Vă spuneam că odată cu iOS 17.3 Apple a introdus o funcție de protecție suplimentară împotriva furtului, denumită Stolen Device Protection care limitează modul în care parolele se pot schimba, dezactiva Find my iPhone și introduce necesitatea e autentificare biometrică plus o întârziere de o oră în activarea modificărilor. Totuși, așa cum remarcam și atunci, există o problemă: acestea nu funcționează decât în locuri ˝necunoscute˝, pentru că dacă telefonul se găsește într-o zonă marcată de Apple ca fiind ˝familiară˝, opțiunile suplimentare de protecție sunt invalidate.
Cu alte cuvinte, dacă vi se fură telefonul și cel ce l-a furat știe unde locuiți sau lucrați, poate duce telefonul în zona respectivă și acolo poate să modifice parolele și codurile de acces fără nicio restricție – presupunând evident că știe PIN-ul (chestie care a fost dovedită că se practica în rețelele care furau telefoane).
Problema constă în faptul că desemnarea anumitor zone ca fiind cunoscute se face în mod automat de către iOS și rezultatele sunt folosite în căutările Siri, respectiv în sortarea colecției de poze. Mai rău este că utilizatorul nu are niciun cuvânt de spus în modul în care serviciile sistemului de operare categorisesc locațiile vizitate, așa că e posibil să vă treziți că o locație ˝cunoscută˝poate să fie chiar barul în care vi s-a furat telefonul.
Ca să preveniți astfel de probleme și să faceți Stolen Device Protection maxim de eficient, e indicat să dezactivați opțiunea Significant Location (da, o să pierdeți din ˝avantaje˝) însă cred că merită. Mergeți în Settings > Privacy & Security > Location Services > System Services > Significant Locations și dezactivați opțiunea. De îndată ce e dezactivată, orice schimbare asociată Stolen Device Protection va necesita de fiecare dată autentificarea biometrică, fără opțiune de folosire a PIN-ului.