Încă de când am auzit de anunțul de lansare pentru ceasul smart Huawei Watch Ultra am spus că este o propunere interesantă pentru zona Android (și nu numai), acum că am avut posibilitatea să îl testez lucrurile sunt clare. Este ceasul smart ce arată foarte bine, realizat cu materiale premium și care oferă funcții de monitorizare a sănătății și un extra pentru activitățile sportive. În cele ce urmează o să vă spun de ce.
Aspect: un ceas ce arată foarte bine
Încep acest review spunându-vă că în acest moment Huawei Watch Ultra este ceasul smart care arată cel mai bine de pe piață, incluzând aici și modelele Garmin/Suunto și Apple. După cum probabil știți, gusturile în materie de ceasuri nu se discută – în final e singura bijuterie unanim acceptată pentru bărbați.
Eu prefer ceasurile masive, cu aspect sportiv, realizate din materiale durabile. De asta mi-a plăcut foarte tare Huawei Watch GT3 Pro (pe care îl și folosesc zilnic) și poate din cauza asta mi-a plăcut și Watch Ultimate.
Am avut ocazia să testez modelul Expedition Black, unul dintre cele două modele identice lansate sub denumirea Watch Ultimate. Diferența între ele este dată de culoarea folosită pentru marginea ecranului – negru în cazul Expedition Black, respectiv albastru pentru Voyage Blue – și materialul brățării. Modelul Expedition Black vine cu brățară de silicon, mai adecvată idee de sport, în timp ce Voyage Blue are una din titan, nimerită pentru aspectul mai clasic, elegant.
În rest cele două modele Watch Ultimate sunt identice: același tip de display, aceiași carcasă, aceleași funcționalități – discutăm despre ele puțin mai incolo.
Formatul ceasului Watch Ultimate este unul clasic, cu un ecran mare, cu o margine înaltă, ce are chiar și denivelări specifice cadranelor rotative (pentru o priză mai bună), dar numai la nivel estetic. Pe margine sunt încrustate punctele cardinale și câteva cifre, amintind de ceasurile folosite de navigatori. Sunt prezente și trei butoane: două în partea dreaptă, unul în partea stângă ce nu au doar rol decorativ.
În dreapta, butonul de sus, care are și o coroană cu denivelări pronunțate și inscripții specifice ceasurile elvețiene, poate să fie folosit pentru navigarea în meniul ceasului – prin rotire și apăsare.
Cel de-al doilea are doar funcție de apăsare, cu rol de selecție – se poate roti și el, dar numai cu opțiune decorativă.
Iar cel de-al treilea este creat special pentru a activa funcția Expedition, o funcție complet nouă introdusă de Huawei pe acest ceas și care are drept scop oferirea unui set de date agregate, legate de o expediție în natură.
Lângă acest buton există niște fante pentru microfon/difuzor.
În partea de jos, Watch Ultimate este identic cu Watch GT3 Pro, având fantele pentru eliminarea apei și sistemul de senzori optici de monitorizare a activității fizice (nivelul de oxigen din sânge, bătăile inimii etc.)
Nu în ultimul rând, carcasa are sistem de prindere cu telescoape, așa că în principiu puteți să îi atașați cam orice tip curea doriți – sunt sigur că ar arăta extraordinar cu o curea masivă de piele.
Ceasul pare masiv – un diametru de aproximativ 48,5 mm, cu 13mm grosime (ceva mai gros decât Watch GT3 Pro) și cântărește aproximativ 76 de grame, fără curea. Împreună cu cureaua de silicon poate fi purtat fără nicio problemă la mână, iar cei care la fel ca mine apreciază ceasurile masive, vor fi satisfăcuți. Și chiar pot să spun că dacă vizavi de GT3 Pro spuneam că are o dimensiune perfectă, Watch Ultimate mi-a demonstrat că se poate și mai bine, asta fără să aduc în discuție încă un mare plus: carcasa frontală realizată din metal lichid pe bază de zirconiu, un material deosebit de rezistent care a început să fie folosit în ceasurile cu pretenții.
