În ultimele zile am testat intens un televizor smart LG OLED din noua serie C3 (adică cel de 48 de inci, OLED 48C3PSA) și pot să vă spun cum stă treaba cu el: ce mi-a plăcut, ce nu și ce aș fi vrut să fie implementat mai bine și de ce îl recomand.
După mai bine de 12 de folosire a unui televizor smart LED (tot de la LG), familia a decis că a sosit momentul să mă orientez către un model mai nou, cu funcții moderne, așa că testarea noii serii OLED C3 a picat la țanc.
Puțin context
În ceea ce privește televizorul, opțiunile pe baza cărora facem alegerile diferă foarte mult. Unii aleg să ia un anumit brand datorită ecosistemului, alții preferă altceva din cauza experienței anterioare (sau poate datorită?) iar cei mai mulți fac alegerea pe baza informațiilor primite de la cunoscuți, foarte puțini dintre noi iau cu adevărat o decizie informată. Și nu văd nimic rău în asta – fiecare să aleagă după cum crede de cuviință și după cum se simte mai bine cheltuind banii.
Eu sunt de principiu că un astfel de produs, pe care nu îl schimbi des (am spus mai înainte că am deja 12 ani de folosire al precedentului smart TV), ar fi bine să fie ales cât mai bine. Și de preferință să fie cel mai bun de pe piață la momentul cumpărării, chestie care îți asigură o durată cât mai mare de viață plus update-urile de rigoare pentru sistemul de operare și aplicații.
Și de asta o să vă spun de ce un LG OLED din noua serie C3 e cea mai bună alegere.
Mai jos sunt câteva detalii despre seria LG OLED C3 2023:
LG OLED C3 | |
Imagine | Autoiluminare OLED Negru perfect 100% fidelitate culoare 100% fidelitate volum AI Picture Pro, AI Genre Selection, AI Brightness Control AI Super Upscaling 4K OLED Dynamic Tone Mapping Dolby Vision/HDR10/HLG/Filmmaker Mode G-SYNC/AMD FreeSync Premium HDMI 2.1 Wi-Fi 5/6 |
Sunet | 2.2 Channels / 40 W Dolby Atmos AI Sound Pro Bluetooth Surround Ready AI Acoustic Tuning Clear Voice Pro Sound Mode Share WoW Orchestra e-ARC (HDMI) |
AI & Smart | webOS 23 LG ThinQ AI Amazon Alexa Apple Airplay2 & Home Home Hub, Home Office Hands-free Voice Control AI Recommendation Magic Remote Game Optimizer Art Gallery (apps) Multi View Family Settings |
În loc de unboxing
La alegerea unui model din noua serie OLED, se poate opta pentru instalarea (sau reinstalarea) gratuită în locuință pentru că LG are o campanie aniversară (15 mai – 31 august) în care oferă acest lucru plus garanție extinsă pentru încă un an și consultanță – detaliile sunt aici. O chestie foarte faină pe care vă recomand să o folosiți, cu toate că procesul de despachetare și instalare este extrem de simplu – îți trebuie atenție când scoți OLED-ul din cutie: prins de jos, nu de lateral și fără presiune pe marginile ecranului, pentru că e foarte subțire și ar putea ceda.
Mi-a luat mai puțin de 10 minute să îl despachetez și să îi dau drumul, fără să fie nevoie de cine știe ce inginerie – e drept, nu îl am montat pe perete.
Configurare
Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la acest LG OLED C3 (OLED 48C3PSA) este că instalarea și configurarea e simplă, intuitivă. Folosind telecomanda Magic Remote (ce are și microfon pentru a permite comenzi vocale) pe care o miști prin aer pentru a controla cursorul de pe ecran și asistentul de configurare, ai ocazia să personalizezi imaginea și sunetul. Ți se prezintă variante de îmbunătățire a imaginii afișate, din care poți selecta opțiuni multiple, în așa fel încât să iasă exact experiența de vizionare pe care ți-o dorești. Același lucru se întâmplă și pentru sunet. Iar dacă la final nu ești mulțumit de ce a ieșit, poți să folosești opțiunile ˝standard˝ pentru culori și sunet, cu sau fără AI.
