În ultimele două săptămâni m-am jucat cu un Oppo A98. Un mid-range 5G de pluton, care nu pare să iasă în evidență în fața competitorilor săi cu un argument anume. Și care propune mai degrabă performanțe constante și de nivel decent în toate zonele, pentru o senzație de telefon închegat, stabil și suficient de puternic pentru a răspunde fără probleme oricărei cerințe venite din partea unui utilizator mediu de Android.
Mai rămâne de discutat chestiunea prețului de vânzare. Unul care la prima vedere poate părea puțin cam mare. Și din acest punct de vedere mi-ar plăcea să tragem o concluzie la finalul acestui material. Prețul este un factor destul de important pentru cei care cumpără un telefon pe un segment de preț altul decât cel high-end. Fie că acest lucru este sau nu pe placul producătorilor. Tocmai de aceea nu aș vrea să mă grăbesc cu aprecierea până nu trecem în revistă toate argumentele PRO și CONTRA acestui terminal mid-range.
Specificații tehnice complete Oppo A98
Tocmai de aceea, este important în primul rând să vedem ce achiziționează un potențial cumpărător. Care este configurația acestui dispozitiv. Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Oppo A98:
- Ecran: IPS LCD
- Diagonală: 6.72 inchi
- Rezoluție: 2400 x 1080 pixeli
- Aspect ratio: 20:9
- Densitate: 392 ppi
- Rată de refresh: 120 Hz
- Luminozitate: 600 niți (HBM)
- Chipset: Qualcomm Snapdragon 695 5G (6nm)
- Procesor: octa-core (2 x 2.2 GHz Kryo 660 Gold + 6 x 1.7 GHz Kryo 660 Silver)
- GPU: Adreno 619
- Memorie RAM: 8 GB
- Memorie internă: 256 GB
- Slot microSD: da
- Sistem de operare: Android 13 cu ColorOS 13.1
- Camera foto principală: sistem de trei camere, 64 MP (f/1.7, 26mm, wide, PDAF) + 2 MP (f/3.3, 34mm, microscope) + 2 MP (f/2.4, depth)
- Camera foto frontală: 32 MP (f/2.4, 22mm, wide)
- Acumulator: Li-Po
- Capacitate: 5000 mAh
- Încărcare rapidă: 67W
- Cititor de amprentă digitală: da, poziționat lateral
- Altele: USB Type-C 2.0, OTG, jack audio 3.5 mm, NFC, dual-SIM
- Dimensiuni: 165.6 x 76.1 x 8.2 mm
- Greutate: 192 g
- Construcție: spate plastic, ramă laterală plastic, față sticlă
- Culori: Cool Black, Dreamy Blue
Așa cum se poate vedea, avem de-a face cu un mid-range așa cum l-am numit, convențional, de pluton. Există o singură combinație posibilă de memorii.
Noi am testat varianta de culoare neagră. Un negru standard, prețios numic Cool Black.
Performanțe tipice pentru segmentul mid-range
Cu o configurație convențională pentru segmentul mid-range, era de așteptat ca și la nivel de performațe pe care aceasta le generează, Oppo A98 să nu iasă foarte tare în evidență. Ne-am făcut totuși datoria și am rulat cele mai populare teste benchmark, care permit comparații cu alte dispozitive și chiar și construirea unui clasament pentru pasionații de cifre.
În primul rând am rulat controversatul, dar în același timp foarte popularul AnTuTu Benchmark. Ce a ieșit vedeți în capturile de ecran de mai jos.
A urmat mai apoi testul de performanță din PCMark. Rezultatele mai jos.
Testele Geekbench au returnat următoarele scoruri:
Am rulat și toate testele GFXBench. Rezultatele le vedeți mai jos.
În fine, câteva teste din 3DMark. Mai întâi Sling Shot și Sling Shot Extreme.
Și în cele din urmă Wildlife și Wildlife Extreme.
Rezultate decente, satisfăcătoare, fără strălucire. Care reflectă cumva situația din timpul utilizării cotidiene a telefonului. Dispozitivul a reacționat de câteva ori mai încet, dar nu s-a blocat, nu s-a oprit și nu a dat rateuri nici măcar atunci când am rulat benchmark-urile de mai sus. În plus, ca o notă pozitivă, nici măcar nu s-a încins, semn că sistemul de răcire este suficient de eficient. Terminale cu ambiții mai mari s-au încins considerabil în timpul testelor benchmark.
Autonomie peste medie
Oppo A98 pare să stea foarte bine la partea de autonomie. Bateria ține fără probleme o zi întreagă, astfel că este trecut cu brio testul psihologic al unei zile întregi de utilizare. Ba chiar am ajuns fără prea mari emoții și la două zile întregi de folosire fără nevoia încărcării. Chiar și atunci când am făcut câteva poze pentru a testa camera foto.
Am vrut să certific acest lucru și cu testul de baterie din PCMark. Dar nu am reușit și după trei încercări m-am lăsat păgubaș. Ca idee, telefonul ajungea undeva între 14 și 15 ore la 20% din baterie. Dar testul de oprea brusc. De trei ori s-a întâmplat la fel. Cred că o anumită setare din soft oprea aplicațiile la pragul de 20% pentru a conserva bateria. Am încercat să identific această setare pentru a o dezactiva, dar nu am găsit-o. O să detaliez în partea dedicată interfeței software.
