Am spus-o și o repet: consider că un ceas interesant se numără printre puținele bijuterii pe care un bărbat le poate purta oricând și oricum. Și pentru situațiile în care cineva dorește un ceas de lux, care să îi ofere și elemente smart, atunci Huawei Watch Ultimate Design este cu siguranță una dintre primele opțiuni.
Atunci când am văzut comunicatul de presă al Huawei legat de lansarea lui Watch Ultimate Design mi-am întrebarea firească: ˝de ce ar aduce așa ceva pe piață?˝. Au trecut câteva luni și am avut ocazia să testez modelul Watch Ultimate Design și cred că am un răspuns simplu: pentru că există persoane care vor elemente smart într-un ceas de lux.
Eu nu mă număr printre cei care apreciază ceasurile placate cu aur, fiind mai degrabă orientat către versiunile mai rugged, masive, însă pot să spun că în mare mi-a plăcut acest ceas. De altfel, ce ar fi la el să nu îți placă?
Un design elegant, cu aur de 18K
Watch Ultimate Design este în esență superbul Watch Ultimate (vă invit să citiți aici review-ul care se aplică 100% și lui Watch Ultimate) pus într-o carcasă puțin mai mare, orientată către consumatorii de lux.
Watch Ultimate Design vine într-o cutie de piele iar în pachet există și o brățară de silicon, pe lângă cea realizată din aliaj de titan si zirconiu, placată cu aur. Aceasta din urmă e similară cu cea de pe Watch Ultimate, diferența fiind aceea că vorbim de un material din titan cu elemente aurite, a cărei dimensiune poate fi modificată prin adăugarea sau eliminarea unor zale.
Fără să greșesc vă spun că display-ul de 1,5 inci al lui Watch Ultimate Design este cel mai bun pe care l-am văzut până acum pe un ceas smart și poate că mai important este că Huawei a reușit să creeze o temă cu un sistem de culori care se asortează perfect cu aspectul și nuanța elementelor hardware. Țineți cont că vorbim despre un ceas de 49.4 x 49.4 x 13 mm și cu o greutate de 78 de grame.
Ecranul LTPO AMOLED (rezoluție de 466×466 pixeli, 311 ppi densitate) e protejat cu sticlă sapphire și se vede excelent în orice condiții – cu mențiunea că nu l-am testat în apă, ca să apreciez strălucirea la scufundări, dar pe întuneric se vede excepțional.
Fiind o temă cu mult negru și un galben plăcut (în timp am ajuns să îmi placă cum se vede) permite o autonomie de peste o săptămână și în același timp îl face să arate foarte bine, mai ales în zonele întunecoase.
Atenția la detalii se vede și la modul în care sunt finisate cele trei butoane – cel dedicat activării funcției Expedition (cea în care ceasul e transformat într-un calculator care înregistrează date legate de deplasare, starea de sănătate, pentru ca la nevoie să poată reface traseul parcurs), cel de control care se și rotește și poate fi folosit pentru control și cel pentru selecție.
Pe toată carcasa ceasului poate observa îmbinarea perfectă a elementelor din titan cu cele realizate din metal lichid pe bază se zirconiu și bucățile aurite (e folosit aur de 18K), iar rezultatul este un aspect elegant. Watch Utimate Design e făcut pentru acele persoane care admiră luxul și care vor să se bucure instant și de aventură, pentru care au nevoie de un ceas pe măsură care să arate bine și să fie și rezistent.
Față de carcasa de oțel a lui Watch 3, Watch Ultimate Design are o rezistență crescută de 4 ori, de până la 1300 Mpa și având certificarea pentru rezistență la scufundări (IP68 și 10 ATM, ceea ce permite o scunfundare la 100m), poate fi folosit fără niciun fel de problemă și în apă (chiar și sărată, dacă e să ma iau după experiența pe care am avut-o cu Huawei Watch Pro 3).
Elementele smart și de monitorizare a sănătății
Dacă elementele de design și aspect general sunt subiective, în special în cazul unui ceas de lux, elementele smart sunt clare: monitorizarea activității fizice și a sănătății. Toate funcțiile de pe Watch Ultimate sunt prezente și pe modelul Watch Ultimate Design, incluzând monitorizarea ritmului cardiac, a somnului, a stresului, nivelul de oxigen, ECG, a stresului etc.
Ceasul poate detecta și măsura peste 60 de tipuri de activități sportive, incluzând scufundările, înnotul, tenis de masă sau schi-ul/snowboarding-ul. Puteți să activați detecția automată a activității sportive sau să o selectați manual atunci când faceți sport și vreți să obțineți date despre efortul depus și să vă urmăriți parametrii asociați respirației și bătăilor inimii.
Huawei Watch Ultimate Design folosește sistemul de operare HarmonyOS 4.0 și are mai multe aplicații preinstalate. În general nu recomand instalarea de aplicații pe ceasurile smart pentru că de cele mai multe ori beneficiul primit nu compensează consumul de baterie.
Putând să fie legat și de un smartphone Android cât și de unul cu iOS, Watch Ultimate Design oferă versatilitatea de care aveți nevoie atât în ceea ce privește alegerea sistemului de operare cât și a modului în care vreți să folosiți ceasul smart (cu nota că anumite funcții nu sunt prezente pe aplicația Huawei Health de pe iOS). Afișează fără probleme notificările (nu oferă elemente de răspuns la ele) și dacă e nevoie puteți să îl folosiți pentru preluarea apelurilor (trebuie să fie legat prin Bluetooth de telefon lipsindu-i conectivitatea eSIM).
Concluzie: o soluție smart pentru cei ce vor un ceas de lux
În concluzie, așa cum am zis de la început Huawei Watch Ultimate Design este un ceas construit pentru acele persoane care vor să îmbine carcateristicile de lux cu elementele smart, ca să poată folosi fără probleme același dispozitiv și în sala de ședințe, la întâlnirile de afaceri sau în aventurile din natură, peste care să poată să își monitorizeze mereu starea sănătății.
Într-un moment în care Apple promovează agresiv un gadget cu autonomie de câteva zile (Watch Ultra) și un aspect cel puțin discutabil, existența unui ceas cu aspect clasic, cu autonomie de peste 7 zile (Huawei zice 14 zile, dar e cam greu să obții asta cu toate funcțiile de monitorizare active) și cu elemente de lux este binevenită. Și e alternativa de care piața celor interesați de așa ceva are nevoie.
Merită să dați banii pe el? Asta e o întrebare la care voi trebuie să răspundeți ținând cont de alternativele non smart pe care le aveți la acești bani. Pentru mine un ceas de lux nu e neapărat unul aurit, cu atât mai puțin unul smart – sunt o grămadă de brand-uri elvețiene care vin cu o poveste de 100+ ani și arată într-un anumit fel.
Dar dacă scopul principal este să aveți un gadget smart pe care să îl conectați la orice smartphone, cu aspect de ceas, construit cu elemente de aur de 18k și cu autonomie excelentă, Watch Ultimate Design e practic singura soluție pe care o aveți la dispoziție și e chiar una de care veți fi mulțumiți.
Informații: Huawei
Preț: 14999 LEI (cu opțiuni de achiziție în 12 rate fără dobândă și garanție extinsă)