Am legat televizorul la cablul DIGI prin conectorul de antenă și am lăsat asistentul (puteți alege limba interfeței) să își facă treaba, iar dupa aproximativ 10 minute (cât a durat căutarea posturilor) am putut să folosesc televizorul.
Cea mai bună experiență de vizionare
După configurarea canalelor de cablu, avem acces la interfața principală a televizorului. Este una destul de bine realizată și extrem de rapidă datorită sistemului de operare webOS 23. Viteza de afișare combinată cu folosirea Magic Remote (după cum am spus, miști prin aer telecomanda ca și cum ai avea un maus) îți oferă prima experiență plăcută: lucrurile se întâmplă instant. Nu ai întârzieri pentru a trece dintr-un ecran în altul sau să încarce anumite aplicații/setări.
Următorul lucru pe care l-am făcut a fost să configurez serviciile de streaming – pe webOS 23 există suport pentru Netflix, Amazon Prime, Disney+, Hulu, Apple TV, YouTube plus altele (mai mult sau mai puțin relevante) ce pot fi descoperite în secțiunea Apps – dacă vreți puteți să vă conectați pe TV cu un cont LG, dar acest lucru nu e obligatoriu pentru a putea instala/actualiza/dezinstala aplicații. Ca fapt divers, vă recomand să încercați aplicația Art Gallery, care va afișa pe ecran imagini cu cele mai importante opere de artă din lume.
Și acum începe partea faină: experiența de vizionare.
Indiferent dacă folosești o aplicație de streaming sau redarea unui canal TV prin cablu, setările de imagine sunt aplicate automat pentru a aduce personalizarea dorită în așa fel încât să te poți bucura la maxim de experiență. Dacă e nevoie, folosiți elementele AI pentru îmbunătățire a imaginilor și sunetului – acestea își fac treaba în majoritatea cazurilor. Cu AI-ul pe sunet nu prea m-am împăcat, fiind nevoit să schimb mereu între Gaming, Sport și AI Voice Pro ca să satisfac cerințele partenerilor de vizionare.
Calitatea imaginii, adică modul în care sunt afișate culorile pe LG OLED C3 e foarte bună. Aș zice chiar că e cea mai bună pe această tehnologie, cu un negru perfect și intens, și nuanțe ușor recunoscut. Față de alte tehnologii, seria OLED C3 poate să redea toate standardele HDR la nivel de framă, în așa fel încât fiecare scenă să iasă în evidență. Mereu mi-a plăcut cum televizoarele LG redau culoarea pielii, foarte importantă în contextul filmelor și a transmisiunilor sportive, iar seria OLED C3 nu face excepție.
Al doilea element care mi se pare extrem de bine implementat pe webOS 23 în OLED C3 este modul în care funcționează funcția Multi View: ai opțiunea de a pune în paralel două imagini (una lângă cealaltă, una într-alta) din diferite surse. M-am jucat mult cu combinația TV/YouTube sau YouTube/smartphone și am rămas cu două lucruri esențiale.
Primul că funcționează perfect, trecerea de la un mod la altul se face instant și ai senzația că te uiți la două televizoare separate. Iar al doilea că Apple Airplay și WiFI Direct merg excelent, putând să văd instant ce am pe telefoane (iPhone/Huawei P60 Pro).
Practic poți să alegi orice două surse de imagine și să le vezi în paralel – e evident acest lucru, dar pentru că multă lume m-a întrebat, vreau să fac o mențiune: televizorul nu are două decodoare pentru cablu, așa că nu se pot pune în paralel două posturi TV. Eu am rezolvat problema cu Orange TV pe iPhone 14 Pro, trimis prin AirPlay pe OLED C3 și apoi activat Multi View.
Și nu în ultimul rând, bordura mică a display-ului, face ca imaginile să pară că sunt suspendate în aer, în special seara, atunci când vizionați un film la rezoluția maximă.
Și dacă luăm împreună toate elementele de mai sus ajungem la un singur rezultat: experiența perfectă de vizionare: pornești filmul și te relaxezi, bucurându-te de culori și sunet. Iar dacă e nevoie să reiei sau să sari bucăți din film, Magic Remote face ca lucrurile să fie naturale, fără întârzieri sau bătăi de cap.
