După modelele FreeBuds 3i, 4i a venit momentul să testez și căștile wireless FreeBuds 5i de la Huawei, într-un moment în care am fost mai mult plecat și am putut să trag niște concluzii interesante despre acest set de căști in-ear. Haideți să vedem despre ce este vorba!
FreeBuds 5i sunt căștile in-ear de la Huawei concepute pentru utilizatorii care se uită la produsele de sub 100EUR, dar care au așteptări ridicate vizavi de performanța lor. Pentru asta Huawei a extins funcționalitatea generației 4i, oferind un produs mai interesant, cu o autonomie ceva mai bună.
Aspect: similare cu generația 4i
Căștile Huawei FreeBuds 5i sunt destul de asemănătoare cu generația 4i atât în ceea ce privește cutia (ce are rol și de acumulator secundar) cât mai cu seamă construcția. Ambele vin cu un picioruș mai lung decât al seriei FreeBuds Pro, cu o formă mai rotunjită și un finisaj strălucitor. Față de generația 4i, o cască FreeBuds 5i este sensibil mai mică însă păstrează aceiași formă de tip strugure.
Diferențele aproape că nu există în design-ul căștii, altele decât dimensiunea și materialul plastic folosit.
În atare condiții trebuie spus și că o cască FreeBuds 5i cântărește aproximativ 4,9g versus 5,5g pe modelul 4i. Asta dacă vreți neapărat un termen de comparație. Conul de silicon folosit pentru prinderea în ureche este interschimbabil și apropo de asta, în cutia FreeBuds 5i se găsesc suporți pentru trei tipuri de dimensiuni.
Microfonul se regăsește în partea superioară, exact în același loc ca și la generația precedentă, oferind un sunet ok pentru convorbiri – fie că vorbim de apeluri de voce pe telefon sau unele Teams/Zoom pentru laptop.
O treabă care nu îmi place neapărat este aceea că după mai multe folosiri, ușița carcasei în care sunt ținute căștile începe să aibă joc și devine foarte ușor de deschis, chiar și în mod accidental. Partea bună este că în interiorul cutiei căștile sunt prinse magnetic și nu pot ieși decât dacă sunt trase.
Performanță: un sunet decent cu anularea activă a zgomotului
Am putut să testez Huawei FreeBuds 5i în diferite condiții, de la liniștea casei până la agitația din aeroport trecând prin utilizarea pe stradă și folosirea pe pârtia de schi. Concluzia este că în toate condițiile nivelul audio a fost unul foarte bun iar anularea activă a zgomotului (pe setarea automată) își face treaba chiar bine și ne ferește de poluarea fonică din exterior.
Dacă e nevoie, căștile pot să fie conectate simultan la două aparate (în cazul meu două smartphone-uri) și sunt capabile să mute stream-ul video de pe o sursă pe alta. Le-am folosit mai mult pentru ascultarea de muzică și vizionarea de filme, loc unde nu am ce să le reproșez: la cât costă își fac treaba bine. E drept că mi-ar fi plăcut ca bass-ul să fie ceva mai accentuat iar nivelul audio maxim să se ducă puțin mai sus – dar e posibil să fie doar o chestie de preferință personală.
Un lucru pe care am văzut că Huawei l-a îmbunătățit la generația FreeBuds 5i este modul în care căștile răspund la comenzile touch: modelele anterioare erau mult prea sensibile și în multe scenarii generau răspunsuri nedorite. De exemplu dacă erai afară și aveai o căciulă, simpla atingere putea să oprească redarea audio sau să anuleze modul ANC. Pe Huawei FreeBuds 5i acest lucru se întâmplă mult mai rar – practic le poți folosi împreună cu o cască de schi fără ca redarea audio să aibă de suferit … prea mult. Mai e însă puțin de lucru.
Dacă aveți în vedere să le folosiți și la birou, pentru apeluri Teams/Zoom vă spun că ele funcționează destul de bine, microfonul e bunicel și vă auziți destul de bine. Autonomia nu e însă cea mai bună, mai ales dacă aveți anularea activă a zgomotului pornită, fapt ce duce la utilizarea lor pentru mai puțin de 4 ore.
FreeBuds 5i funcționează bine și pe Android și pe iOS, Windows sau macOS, deci nu aveți de ce să vă faceți probleme în direcția asta. E însă nevoie să instalați Huawei AI Life pe Android și/sau iOS pentru a putea să controlați fiecare funcție disponibilă.
Din AI Life puteți seta comportamentul căștilor atunci când apăsați o dată, țineți apăsat sau glisați pe picioruș. Operațiile se pot personaliza pe fiecare cască în parte, inclusiv pentru pornirea unui asistent vocal cu care să controlați prin voce telefonul.
Anularea activă a zgomotului are disponibile trei setări (ultra, general și confortabil) și tot trei opțiuni există și pentru îmbunătățirea sunetului, puteți să vă jucați cu ele oricând. De exemplu puteți asocia schimbarea modului ANC la menținerea apăsării pe una dintre căști.
Am văzut că pentru FreeBuds 5i e disponibilă și posibilitatea de a folosi aplicația AI Life pentru a reda un sunet puternic în vederea localizării lor – treaba asta nu funcționează atunci când senzorii detectează că una sau ambele căști sunt în ureche (pentru a nu genera accidente).
