Avem în teste de câteva zile un Moto G34 5G de la Motorola. Un telefon din zona de prețuri accesibile, care are marele merit de a nu neglija niciun aspect important pentru un smartphone. Desigur, totul privit prin prisma prețului său de vânzare. Practic un dispozitiv care propune un raport preț/performanțe greu de bătut în limita unui preț de achiziție de 1000 de lei. Desigur, vorbim aici despre producătorii care au cât de cât un nume pe piața de smartphone. Și mai ales cei care au o prezență solidă și pe piața locală. Și acesta mi se pare mie a fi marele argument al acestui terminal: că întrunește și aceste condiții. Motiv pentru care m-am și gândit că merită un scurt material doar pentru acest aspect.
Practic dispozitivul nostru vine echipat cu un chipset Snapdragon 695 5G de la Qualcomm. Un chipset stabil, capabil de performanțe decente. Nucleul hardware este completat de o memorie RAM de 8 GB. O cantitate respectabilă, pe care nu prea o regăsim pe acest segment de preț. Avem chiar unele dispozitive cu ambiții high-end, care încă vin cu această memorie RAM. Aici pare să fie elementul cheie al acestui dispozitiv, în nucleul să hardware stabil, bine optimizat, capabil de performanțe care să satisfacă fără probleme cerințele unui utilizator mediu de Android. Totul la un preț accesibil. Un raport fericit, pe care îl vom și analiza în cele ce urmează.
Desigur, terminalul are și alte argumente de partea sa. O construcție destul de elegantă, o autonomie peste medie, un ecran cu rată de refresh de 120 Hz sau prezența la bord a suportului pentru eSIM. Am enumerat doar câteva dintrel elementele care îl disting pe Moto G34 5G în segmentul său de preț. Dar acestea vor face subiectul unui alt material. Până atunci să ne întoarcem puțin la partea de performanțe.
Specificații tehnice complete
Desigur, pentru a analiza corespunzător un raport preț/performanțe, trebuie să trecem mai întâi în revistă partea de configurație. Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Moto G34 5G:
- Ecran: IPS LCD
- Diagonală: 6.5 inchi
- Rezoluție: HD+ (720 x 1600 pixeli)
- Densitate: 270 ppi
- Rată de refresh: 120 Hz
- Screen to body ratio: 84%
- Altele: water-repellent design
- Chipset: Qualcomm Snapdragon 695 5G
- Procesor: octa-core (2 x 2.2 GHz Kryo 660 Gold + 6 x 1.7 GHz Kryo 660 Silver)
- GPU: Adreno 619
- Memorie RAM: 8 GB
- Memorie internă: 128 GB
- Slot microSD: da
- Sistem de operare: Android 14
- Camera foto principală: sistem dual-camera, 50 MP (f/1.8 wide, 0.64µm, PDAF) + 2 MP (f/2.4, macro)
- Camera foto frontală: 16 MP (f/2.4, wide, 1.0µm)
- Cititor de amprentă digitală: da, poziționat lateral
- Acumulator: Li-Po
- Capacitate: 5000 mAh
- Viteză de încărcare: 18W
- Altele: eSIM, jack audio 3,5 mm, Snapdragon Sound, NFC, Radio FM
- Construcție: față sticlă, spate plastic și ramă plastic
- Culori: Charcoal Black, Ice Blue, Ocean Green, Vanilla Cream
- Dimensiuni: 162.7 x 74.6 x 8 mm
- Greutate: 179 g
Vedem o listă cu specificații tehnice suficient de impresionantă pentru categoria de preț din care face parte telefonul. Sunt disponibile mai multe combinații de memorii, noi am specificat-o pe cea pe care o avem la testare. Și pe care o vedem și în ofertele partenerilor Motorola de pe piața din România.
Am testat varianta de culoare Ice Blue, cu spatele de plastic. Atenția pe care cei de la Motorola o acordă designului și materialelor folosite este vizibilă mai ales la varianta de culoare Ocean Green, care are spatele învelit într-o piele ecologică. Și care chiar arată bine. Dar aici trebuie să mă credeți pe cuvânt.
