateral. În plus, mi se pare că ecranul plat este mai ușor de protejat cu ajutorul unor huse de protecție. Și aici am testat mai multe alternative de huse de protecție pentru Galaxy S24 Ultra, sosite de la partenerii noștri de la MobileDirect.ro.
A doua mare schimbare în zona de aspect fizic, vine la nivel de muchii laterale. Modelul ultra se apropie și el de designul consacrat (și trebuie să admintem, copiat de la iPhone) și are muchiile laterale mult mai plate.
Nu sunt la fel de drepte ca la modelele mai mici S24 și S24 Plus, dar sunt mai plate decât la generațiile anterioare. Dar fiind că ecranul este plat și suprafața spate reflectă identic forma ecranului, nici nu era greu de realizat. Cred că aceste muchii laterale vor deveni mult mai plate la următoarele generații. Și s-ar putea ca telefonul să arate și mai bine. Oricum, din punct de vedere fizic, îmi plac mult modificările implementate de Samsung la modelul Ultra. Și în general la toată familia Galaxy S24. Se poate spune că telefonul poate a pierdut ceva la nivel de elegantă (părerile pot fi aici împărțite), dar a câștigat cu siguranță în partea de utilitate, de rezistență.
Dincolo de aceste două diferențe, s-au păstrat elementele cu care au venit cele două generații precedente. Avem aceleași detalii și inclusiv aceeași dispunere a camerelor foto pe partea din spate.
Galaxy S22 Ultra este cel negru în cazul în care acest lucru nu este deja clar.
Performanțe foto cu plusuri evidente
Și uite așa am făcut o trecere elegantă către zona de performanțe foto. Samsung Galaxy S24 Ultra a schimbat la nivel de camere foto și în partea de hardware. Era de așteptat să se umble la optimizările foto, dar acum avem și un alt suport hardware pentru acestea. Față de generația anterioară, la senzorul camerei foto telephoto de tip periscop, față de acum două generații și în zona senzorului principal. Și rezultatele să văd, așa cum o să încerc să vă arăt în cele ce urmează.
Mai întâi aveți un set de fotografii realizate ziua, în timpul unui periplu prin Florența și Bologna. Am avut parte și de o zi însorită, cu cer senin și soare, dar și de o zi înnorată, cu cer închis și ceva mai puțină lumină naturală.
Și câteva fotografii de interior, unde mi se pare că telefonul se comportă la fel de bine.
Zoom-ul își face treaba foarte curat până la 10x (optic). Nu arată foarte rău nici în zona de digital, acolo unde merge până la 100x. Aveți mai jos câteva seturi de astfel de poze cu toate nivelele intermediare de zoom (1x, 3x, 5x, 10x, toate optic, plus 50x si 100x digital la ultimele doua seturi).
Am realizat și câteva fotografii de noapte. Vedeți comparația cu modelul de acum două generații, Galaxy S22 Ultra. Îmbunătățirile sunt evidente.
Prima fotografie din cele doua comparații foto este realizată cu Galaxy S24 Ultra, cea de-a doua cu Galaxy S22 Ultra.
Mai multe fotografii realizate cu Samsung Galaxy S24 Ultra, la dimensiuni mai mari, veți putea găsi pe pagina de Facebook MOBzine Romania, evidențiate în cadrul unui album separat.
Desigur, este loc de mai bine, ar spune cei mai exigenți. Cu atât mai mult cu cât a fost un întreg hype legat de top-ul DxOMark. Cred totuși că utilizatorul ar trebui să fie primul mulțumit de fotografiile rezultate. Iar Galaxy S24 Ultra se descurcă la nivel de flagship și din acest punct de vedere și mi-a lăsat o senzație plăcută din punct de vedere al experienței și pe partea de fotografie.
Ecran de calitate
Până la urmă vorbim despre un Samsung, un mode high-end. Era normal să avem un panel de calitate, produs tot de compania coreeană. Și detaliile tehnice din zona de specificații se reflectă fidel și în calitatea imaginii. Plusul de luminozitate câștigat de noua generație este vizibil. Nu mai există probleme de vizibilitate nici măcar atunci când suntem afară, în lumina puternică a soarelui.
Culorile sunt redate destul de fidel, nu avem parte de o creștere artificială a intensității acestora. Totul rămâne natural, fără excese.
În mod clar un argument în favoarea acestui dispozitiv!
