Ieri mi-a atras atenția o știre legată de aplicația Kimi din App Store, care ajunsese pe poziția a opta în top-ul aplicațiilor gratuite de entertainment și pe poziția 46 în cel al aplicațiilor gratuite, care oferea accesul instant și gratuit la conținut video piratat. Asta sub umbrela declarată a unei aplicații care ajuta la testarea vederii.
În ciuda faptului că oferea accesul la conținut video piratat (la o calitate mai mult sau mai puțin bună), această aplicație era acolo, în văzul tuturor și timp de mai bine de șase luni de la publicare, Apple nu a făcut nimic pentru a o scoate de acolo – doar după ce mai multe site-uri au scris că oferă conținut nelicențiat s-a trezit să o elimine din magazin.
Pe scurt Kimi era ˝un fel de Netflix˝, după cum spunea unul dintre review-uri. Zic era pentru că dacă o să încercați să o căutați în App Store nu veți mai da dea.
După cum se poate observa în imaginea de mai sus (via Theverge) aplicația era atât de simplă și contravenea evident politicilor Apple încât nu poți să nu te întrebi ce fel de filtrare face Apple de nu a identificat-o decât după ce au apărut materiale în care s-a vorbit public despre ea. Nu avea nici măcar vreun sistem de autentificare sau vreo opțiune care să activeze opțiunile de piraterie: totul era acolo, la vedere și oricine putea să o folosească.
Cum a trecut de review-uri? Cum de nu a fost detectată până acum? Încă nu știm, poate că Apple o să iasă să spună ceva despre asta.
Pe de altă parte, în lumina faptului că din martie Apple va trebui să ofere accesul la magazine terțe pentru a permite utilizatorilor să instaleze și aplicații non App Store, compania americană și gașca de fanboys vin să ne spună că o să fie o catastrofă și că ecosistemul închis, ˝bine păzit˝ va avea de suferit. Da, va avea de suferit că nu mai face o grămadă de bani și aplicații interesante (nu mă refer la astea de te ajută să furi orice fel de conținut digital) vor putea fi disponibile pentru utilizare.
Ca să știți cam care e treaba cu Apple.