Așa cum am spus, Moto G34 5G are de partea sa și alte argumente dincolo de nucleul hardware, precum autonomia, rata de refresh a ecranului, suportul pentru eSIM. Dar acum ne ocupăm strict de raportul preț performanțe.
Preț foarte atractiv
Și începem cu partea de preț. Cei de la Motorola recomandă pentru modelul Moto G34 5G un preț de 999 lei. Găsim terminalul la acest preț în oferta celor de la eMAG.ro, fix în configurația (8 GB RAM + 128 GB) și culoarea (Ice Blue) sample-ului de test. Mai jos aveți o captură de ecran, pentru că prețurile se tot schimbă.
La același preț este terminalul la vânzare și în oferta celor de la Altex. Mai jos o altă captură de ecran.
Acestea sunt prețuri pentru achiziția telefonului liber de rețea. El poate fi însă găsit și în ofertele operatorilor de telefonie mobilă. La Digi Mobile spre exemplu, avem ofertele de mai jos:
Terminalul apare și în oferta Orange România. Vedeți mai jos oferta pentru el.
Sunt convins că o căutare mai amănunțită poate scoate la iveală și oferte mai atractive pentru acest telefon, cel puțin în ofertele celor doi operatori de telefonie care îl au în ofertele lor.
Esența este însă alta. Avem un terminal de 1000 de lei. Încă din start trebuie să precizăm că în pachetul standard avem inclus un încărcător de 20W. Dar și o husă de protecție din silicon transparent. Pentru alte modele s-ar putea să fie de folos oferta celor de la MobileDirect.ro.
Atât încărcătorul, cât și husa de protecție, sunt accesorii care în cazul unor competitori direcți ar trebui achiziționate separat. Și care împreună sar lejer de 100 de lei. Așa că prețul de 1000 de lei pe care îl pretinde acest model poate fi deja privit cu alți ochi.
Performanțe mai mult decât decente
Prin aceeași prismă a prețului atractiv de achiziție trebuie să privim și performanțele pe care le generează nucleul hardware al lui Moto G34 5G. Performanțe pe care ni le cuantifică în primă instanță cele mai populare aplicații de benchmark. Am început cu popularul și în același timp controversatul AnTuTu Benchmark. Ce a rezultat vedeți în capturile de ecran de mai jos.
Am rulat mai apoi testele de performanță din PCMark. Rezultatul este vizibil mai jos.
Testele Geekbench 6 au generat următoarele rezultate:
La final am rulat și câteva teste din GFX Bench.
Dar și ceva teste din 3DMark. Asta deși nu avem de-a face cu un telefon de gaming, dar am zis să avem o imagine cât de cât completă în zona de benchmark-uri.
Oricum, partea de nucleu hardware (chipset + memorie RAM) face o treabă extrem de bună.
Dincolo de aplicațiile de benchmark, o notă specială este dată de comportamentul terminalului în utilizarea cotidiană. Inclusiv în perioada de teste benchmark, nu s-a încins deloc. A rulat cursiv, nu s-a blocat, nu s-a oprit sau nu s-a resetat.
Cred că la performanțele peste media categoriei din care face parte contribuie și sistemul de operare destul de curat, de apropiat de forma de fabrică. O trăsătură cu care Motorola s-a consacrat și pe care eu personal o apreciez foarte mult la acest producător.
Concluzie: performanțe bune pentru prețul cerut
Din argumentele expuse mai sus reiese foarte clar că Moto G34 5G propune un raport preț/performanțe destul de greu de egalat pe piața locală. Mai ales în rândul telefoanelor care vin de la producători cu prezență solidă pe această piață. Aici cred eu că este marele argument al acestui dispozitiv accesibil. Pentru 999 de lei cumpărătorul primește un telefon stabil, rezonabil de performant și cu un aspect fizic elegant și îngrijit. Plus o husă de protecție și un încărcător de 20W. Detaliu foarte important, mai ales pe acest segment de preț.
Desigur, așa cum am tot repetat, am identificat și alte argumente care sunt de partea lui G34 5G. Dar pe care vă invit să le descoperim într-un material viitor.