Cine a urmărit îndeaproape ecosistemul iOS știe că Apple a dus o politică restrictivă legată de posibilitatea de instalare a aplicațiilor din surse terțe pe motiv că așa păstrează un nivel ridicat de securitate și stabilitate. În realitate s-a asigurat că prin introducerea unor mecanisme complexe de verificare și semnare niciun utilizator nu poate instala ușor (pentru că încă există exploit-uri care permit anularea restricțiilor) aplicații din magazine terțe. De mult exista o amplă mișcare jailbreak în care utilizatorii puteau să folosească diferite instrumente de jailbreak (gen unc0ver, checkra1n, sau electra ca să amintesc doar câteva din cele recente) și apoi să utilizeze magazine terțe (cel mai cunoscut a fost Cydia) prin care să instaleze aplicații terțe, unele făcute special pentru a extinde funcționalitatea iOS, altele doar versiuni piratate ale aplicațiilor din App Store.
Chestia asta s-a oprit odată cu avansul important pe care Apple l-a luat în zona de protecție, prin introducerea unor elemente hardware în iPad/iPhone care făceau aproape imposibilă obținerea unor shell-uri cu drept root, care apoi să fie folosite pentru a instala aplicații nesemnate. Din păcate acest lucru nu a făcut iOS neapărat mai sigur, doar i-a dat un mesaj de marketing pe care Apple l-a folosit intens, însă utilizatorii au fost mereu expuși problemelor.
Noi directive UE
Se pare însă că UE s-a prins că practica Apple este doar una ce ține de bani și nu are treabă reală cu partea de securitate și a pornit niște acțiuni prin care va obliga companiile (inclusiv pe Apple) să permită instalarea de aplicații din magazine terțe, începând din 2024, iar acest lucru va duce la schimbări importante în ecosistem care să permită dezvoltatorilor să aleagă unde își vor publica munca.
Prima dată că Apple susține că asta îi va afecta securitatea aparatelor, parțial adevărat: la fel ca pe Android, instalarea unor aplicații care au deja malware va duce la infectarea sistemelor, dar asta va fi un lucru pe care utilizatorii îl vor ști și îl vor accepta. Ultimii ani ne-au arătat că problemele majore de securitate din iOS (de care aflăm cel puțin lunar) nu au nicio treabă cu posibilitatea de instalare a aplicațiilor din surse terțe ci doar cu faptul că nu știu să scrie cod cum trebuie.
Revenind, un articol din Bloomberg spune că în iOS 17 (despre care aflăm detalii la WWDC 2023) vor fi prezente primele schimbări care să permită instalarea aplicațiilor din magazine terțe pe următoarele versiuni de iOS/iPadOS și probabil și watchOS.
Pentru că foarte mulți dezvoltatori s-au plâns de politica agresivă a Apple legată de împărțirea veniturilor obținute din App Store, decizia UE s-ar putea să fie un lucru bun pentru toți, mai puțin Apple, care va trebui să regândească nivelul veniturilor.
Evident că pentru moment nu e clar ce schimbări vor fi introduse și care e impactul lor pe termen scurt. Mă aștept să aflăm mai multe, imediat ce vor fi disponibile primele versiuni beta de iOS, undeva prin luna iunie. Și atunci putem vorbi mai clar pe subiect.
Rămâne să vedem și cum se va rezolva și problema migrării aparatelor Apple către încărcarea USB Type-C unde mă aștept ca Apple să vină cu o ˝inovație˝ (poate încărcarea exclusiv wireless) în următoarele versiuni de iPhone/iPad prin care să evite decizia UE.