Cel mai bun display de ceas smart
După aspect, al doilea lucru care o să vă placă la Watch Ultimate este display-ul: unul AMOLED LTPO de 1,5 inci, cu o rezoluție de 466 x 466 pixeli și o densitate de 311 ppi, protejat cu safir. Este un display cu nivel ridicat de luminozitate și care afișează niște culori foarte vii. Folosiți-l cu setarea de luminozitate pe auto și un skin cu culori faine și o să vedeți cât de bine arată!
Din aplicația Huawei Health (pe Android și iOS) puteți să alegeți o grămadă de skin-uri faine, unele gratuite, altele nu. Cele livrate standard de Huawei sunt utile și arată bine, cred însă că mulți vor dori să profite de versatilitatea ceasului și să caute soluții care să îi reprezinte.
Display-ul are și funcționalitate touch, așa că dacă doriți să interacționați așa cu el o puteți face fără probleme. Pentru aceia dintre voi care vor să fie siguri că ecranul nu e apăsat aiurea, dacă trageți de ecran de sus în jos veți putea vedea setările rapide și de acolo să selectați Lock screen.
Utilitate: health care, notificări, activitate fizică și câteva extra-uri
Îmi spunea cineva că un ceas smart trebuie să fie și util, nu doar să arate bine, pentru că altfel nu își justifică existența. Sunt de acord cu fraza asta și de aceea țin să tratez în mod special partea de elemente smart asociate lui Huawei Watch Ultra.
Ideea de smart e percepută diferit de fiecare dintre noi: unii vor doar să aibă la îndemână notificările, alții vor să și poată interacționa cu ele în timp ce alții au nevoie de aplicații speciale, pe care să le folosească direct de pe ceas.
Din acest punct de vedere Huawei Watch Ultra este identic cu modelul Huawei Watch GT3 Pro: funcționează cu Android și iOS, însă maximul îl veți obține dacă legați ceasul de un smartphone Huawei cu HarmonyOS.
Eu l-am testat împreună cu un OnePlus 9 Pro și iPhone 14 Pro pentru a vedea cum se comportă – practic 85% din funcționalitate e prezentă și pe iOS și pe un Android clasic și aici mă refer la primirea de notificări, monitorizarea sănătății și a activității fizice. În review-ul lui Huawei Watch GT3 Pro am detaliat aceste elemente, nu e nimic schimbat în cazul lui Watch Ultimate.
Vorbim despre elementele clasice: busolă, afișarea temperaturii, măsurarea bătăilor inimii, a oxigenării sângelui, mișcarea etc.
Notificările pe care le primiți în sistemul de operare (indiferent dacă e Android sau iOS) sunt transmise pe ceas. În afară de apelurile de voce (pe WhatsApp sau rețeaua mobilă), nu există opțiuni pentru preluare/respingere a notificărilor.
Dacă tot am adus în discuție acest lucru să vă spun că Huawei Watch Ultimate are și microfon și difuzor și prin legarea prin Bluetooth (din păcate nu are conectivitate mobilă) poate fi folosit pentru a iniția/primi apeluri de voce. Sau dacă vreți, puteți pune muzică pe ceas de unde să ascultați în difuzor sau într-un set de căști Bluetooth.
În zona de health care, pe lângă monitorizarea permanentă a nivelului de oxigen și a bătăilor inimii, Huawei Watch Ultra poate face măsurători legate de ECG și nivelul de rigiditate al arterelor. Datele pe care le primiți nu sunt unele cu valoare medicală, dar dacă sunt semne de întrebare ar fi bine să vă duceți imediat la un medic pentru a face investigații suplimentare.
Am observat că odată cu Huawei Watch Ultimate mi-a apărut și o nouă versiune pentru aplicația Huawei Health pe iOS – arată ceva mai bine, e puțin mai finisată la nivel de stabilitate.
Spuneam că Huawei a vrut să evidențieze seria Watch Ultimate și din punct de vedere funcțional. De asta sunt extinse tipurile de activități fizice ce pot fi măsurate cu opțiuni de free dive și golf (doar în China). Se poate datorită faptului că ceasul rezistă la 10 ATM (poate fi folosit până la 100m), bineînțeles cu certificare IP68 – dar ar fi bine să nu îl băgați în apă termală, apă fierbinte. Iar după folosirea în apă sărată să îl spălați bine.