Smart
Nu poți vorbi despre un televizor modern fără să aduci în discuție elementele SMART cu accent pus pe AI. Ca și la celelalte generații, LG are AI pentru sunet, imagine, integrează ThinQ și Amazon Alexa pentru un plus de automatizare.
Așa se face că poți avea acces direct de pe televizor la celelalte dispozitive smart pe care le ai în casă, fie via Amazon Alexa sau LG ThinQ AI. Cu ThinQ AI e logic: LG oferă o interfață integrată de unde poți controla dispozitivelor din platformă, exact la fel ca din aplicația de smartphone.
Cu Alexa situația e și mai generoasă, controlul fiind extins la tot ceea ce poate face asistentul Amazon, iar în combinație cu microfonul de pe telecomanda Magic Remote, posibilitățile sunt nelimitate, experiența de folosire fiind maximă, direct pe televizor. Mai exact: direct de pe televizor aveți acces la toată puterea Alexa.
Sistemul de operare webOS 23 permite instalarea de aplicații terțe, de la cele pentru streaming audio/video și până la jocuri (unde e folosită pentru control telecomanda). Din experiența cu această platformă pot să vă spun că lucrurile funcționează bine și că există un magazin cu o colecție decentă de opțiuni. Evident că în principal ținem cont de aplicațiile de streaming și de perioada în care ele au update, dacă nu mă înșel, un minim de 5 ani sau până când unul dintre servicii decide că e cazul să facă modificări majore pe care nu vrea să le aducă (sub diferite pretexte) pe toate platformele. Iar aici nu e vina LG.
Home Office/Home Hub
Unul dintre efectele pandemiei – adică lucrul de acasă – a fost exploatat și de LG care a introdus în sistemul de operare webOS 23 o secțiune specială denumită Home Office, de unde utilizatorul poate accesa aplicațiile de tip Office și comunicație ale Google (Meet, Calendar, Email) și Microsoft (Microsoft 365) prin conectarea directă și adăugarea unei camere web prin USB. Sau dacă e cazul, se poate realiza o sesiune Remote Desktop Connection pe un sistem Windows corect configurat.
important: din Home Hub se pot accesa toate conexiunile disponibile pe OLED C3, fie cele USB/HDMI sau cele wireless, incluzând aici suportul pentru AirPlay.
Mi se pare o chestie foarte faină deși nu știu câți dintre utilizatori chiar vor folosi așa ceva – eu am ales varianta în care am legat telefonul (Huawei P60 Pro) în mod desktop pe smart tv prin WiFI Direct și de acolo am făcut Remote Desktop pe un server Windows sau o conexiune SSH pe un Docker.
Tot din ecranul principal se oferă accesul către secțiunile Sport, Game și Music, cu propuneri legate de tipul de conținut disponibil prin cablu și/sau aplicațiile de streaming instalate deja.
Fără folosirea unui cont specializat, implicit secțiunea Music e legată de YouTube, unde pe România trebuie să ˝îndurați˝ preferințele conaționalilor, după cum se poate vedea și în imaginea de mai jos. De asta ar fi bine să antrenați sugestiile oferite de webOS 23 cu ceea ce vă place!
Probabil că aceia dintre voi care folosesc serviciile de jocuri online se vor bucura foarte tare să afle că pe LG OLED 48C3PSA se pot conecta la GeForce NOW și să beneficieze de o experiență de joc avansată. iar pentru jocurile venite de pe PC/Consolă, optimizarea se poate face automat prin Game Optimizer, fără intervenție manuală.
Hardware: noul procesor α9 AI Processor 4K Gen6
Din punct de vedere hardware noua serie LG OLED C3 nu are schimbări majore față de modelul precedent, îmbunătățirile fiind legate de optimizările normale. Performanța procesorului face posibilă experiența lină de utilizare a televizorului, iar nivelul mai bun de contrast și redare a culorilor se datorează panel-ului.