Interfață software, suport prelungit și Galaxy AI
Samsung Galaxy S24 Ultra vine, așa cum era de așteptat, cu cea mai recentă versiune de Android (14) și cu cea mai proaspătă variantă de interfață proprietară, OneUI 6.1. Aici nu sunt surprize, utilizatorii se așteptau la așa ceva.
Supriza mare și plăcută din partea companiei coreene este legată de cei șapte ani de suport pentu utilizatorii seriei S24. Și nu vorbim aici doar despre update-uri periodice de securitate, ci și despre upgrade-uri majore ale sistemului de operare. Care se pare că vor fi tot șapte.
În același timp cu prelungirea periadei de suport la un nivel încă neîntâlnit pe piața Androide, avem încă o surpriză. Compania coreeană a integrat AI-ul într-o serie de funcționalități și le-a grupat sub titulatura Galaxy AI. Ce este acest Galaxy AI, cu toate funcționalitățile sale și cum pot fi folosite acestea, am discutat deja în momentul apariției acestui model. Am insistat totuși pe trei dintre aceste funcționalități, cu care m-am jucat puțin și cu ocazia acestui review.
În primul rând mi se pare foarte interesantă și utilă opțiunea de Live Translate. În timpul unui apel audio, poate fi activată această opțiune. Persoana de la celălalt capăt al firului va auzi o voce sintetizată care va replica în altă limbă, în timp real, ceea ce spune partenerul de conversație în limba sa. Deocamdată nu există suport pentru limba română aici.
În zona de text, există posibilitatea de a sumariza sau traduce în timp real anumite articole din online. Partea cu sumarizarea mi se pare utilă, mai ales când este vorba despre un articol mai lung.
Iar pe partea de fotografie a fost îmbunătățită acuratețea cu care AI-ul intervine pe anumite fotografii. Aveți mai jos și două exemple. Contează mai puțin obiectul cu care a ales să înlocuiască ceea ce am vrut eu să înlocuiască (acolo unde are dificultăți în a completa partea de imagine care a fost ocupată de obiectul îndepărtat, alege să adauge el un alt obiect care să completeze cât mai fericit fotografia rezultată), mai important este felul destul de fidel în care a completat informația lipsă, lucru vizibil mai ales în al doilea exemplu. Este loc mult de îmbunătățiri aici, dar direcția pare a fi cea corectă!
Ca o scurtă paranteză (scurtă, dar importantă), majoritatea funcțiilor din Galaxy AI nu funcționează fără o conexiune la Internet. Și asta înseamnă că informația procesată ajunge pe serverele companiei coreene.
Argumente PRO și CONTRA, conculuzii
Am ajuns și la final, acolo unde sumarizăm puțin impresiile lăsate de Samsung Galaxy S24 Ultra. Argumentele clare în favoarea acestui telefon sunt autonomia, ecranul, performanțele și suportul software. La acest ultim capitol intră la pachet și toate jucăriile interesante numite generic Galaxy AI.
Construcția telefonul poate intra în zona de aprecieri subiective. Mie îmi place, folosesc un Ultra mai vechi (S22) și consider că direcția aleasă de Samsung este una fericită. Dacă nu ești un fan al telefoanelor mari, s-ar putea să te atragă mai mult un dispozitiv mai mic.
Partea de performanțe foto poate fi considerată și ea un argument de partea telefonulu, poate nu unul la fel de puternic.
În partea cealaltă, avem un preț destul de mare de achiziție. Luăm aici în considerare și faptul că lipsesc orice fel de accesorii din pachetul standard, inclusiv încărcătorul.
Nu îmi place nici că Samsung păstrează în continuare cele mai atractive opțiuni de culoare exclusiv pentru vânzările proprii. Cele patru culori standard sunt destul de terne, de impersonale. Pentru cele care arată mai bine, ești nevoit să cumperi telefonul direct de la companiei. Cei condiționați de un operator, sunt legați la mâini. Această ultimă problemă poate fi rezolvată cu o husă de protecție.
Una peste alta, avem un flagship veritabil, care își respectă blazonul, inclusiv în zona de preț de vânzare! Și singurul vârf de gamă cu stylus integrat. Un telefon complet, cu care compania coreeană defilează în 2024 pe segmentul de high-end-uri convenționale. Un dispozitiv care aduce suficiente schimbări, inclusiv la nivel fizic, dar care a construit pe o fundație solidă, pornită cu doi ani în urmă.