Partea care mi se pare interesantă este opțiunea Expedition, care la fel ca pe Apple Watch, îmbie utilizatorii să își depășească limitele.
Expedition este un mod special de monitorizare a activității, ce se activează prin apăsarea butonului din partea stânge. În acest moment ceasul își transformă aspectul, diminuând luminozitatea pentru a putea salva energie și activează localizarea GPS pentru a permite folosirea opțiunilor de navigare.
Este funcția pe care vreți să o activați atunci când plecați într-o drumeție și vreți să vedeți ce date vă oferă ceasul – nu uitați, există funcția de înregistrare a parcursului pe care o puteți folosi pentru a reface traseul. Aveți inclusiv opțiunea de a primi notificări atunci când senzorul de presiune detectează schimbări ce ar putea indica schimbări atmosferice masive, cum ar fi furtunile.
Expedition e o funcție faină, mi-ar fi plăcut să am timp să o testez mai în detaliu.
Autonomie, performanță
În ceea ce privește autonomia, cu un skin ce consumă energie puțină – Huawei a introdus o notare a skin-urilor în funcție cât de eficiente sunt – adică pe nivel 1 și o utilizare normală cu toate funcțiile de monitorizare pornite, luminozitatea pe auto și închiderea ecranului la 5 secunde, consumul de energie este de aproximativ 10%/zi. Adică o autonomie de aproape 10 zile, dacă primiți multe notificări și mai și vorbiți la ceas. Activând și funcții specifice de monitorizare a activităților sportive, autonomia va scădea proporțional.
Din ce am văzut, cu o oră zilnică de sport monitorizat, autonomia se poate duce la 7-8 zile.
Nivelul sunetului redat în difuzor este unul bun, cu o claritate suficientă pentru a vă oferi posibilitatea e a vorbi la el atunci când e nevoie. Microfonul este bunicel, convorbirea se poate face în condiții bune, dar se poate și mai bine.
În ceea ce privește calitatea materialelor, vreau să punctez din nou că nu trebuie să vă fie teamă să faceți sport sau chiar activități pe lângă casă. Ecranul nu se zgârie ușor și nici carcasa.
Concluzie: un ceas premium cu funcții health care
Prin urmare Huawei Watch Ultimate este în acest moment singurul ceas smart care poate să fie o alternativă pe Android (și nu numai!) pentru gama de utilizatori interesați de soluții premium. Calitatea materialelor din care este construit, design-ul și performanța sunt argumentele cu care intră în joc.
Punem peste ele autonomia foarte bună și faptul că aduce niște elemente specifice de diferențiere (opțiunea Explorer, funcțiile de monitorizare pentru scufundări) care pot justifica într-o oarecare măsură diferența de preț între Watch Ultimate și varianta GT3 Pro tot de la Huawei.
Un alt plus important este că funcționează bine și cu Android și cu iOS (eu l-am folosit pe iOS fără niciun fel de probleme).
La polul opus, trebuie spus că Huawei Watch Ultimate este într-o gamă de preț unde se pot găsi ceasuri smart dedicate monitorizării avansate a activității fizice cum sunt cele de la Garmin și Suunto, având avantajul versatilității.
Prin urmare, aceia dintre voi care caută un ceas premium Android la nivel de constructiv și design și sunt dispuși să plătească pentru asta, au o opțiune solidă. Pentru toți ceilalți, Huawei GT3 Pro face cam același lucru, costă semnificativ mai puțin, dar nu arată la fel de bine.
Informații: Huawei
Preț: 3499 LEI modelul Expedition Black
PRO | CONTRA |
+ aspect + materiale premium + display foarte bun + funcții de monitorizare a sănătății + difuzor și microfon + certificare IP68 de rezistență la apă (10ATM) + monitorizare schi, scufundări | – lipsă eSIM/SIM – anumite opțiuni merg doar cu smartphone-urile Huawei – preț |