Specificațiile modelului LG OLED 48C3PSA:
PICTURE (DISPLAY) | Tip Display: 4K OLED Rezoluție Display: 4K Ultra HD (3,840 x 2,160) Rată de refresh: 100Hz Nativ Gamă Largă de Culori: OLED Color |
DIMENSIUNI ȘI GREUTĂȚI | Dimensiuni Tv Fără Stand ( L x Î x A mm): 1071x618x46,9 Dimensiuni TV Cu Stand ( L x Î x A ): 1071x675x230 Dimensiuni Ambalaj ( L x Î x A mm): 1373x735x162 Stand TV ( L x A mm): 470×230 Greutate TV cu stand (kg): 16,8 Standard montaj VESA ( L x Î mm): 300×200 |
PUTERE | Consumul de Energie in modul Standby: Sub 0.5W |
CONECTIVITATE | Intrări HDMI4ea (supportă 4K 120Hz, eARC, VRR, ALLM, QMS ca parte a specificațiilor HDMI 2.1 (4 port)) Simplink (HDMI CEC): Da HDMI Audio Return Channel: eARC (HDMI 2) Intrare USB: 3ea (v 2.0) Wi-Fi: Da (Wi-Fi 5)Suport Bluetooth: Da ( ver. 5.0) Intrare Ethernet: 1ea Slot CI: 1ea Intrare RF ( Antenă / Cablu )2eaSPDIF ( Ieșire Audio Optică)1ea |
După cum puteți vedea, televizorul este complet echipat pentru conectivitatea cerută de orice situație (cablu sau wireless), inclusiv cea de gaming, cu suport HDMI 2.1.
Suplimentar vreau să aduc în discuție legarea de un sound bar LG care permite activarea funcției WoW Orchestra, prin care sunetul e combinat inteligent între soundbar și cele două difuzoare de 20W.
Mici neajunsuri
Peste toate cele spuse mai sus vin și cu niște informații legate de niște îmbunătățiri pe care LG ar putea să le aducă acestei serii.
Ce am observat: sunetul e amplificat foarte bine și în esență AI-ul oferă ceea ce aștepți, în special pentru setarea legată izolarea vocii de fundal, chestie foarte bună pentru cei cu probleme auditive. Nu mi-a plăcut însă că pe difuzoarele televizorului, la nivel audio ridicat, pe funcția AI Voice Pro, calitatea avea de suferit, sunetul nefiind așa de natural precum mă așteptam (în ciuda controlului automat al volumului).
Iar aranjarea informației din ecranul principal ar merita o opțiune de personalizare care să îți permită să scapi ușor, direct de acolo, de sugestiile pe care le primești. Poți modifica relativ simplu cardurile cu Home Office/Sports/Games și Music, mai greu (sau deloc) cele legate de sugestii, din ecranul virtual de jos.
Sunt chestii minore, ce pot fi ușor rezolvate.
Concluzie: o experiență de vizionare completă
După toate cele menționate mai sus, concluzia e clară: LG OLED 48C3PSA oferă o experiență de vizionare completă și de calitate. Imaginea e ceea ce vă așteptați să fie de la un OLED, sunetul e bogat, aplicațiile de streaming se integrează și se lansează ușor și rapid, iar conectivitatea cu dispozitivele de acasă (incluzându-le aici și pe cele smart) este bogată și merge instant. În momentul acesta nu văd ce ar putea fi adus mai mult pe acest model de televizor smart.
Știți cu toții că dacă vrei un model de televizor OLED, singura alegere este LG – până și Samsung a ajuns la concluzia asta și a renunțat să se mai chinuie, apelând la LG pentru a-i crea panel-urile pentru viitoarele generații. Când calitatea imaginii e rezolvată, ceea ce contează cel mai mult este când de ușor se integrează cu celelalte gadget-uri și cum se mișcă în meniu – chestie unde webOS 23 nu are adversar!
Așa că dacă sunteți în căutarea unui model smart TV de generație nouă, mergeți pe noua serie OLED C3 de la LG. Faceți-vă niște timp și jucați-vă cu el într-un show room ca să descoperiți singuri ce și cum.
Mie mi-a plăcut și l-am trecut pe lista de achiziții.
informații: LG
Preț: 7199 LEI