Vreau să scriu articolul aceste de câteva luni, din momentul în care am văzut că am început să văd reclame în care fenomenul deepfake și minciunile legate de crypto si investițiile financiare sunt promovate de Google prin Ads.
Nu discut aici de diverși promoteri ai fenomenului crypto, care în sinea lor chiar cred că ăsta e viitorul și care ajută în mod voluntar la răspândirea de prostii legate de treaba asta. Mă refer la acele clip-uri de YouTube și reclame servite de Google în care diverse personalități (am început să văd și unele locale) promovează ideea de investiție în cine știe ce crypto sau acțiuni fictive, îndemnând dacul liber să intre și el în afacere și să se îmbogățească.
Dacă în sine ideea promovării unor șmecherii pe YouTube, Twitter (nu o să zic X niciodată), Facebook nu e o chestie nouă, mi se pare deranjant faptul că Google nu reacționează la aceste mizerii.
Zilele trecute am dat peste un clip în care era promovată insistent ideea că o companie cunoscută din domeniul energiei din România (nu îmi aduc aminte dacă era Engie sau Hidroelectrica) ar fi pornit o acțiune în care răsplătește primii X cumpărători care se aruncă să cumpere acțiuni de la ei. Și era oferit un cod QR unde să se poată duce și să se bucure de câștig.
Scam-ul nu era chiar grosolan, pentru că în video se vedeau niște imagini de la Digi24 despre respectiva companie, cu o persoană care ar fi trebuit să fie unul dintre șefii companiei (imagine evident trucată cu deepfake) și peste clip erau puse texte care să susțină ideea, în timp ce o voce sintetizată (dar care suna cunoscut) îndemna la investiție. Când m-am uitat la cine a deținătorul reclamei, informațiile duceau la o companie din China.
Similar cu asta am mai întâlnit alte reclame pe zona crypto, unde o voce (tot sintetizată) ce aducea cu cea a lui Marcel Iureș îndemna la investiții care să dubleze rapid veniturile fraierilor. Și acolo sursa era tot o companie din China.
Ce e mai rău în toată povestea asta este că am raportat către Google problema (ca fapt divers, poți raporta o reclamă doar dacă ești conectat cu contul de Google în browser sau aplicația YouTube) și am primit răspuns că respectiva promoție nu încalcă cu nimic regulile lor … Foamea de bani e atât de mare încât toate mizeriile astea stau acolo fără nicio problemă.
Zic toate astea în contextul în care Bitdefender zicea săptămâna trecută că au observat o avalanșa de probleme similare, țintite pe stream-urile video din YouTube, ceea ce îmi întărește ideea că YouTube a devenit o hazna (nu că înainte nu ar fi fost) și că Google nu face mai nimic ca să schimbe lucrurile.
Așa că dacă nu sunteți încă pregătiți să renunțați la YouTube, măcar țineți minte următoarele chestii care în final vă pot proteja:
- Rămâneți vigilenți la videoclipurile cu titluri click-bait care vă încurajează să investiți în monede cripto sau care promit profituri considerabile.
- Nu scanați niciodată codurile QR pe care le vedeți în clipurile care promovează cadouri cripto gratuite.
- Raportați fraudele pe care le observați și fiți la curent cu ultimele campanii de fraudă.
- Fiți atenți la numele canalelor pe care le urmăriți – dacă acestea conțin caractere neobișnuite sau greșeli de scriere, este mai mult ca sigur că acel canal este fals.
- nu vă lăsați păcăliți de mesaje financiare transmise de personaje ce vă par cunoscute
O să îmi mulțumiți mai încolo!