Revenind la performanță, mai vreau să spun că sunetul este unul cald, datorită folosirii unui driver dinamic de 10 mm cu frecvențe de la 20 HZ la 40 kHZ.
Legat de autonomie lucrurile sunt puțin mai complicate: în funcție de nivelul sunetului folosit, activarea (sau nu) anulării zgomotului și tipul de stream audio redat (continuu de tip muzică/film/apel audio) autonomia diferă semnificativ.
Huawei spune că în condiții ideale setul de căști (împreună cu încărcarea din carcasă) pot asigura o redare de 28 de ore. Având în vedere că o cască ar trebui să aibă cam 55 mAh iar bateria din carcasă aproximativ 410 mAh, asta înseamnă că pe muzică aceste căști ar trebui să vă ofere o autonomie de 6 ore cu anularea zgomotului activă.
Din testele mele, la începutul lunii februarie, afară, la o temperatură de -5 grade, s-au consumat 10% în aproape o oră cu ANC activ, pe redarea de muzică via TuneIn – e o valoare apropiată de ceea ce spune Huawei.
Însă, pentru folosirea acestor căști pentru ascultarea coloanei sonore a unui film, autonomia cu ANC activ nu a trecut de 4 ore. Autonomia e și mai mică atunci când le-am folosit pentru apeluri video în Teams, lucru normal de altfel pentru că pe lângă ANC a funcționat și microfonul.
Pe baza experienței din timpul testării aș spune că o autonomie de 4 ore e ceva ce se poate obține fără probleme, indiferent de scenariu și astă e un lucru bun. Însă nu văd să fie mari diferențe față de generația FreeBuds 4i.
Capacitatea bateriei
Per cască: 55 mAh (min)*
Carcasă de încărcare: 410 mAh (min)*
Timp de redare
Redare muzică cu o încărcare: 6,0 ore (cu ANC activat)
Redare muzică cu o singură încărcare: 7,5 ore (cu ANC dezactivat)
Redare muzică cu carcasă de încărcare: 18,5 ore (cu ANC activat)
Redare muzică cu carcasă de încărcare: 28 de ore (cu ANC dezactivat)
Timp de încărcare
Aproximativ 60 de minute pentru căști (în carcasa de încărcare)
Aproximativ 110 pentru carcasă de încărcare fără căști (cu fir)
Concluzie: un produs ok cu performanță bună la un preț corect
Acestea fiind spuse, Huawei FreeBuds 5i sunt un upgrade al generației FreeBuds 4i cu accent pe dimensiune și autonomie (cel puțin în anumite condiții). Pentru că este introdus și un algoritm dedicat ANC, pe lângă cele două microfoane, anularea activă a zgomotului funcționează mai bine, asta în condițiile în care vorbim de un produs de dimensiuni mai mici.
DIMENSIUNI FreeBuds 5i
Per căști
Inaltime: 30,9 mm
Latime: 21,7 mm
Adâncime: 23,9 mm
Greutate: aproximativ 4,9 g ± 0,2 g
Carcasă de încărcare
Inaltime: 48,2 mm
Latime: 61,8 mm
Adâncime: 26,9 mm
Greutate: aproximativ 33,9 g ± 1,0 g
Au avantajul că se pot conecta fără probleme cu Android, iOS, Windows și macOS și merg legate simultan la două dispozitive. Cei ce folosesc HarmonyOS pot să beneficieze și de opțiunea de mutare automată a stream-ului audio de pe un dispozitiv pe altul. Sau chiar să activați camera de pe telefon pentru un selfie.
Căștile sunt certificate IP54 pentru contactul accidental cu apa – adică puteți să le folosiți în zăpadă sau ploaie, dar nu e cazul să intrați cu ele în apă. Practic nu aveți de ce să vă faceți probleme atunci când le purtați afară.
Și nu în ultimul rând, timpii de încărcare sunt mici și asta înseamnă că în câteva minute de ținut în cutie puteți obține energie să le folosiți pentru a urmări ultima parte a unui film sau să participați la o ședință scurtă. Huawei spune că doar 15 minute de încărcare poate să ofere încă 4 ore de autonomie – eu am putut să le duc de la 10% la aproape 40% în mai puțin de 10 minute, cât a durat îmbarcarea în avion.
Le recomand? Cu siguranță sunt un set de căști la care să vă uitați în zona de preț de sub 100 EUR. Anularea activă a zgomotului, versatilitatea, autonomia și dimensiunea sunt plusurile asociate.
În ceea ce privește elementele contra am în primul rând aspectul materialului – construite în ideea ECO, îți lasă totuși un sentiment de produs ieftin, făcut din materiale reciclabile care nu bate neapărat cu prețul. Pentru mulți nu contează treaba asta, dar e ceva ce trebuie să știți. Iar mai nou, aplicația Huawei AI Life de pe iOS dă rateuri și din cauza asta anumite setări nu mai sunt accesibile.
Informații: Huawei
Preț: 419 LEI
PRO | CONTRA |
+ dimensiune + autonomie + anularea activă a zgomotului + compatibilitate Android, iOS, Windows, macOS + funcționare cu două dispozitive simultan | – materiale construcție – probleme cu noua aplicația AI Life de iOS |