Uite că până la urmă regulile impuse de UE pentru funcționarea marilor giganți încep să își arate efectele: primul a fost cel în care Apple a introdus suportul de încărcare USB Type-C pentru noile aparate din seria iPhone 15, iar acum urmează alte două schimbări importante: instalarea de aplicații din surse terțe și suportul RCS. În cazul Microsoft, utilizatorii de Windows vor avea posibilitatea să scape de o grămadă de aplicații ce vin preinstalate, inclusiv browser-ul Edge și mai mult, vor putea schimba motorul de căutare din Bing în altceva.
În cazul Apple, ieri a venit un anunț major: ˝La finalul anului viitor o să introducem suportul pentru RCS Universal Profile, standardul GSM Association. Credem că RCS Universal Profile o să ofere o interoperabilitate crescută în comparație cu SMS și MMS. Suportul RCS va funcționa alături de cel iMessage, care continuă să fie cea mai bună și mai sigură modalitate de comunicare.˝ zice Apple. Informația asta vine după ce în 2022 Tim Cook spunea că el nu a auzit că utilizatorii s-au plâns de lipsa RCS din iOS și că nu merită să investească în așa ceva.
Acum lucrurile s-au schimbat masiv, Apple nu doar că aduce suportul RCS dar îl va extinde pentru a putea folosi și partajarea locației. Pentru moment Google și Samsung sunt promotorii RCS, dacă aveți un smartphone Android de la Samsung sau Google știți că vi se propune schimbarea aplicației de SMS cu cea clasică Android, care știe RCS – în plus, operatorii de telefonie au suport pentru așa ceva.
Și așa vedem că Apple, în ciuda opoziției intense în fața cerințelor UE, dă înapoi, poate și pe fondul pierderilor de pe piața din China.
Microsoft permite eliminarea aplicațiilor default din Windows 11
Și acum despre Microsoft … Tot legat de regulile impuse de UE de la anul, Microsoft a decis să facă niște concesii în Windows 11 – în speță să dezinstaleze aplicații default și să schimbe motorul de căutare din Bing în altceva, atâta vreme cât vor exista aplicații pentru așa ceva.
European Commission Digital Markets Act își face efectul și în cazul Microsoft, care e forțat în acest fel să permită dezinstalarea într-un mod simplu a unor aplicații ce vin cu sistemul de operare Windows. Pentru moment, aplicațiile selectate sunt:
- Camera
- Cortana
- Web Search from Microsoft Bing, in the EEA
- Microsoft Edge, in the EEA
- Photos
E însă un lucru de care trebuie să ținem cont: aceste schimbări promise de Microsoft vor fi disponibile doar utilizatorilor din zona UE, deși sunt sunt absolut sigur că ceva similar va putea fi activat peste tot în lume, cu foarte puțină bătaie de cap. De altfel, identificarea regiunii în zona UE se face direct din procesul de instalare …
Cu această schimbare utilizatorii din zona UE vor putea să aibă acces la elemente de interoperabilitate cum ar fi informațiile din Windows Widgets (făcute de alții, pe platforme terțe) sau rezultatele din Window Search aduse de pe alte motoare de căutare. Mai mult, un clic pe aceste link-uri nu va mai folosi Edge ca browser implicit. Evident că imediat după instalare, Bing și Edge vor fi soluțiile implicite, doar că utilizatorii vor avea opțiunea să le schimbe, sper într-o modalitate extrem de simplă.
Toate schimbările acestea vor veni de la anul și asta e foarte bine.
ÎNSĂ … lipsește ceva din peisaj: GOOGLE. Pentru moment Google nu face nimic. În continuare are monopol să își pună toate mizeriile de aplicații în versiunile de Android, să folosească doar soluțiile sale pentru browsing, email, blochează accesul la serviciile sale (YouTube de exemplu) pentru aplicațiile terțe care îi deranjează, favorizează oferirea de informații din căutare pentru propriile produse etc.
Nu știu cum sunteți voi, dar pe mine bucură tare mult faptul că Apple și Microsoft fac schimbări care vor duce la o mai bună interoperabilitate. Și spre deosebire de Apple, Microsoft măcar recunoaște că face aceste schimbări la presiunea UE, nu le prezintă ca pe niște chestii de mare valoare, venite de la ei …