În ideea că aveți un iPhone dual SIM blocat în rețea (în speță la Orange) și vreți să îl deblocați pentru a-l putea folosi și cu un SIM din afara rețelei, există o soluție extrem de simplă: activați eSIM.
După cum probabil știți, Apple a introdus pe iPhone (de la generația iPhone XR încoace) opțiunea de folosire a unui SIM digital, denumit eSIM, pe lângă cel fizic. Acest lucru vine cu avantaje și dezavantaje.
Avantajul este acela că modelele cu eSIM (cele vândute în Europa și SUA – mai puțin seria 14 care e doar eSIM) sunt în esență dual SIM, adică permit folosirea simultană a două numere de telefon și a serviciilor asociate, chiar și în situația în care aparatul este blocat într-o anumită rețea.
În condițiile date, cum faci să te folosești de dual SIM?
Păi e simplu: ceri operatorului să îți activeze un eSIM, dacă această opțiune este disponibilă. Odată ce activarea eSIM a reușit, slot-ul pentru SIM fizic este deblocat automat, permițând adăugarea oricărui nanoSIM compatibil. În cazul Orange, se poate face și în general este un proces gratuit, destul de simplu.
Cum se face?
Deși există posibilitate ca un utilizator persoană fizică să își facă singur activarea eSIM-ului din aplicația My Orange, recomandarea mea este să mergeți într-un Orange Store și să cereți acolo activarea pentru că în momentul în care ați lansat cererea, cartela fizică nanoSIM este dezactivată și rămâneți fără semnal, iar dacă sunt probleme cu generarea codului QR (pentru adăugarea eSIM-ului) sau ceva merge prost în procesul de configurare, va fi mai dificil să rezolvați rapid, de la distanță.
Iar în cazul abonamentelor business, activarea se face doar în magazin, cu prezența administratorului de cont.
Acestea fiind spuse, dacă vă gândiți să activați un eSIM, pașii sunt următorii:
- mergeți într-un Orange Store și cereți activarea eSIM-ului
- SIM-ul fizic va fi dezactivat și veți primi un cod QR (tipărit) pentru eSIM, PIN-ul și codul PUK
- Mergeți în Settings, Cellular și apoi opțiunea add eSIM
- Scanați codul și urmăriți instrucțiunile de pe ecran
- Când totul e configurat, vă revine semnalul și folosiți telefonul fix ca înainte.
Toată operația asta ar trebui să dureze sub 5 minute și în final veți avea aparatul deblocat pentru a putea folosi și un SIM fizic (din altă rețea) alături de numărul eSIM. Iar din câte am văzut, Apple oferă în iOS opțiuni decente de configurare pentru modul în care sunt folosite cele două numere și mă refer aici la care e cel implicit pentru apeluri de voce, care e cel implicit pentru traficul de date, pe care îl folosește implicit fiecare contact din agendă etc.
Odată adăugat eSIM-ul, setările de comunicare sunt simplu de configurat: îi alegeți un identificator (sunt câteva predefinite dar puteți adăuga și ce vă doriți), setați modul implicit de folosire.
În cazul călătoriilor în străinătate, în zone unde roaming-ul este foarte scump, cel mai indicat este să vă luați un SIM fizic, la o rețea locală – recomand asta în special pentru SUA – și să îl folosiți în paralel pe iPhone, ca linie implicită.
Totodată, trebuie să activați și numărul care va fi asociat FaceTime.
Și un dezavantaj
E însă un mare dezavantaj implicat de folosirea eSIM-ului: nu vă mai puteți muta rapid numărul pe un alt telefon, ori de câte ori doriți.
Să zicem că dintr-un motiv sau altul (se blochează iPhone-ul, se strică, vă luați unul nou etc.) trebuie să vă mutați numărul în alt telefon, ce faceți? E clar că nu mai aveți un SIM fizic pe care să îl mutați.
Aveți două variante: cereți un alt eSIM (dacă telefonul pe care vreți să îl puneți e compatibil) sau un SIM fizic nou.
În primul caz, un apel la linia de clienți Orange, vă poate ajuta să rezolvați problema. E puțin mai complicat dacă sunteți în străinătate, datorită costurilor asociate. Dar se rezolvă.
E evident că un SIM fizic nou nu poate fi solicitat decât în țară, așa că dacă aveți de gând să vă activați un eSIM și să plecați în străinătate, vă recomand să cereți de la operator un SIM (nano, că vorbim de iPhone) gol și să îl aveți mereu cu voi. Iar dacă e cazul (sper să nu fie) sunați la clienți Orange și cereți activarea numărului pe datele SIM-ului respectiv.
Nu e neapărat ceva complicat, însă ambele variante necesită timp – poate ceva mai simplu dacă aveți un manager de cont pe care îl puteți contacta direct și el va putea face operațiile de mai sus.
Cam asta e treaba cu eSIM, dualSIM și deblocarea unui iPhone pentru folosirea în altă rețea.
Sper ca informațiile astea să vă fie de ajutor și să vă determine să treceți pe eSIM. Dacă sunteți un utilizator care folosește același telefon pe o perioadă mare de timp, nu văd de ce nu ați activa eSIM-ul. E simplu, rapid și vine cu avantaje mari.