Microsoft a anunțat ieri disponibilitatea Copilot în produsele Microsoft 365, funcție prin care setul de aplicații Office beneficiază de suport-ul AI-ului în redactarea de documente, mail-uri, prezentări. Și deschide drumul către un nivel și mai mare de automatizare a anumitor operații.
Gândiți-vă la Copilot din Microsoft 365 ca la o versiune modernă a lui Clippy (cine își mai aduce aminte de el?) cu care scrieți rapid mailuri, documente, rapoarte Excel, prezentări ca în filmele alea SF în care doar spuneați: ˝hey, Clippy fă analiza raportului de vânzări și trimite rezultatul către directorul de vânzări și fă-mi rapid o prezentare pentru sefu’˝.
În acest moment Copilot e în perioada de test cu mai mulți parteneri Microsoft, 8 dintre ei din lista Fortune 500, iar în perioada următoare faza de testare Preview va fi extinsă și către alte organizații interesate.
Vă recomand să vă uitați la prezentarea de mai jos ca să vedeți exact cam ce vrea Microsoft cu Copilot:
Funcționalitatea Copilot este construită pe un model LLM (large language model) precum ChatGPT 4 folosit deja în Bing Chat, plus informații contextuale oferite de Microsoft Graph, trase din cloud. Microsoft spune că algoritmul LLM Copilot poate să fie antrenat și extins cu seturi de date specifice fiecărui business în parte, pentru ca rezultatele să fie relevante.
În demo-ul realizat de Microsoft este urmărit un proces în care datele sunt trase din OneDrive, email-uri și calendar din Outlook, integrarea cu PowerPoint cu informații din Word în timp ce toate tranzițiile și efectele din PowerPoint sunt setate tot de Copilot.
Chestia asta sună foarte bine în teorie și din câte am văzut deja sunt mulți care au început să folosească ChatGPT și Bing Chat pentru a-și îmbunătăți activitatea zilnică, de la crearea de chestionare, programare, generarea de rapoarte și până la scrierea de referate. Problema este că de multe ori informațiile inserate cu încredere de către AI-ul GPT nu sunt reale, deși contextul te poate duce ușor în eroare ca să crezi că informația e validă, lucru menționat chiar și de către Microsoft prin Jared Spataro, Microsoft VP of Modern Work and Business Applications.
Iar asta va avea impact major, imediat, asupra acelor utilizatori ale căror cunoștințe sunt limitate și care vor cădea ușor în capcana fluidității discursului AI.
E acesta un lucru rău? Pentru cei care nu vor putea să discearnă informația validă de cea eronată, va fi cu siguranță un dezastru. Însă pentru cei ce au capabilitatea de a înțelege cum pot folosi modelele AI pentru a-și îmbunătăți munca, introducerea Copilot în Microsoft 365 e un lucru foarte bun și le va crește producitivitatea.
Rămâne să vedem cum funcționează cu adevărat de îndată ce programul Preview va fi extins în perioada următoare. Acum nu știm dacă Copilot pentru Microsoft 365 va putea fi folosit și în abonamentele individuale și nici care va fi prețul său.
via MS