În ultimele zile am citit două informații interesante legate de modul în care utilizatorii de telefoane Android root-ate au de suferit: Apple Music nu va mai putea fi folosit (nu e nicio mare pierdere aici) și că Google RCS nu ca mai funcționa.
Practic, cei ce alterează sistemele de securitate de pe Android (în vederea trecerii de restricțiile impuse din fabrică) ca să aibă un control mai bun asupra telefoanelor, încep să aibă probleme în sensul că nu vor mai putea folosi aplicații gen Apple Music sau Google RCS, asta în plus față de blocarea accesului la aplicațiile de banking.
Schimbarea o să intre în vigoare odată cu Apple Music 4.7, iar pentru Google RCS deja e activă. Justificarea e clară: un telefon Android pe care utilizatorul are drepturi root poate să acceseze toate detaliile aplicațiilor, chestie care poate să afecteze securitatea tranzacțiilor financiare, a mesajelor și a drepturilor de autor.
Ceva îmi spune că dacă până și Google începe să facă asta, o să vedem o mișcare mai amplă în zona asta și odată cu ea, o descreștere a numărului de entuziaști care sunt dispuși să își root-eze telefoanele pentru a putea să le configureze după cum doresc.
Asta ca să știți la ce vă înhămați dacă decideți să vă deblocați bootloader-ul ca să puneți ROM-uri terțe.
Ca fapt divers, am făcut parte din această categorie foarte mult timp și consider că efortul merită, dar pentru că în ultima vreme (de când HTC nu mai e ceea ce a fost) am renunțat și la Android și la conceptul de root.