Însă ideea de bază rămâne. Autonomia este fără îndoială un argument forte al acestui telefon.
Ecran mare, cu performanțe decente
Consider că și ecranul lui Oppo A98 este un argument pozitiv. Deși pe hârtie lucrurile par să fie modeste, cu un panel IPS LCD cu luminozitate destul de subțirică, în realitate surpriza este plăcută. Culorile sunt redate destul de fidel.
Iar luminozitatea, chiar și în exterior, în lumină puternică și directă, este peste așteptări. Telefonul oferă o vizibilitate bună în condițiile de mai sus. Și asta contează până la urmă cel mai mult.
Vine aici și dimensiunea peste medie, care face ca telefonul să țintească destul de mult către consumatorii de conținut multimedia. Avem un display mare, de calitate bună, cu rezoluție fullHD+ și rată de refresh de 120 Hz. Să curgă filmele! Jocurile, mai puțin!
Cameră foto
Performanțele foto în schimb nu sunt foarte reușite. Am scos telefonul la o plimbare pe Tâmpa, într-o zi însorită. Măcar în aceste condiții mă așteptam la niște rezultate medii. Nu pot să spun că sunt încântat de ce a ieșit.
Fotografia de interior, cu lumină ceva mai slabă, este destul de decentă.
Telefonul nu are cameră macro, nu am reușit să fac fotografii de acest fel. În schimb modul microscop mai salvează din aparențe și reprezintă o jucărie destul de interesantă. Am încercat să fotografiez o petală de la o floare.
Apoi mi-a venit ideea de a fotografia pielea umană. Ambele în modul 20x.
În cele din urmă mi-a reușit ceva mai bine cu blatul mesei din living. Prima poză cu acesta în condiții normale (zoom 1x).
Iar cea de-a doua în modul microscop cu 40x.
De reținut aici că este nevoie de o foarte bună stabilitate a telefonului pentru fotografii reușite.
Fotografiile la dimensiuni mai mari pot fi găsite pe pagina de Facebook MOBzine Romania.
Construcție clasică, dar solidă
La nivel de construcție Oppo A98 nu iese prea tare în evidență. Avem un telefon cu linii clasice, cu o construcție din plastic. În ciuda acestui lucru, senzația lăsată este de lucru solid, bine închegat, bine construit. Și asta este bine. Cei care au nevoie de un plus de protecție, nu se mulțumesc cu puțin, pot apela la oferta partenerilor noștri de la MobileDirect.
Muchiile laterale sunt plate, aduc puțin cu cele de la ultimele generații de iPhone.
Mi se pare că gama de culori nu este foarte ofertantă. Probabil și din cauză că nu îmi mai plac telefoanele de culoare neagră. Am avut în mână și varianta albastru deschis și arăta mult mai bine. Pe spate avem o textură mată, care respinge destul de eficient urmele de degete. Modulul foto este prelungit cumva în jos, cu o textură diferită, pentru a ieși în evidență. Pare că s-a încercat ceva aparte. Aprecierea este însă subiectivă, unora s-ar putea să le placă.
La fel ca și performanțele foto, aspectul fizic mă lasă indiferent.
Interfață software stufoasă
Ca orice producător chinez și cei de la Oppo sunt tentați să vină cu o interfață software destul de colorată și aglomerată. La care se pot adăuga și meniurile alambicate. Să spunem că sunt aspecte cu care te-ai putea obișnui dacă ești dispus să faci un efort.
Dar peste partea de bloatware inutil, nu prea pot să trec ușor. Nu am nevoie de aplicații precum Amazon Shop, Booking sau Netflix pe telefon, cu atât mai puțin de Genshin Impact, Lords Mobile sau TikTok.
Sau vreau să îmi aparțină mie alegerea lor, dacă le vreau sau nu preinstalate pe telefon. Și aici poate că aprecierea este una subiectivă. Dar consider că interfața software este un aspect negativ.
Preț de vânzare, concluzii, argumente PRO și CONTRA
Așadar, la un recensământ rapid, avem plusuri evidente, argumente PRO, la nivel de autonomie și ecran pentru Oppo A98. Camera foto, construcția și performanțele nucleului hardware sunt oarecum în linie cu alte terminale din categorie, în zona de așa și așa. Cu o mică dezamăgire personală la nivel de cameră foto. Interfața software reprezintă pentru mine marele minus al acestui telefon, argumentul CONTRA.
În aceste condiții ar trebui privit prețul de vânzare al lui A98. Care este de 1799 lei în oferta Altex. Mai jos și o captură de ecran care să certifice acest lucru.
Ca o scurtă paranteză, în pachetul standard este inclus și încărcătorul de 67W. Un accesoriu care la unii competitori trebuie achiziționat separat și mai implică cel puțin 100 de lei.
Poate că la o primă vedere prețul cerut pare puțin cam prea mare pentru ceea ce are de oferit dispozitivul. Însă aș îndrăzni să spun că este decent, normal. Nici exagerat, dar nici foarte avantajos.
Până la urmă Oppo A98 este un mid-range care ar trebui văzut puțin înainte de a lua o decizie de achiziție pentru un terminal într-un buget limitat. După, decizia îi aparține fiecăruia.