Săptămâna trecută am fost la Mobile World Congress 2023 la invitația Samsung România și am aflat câteva chestii mai puțin cunoscute despre ideea de sustenabilitate asociată cu noua serie de telefoane Galaxy S23. Și nu mă refer doar la cutia produselor realizată 100% din hârtie reciclată, ci de modul în care noua serie e gândită să fie mai prietenoasă cu mediul.
O să spuneți că … ce contează?
Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. Dacă ne gândim la cantitățile impresionante de materiale care sunt folosite pentru a crea un singur smartphone (undeva la 32 de kg per device) o să ne dăm seama că pe termen lung ideea de sustenabilitate nu o să fie doar un concept ce e cool să fie vehiculat ci o stare de fapt. Companiile încep să se uite la refolosirea anumitor materiale (de exemplu plasticul din PET-uri și plasele de pescuit) și la găsirea de noi nișe pentru refolosirea telefoanelor scoase din uz de către utilizatori.
Extinderea duratei de viață a produselor
Samsung e prima companie din zona Android (în afara Google) care a anunțat că oferă patru update-uri majore de Android pentru seria Galaxy și încă unul suplimentar pentru update-urile de securitate. Asta face ca un dispozitiv Galaxy S23 să poată fi folosit fără probleme minim cinci ani – și într-un fel găsesc că e normal: când dai 1000+ EUR pe un smartphone, parcă vrei să îl folosești cât mai mult. Și realitatea arată că se poate face asta: fetița mea folosește acum fără probleme legate de performanță un Galaxy Note 9, telefon pe care eu l-am folosit inițial mai mult de un an.
Ce vreau să spun este că de cele mai multe ori e mai bine să luați un flagship, pe care inițial plătiți mai mult, dar care poate fi folosit cu brio minim 4 ani.
Doar că asta nu e tot. Ce se întâmplă după cei 4-5 ani în care vin actualizările Android? Mai poate fi folosit respectivul produs?
Bineînțeles. Cu puțină documentare veți descoperi că există viață și după ˝moartea morală˝ (să îi zic frumos) a unui dispozitiv. El poate fi transformat în player multimedia, cameră de supraveghere, server multimedia etc. Am vorbit despre asta aici.
Asta o poate face fiecare dintre noi și s-ar putea ca rezultatele să fie mult mai bune decât dacă am decide să cumpărăm produse dedicate.
La un nivel superior intră în discuțiile inițiativele mai complexe, unde se pot recicla un număr mai mare de dispozitive – de exemplu Samsung a colaborat cu un ONG din Africa pentru Wild Life Watch, un program în care sunt folosite telefoane vechi pentru a transmite stream-uri video live din junglă pentru a preveni braconajul.
Produse construite cu materiale reciclabile
Pentru seria Galaxy S23 Ultra Samsung a extins numărul de componente realizate din materiale reciclabile la 12 (față de doar 6 la Galaxy S22 Ultra) și în felul acesta a contribuit la reciclarea a aproape 15 tone de plastic extras din plasele de pescuit abandonate în oceane. Merită menționat că în seria Galaxy S23 s-a folosit o varietate mai mare de materiale reciclate decât în oricare alt smartphone Galaxy, inclusiv aluminiu și sticlă reciclată pre-consum și materiale plastice reciclate post-consum provenite din plase de pescuit aruncate, sticle PET și butoaie de apă. Și din câte am înțeles acesta este doar începutul, următoarele generații vor folosi și mai multe componente realizate din materiale reciclate.
Probabil că știți că noua serie S este prima care vine cu Corning Gorilla Glass Victus 2, ce îi conferă o durabilitate pentru utilizare pe termen lung, dar v-a scăpat faptul că are în medie 22% conținut reciclat.
Și produse care vor putea fi reciclate
Dincolo de aceste aspecte mai apare un element: de ceva vreme există programele de buy back și recondiționare derulate de operatorii de telefonie mobilă în care utilizatorii primesc discount-uri pentru produsele noi atunci când aduc la schimb unul vechi. În funcție de starea în care acesta se găsește prețul poate să fie unul atractiv – după cum ați văzut aici Orange a oferit un discount de minim 140 EUR moment în care telefonul vechi își poate găsi rapid un nou stăpân și să poată fi folosit în continuare, după ce este recondiționat.
Ca să nu mai vorbesc despre programele de garanție extinsă în care cumpărătorii au posibilitatea de a-și asigura telefoanele împotriva daunelor, în așa fel încât să le poată repara/înlocui în cazul în care apar accidente și să nu le arunce direct pentru că reparația a prea scumpă.
Luate împreună, elementele de mai sus contribuie la reducerea impactului pe care industria smartphone-urilor îl are asupra mediului și cred că în timp va avea efecte pozitive.
Gândiți-vă la treaba asta!
#Galaxys23Series #GalaxyS23Ultra