De câteva zile mă joc cu Galaxy S23 Ultra, vârful de gamă al noii generații de smartphone-uri Samsung și pot să vă spun că experiența de folosire este excelentă. Până să ajung să scriu review-ul m-am gândit să fac un sumar al chestiilor care îmi plac, ca să îi ajut pe cei ce încă sunt nehotărâți dacă să îl aleagă sau nu.
Înainte să încep vreau să vă spun că pentru Samsung Galaxy S23 Ultra există în acest moment niște oferte interesante la Orange, unde pe lângă faptul că puteți cumpăra telefoanele de capacitate mai mare la prețul celor cu capacitate mai mică (astfel, telefoanele cu memorie de 256GB vor fi la prețul celor de 128GB și cele cu memorie de 512GB vor fi la prețul celor de 256GB), există o extra reducere de minim 140 EUR prin Buy-Back 5G special. Oferta care e valabilă până la 28 februarie 2023, pentru un telefon vechi funcțional Samsung Galaxy, evaluat la o valoare de minimum 10 euro și achiziția unui Samsung Galaxy S23 5G, S23+ 5G sau S23 Ultra 5G, prin reînnoirea sau activarea unui abonament din oferta curentă pe 2 ani.
Sunt abonat Orange de 22 de ani și am testat acest telefon cu un abonament 5G – dacă nu știați încă, Orange este rețeaua cu cele mai mari viteze de internet (până la 1,2 Gb/s), cu acoperire 5G în 25 de orașe la nivel national și are certificarea LCC International ca fiind cea mai rapidă rețea mobilă și cea mai rapidă rețea 5G.
Prin urmare să nu mai pierdem timpul și să vedem care sunt elementele care înclină balanța în zona PRO!
1. Super display AMOLED 2X, 120 Hz
Nu poți începe să discuți despre noul Samsung Galaxy S23 Ultra fără să te referi prima dată la display: este unul excelent, ce redă culorile foarte aproape de realitate. Rezoluția este impresionantă: 1440 x 3088 pixeli pe o diagonală de 6.8 inci, ce permite o densitate de 500 ppi, chestie care face ca informația să fie ușor de citit de către oricine. Cu toate că nivelul de luminozitate este unul ridicat, Samsung a introdus în setări o opțiune prin care acesta este amplificat (se numește Extra Brightness) ce face ca în situații excepționale, cu multă lumină ambientală, informația de pe ecran să poată fi citită fără probleme – dezavantajul este că bateria se va termina mai repede.
Am remarcat că telefonul se ține foarte bine în mână și pentru că marginile display-ului sunt foarte puțin curbate, nu mai apare problema de apăsare aleatoare atunci când îl manevrezi cu o singură mână. Protecția este asigurată de către tehnologia Corning Gorilla Victus 2, însă trebuie să știți că display-ul nu mai vine cu folie de protecție, dacă vreți așa ceva va trebui să puneți voi una.
Rata de refresh poate ajunge la 120Hz dacă folosiți modul automat, altfel e limitată la 60 Hz pe modul Standard. Treaba asta are impact pozitiv vizavi de modul în care percepem informația de pe ecran, atunci când există multă mișcare, imaginile nu mai apar ca fiind întrerupte.
2. Perfomanță excelentă
Am pretenția ca un smartphone să răspundă instant la comenzi, indiferent dacă vorbim despre navigare prin meniuri, lansarea aplicațiilor, folosirea lor. Văd că generație de generație lucrurile se mișcă în direcția potrivită și sporul de performanță adus de noile modele este cel la care am sperat.
Samsung a ales să pună pe Galaxy S23 Ultra un cipset Qualcomm Sm8550-AC Snadragon 8 Gen 2 (pe 4nm) creat special pentru gama Galaxy, ce folosește o frecvență de 3,1 GHz pentru core-ul principal, față de doar 2,9 GHz cât este pus pe cipset-urile normale Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Apoi GPU-ul personalizat pentru gaming împreună cu engine-ul AI dedicat vin să aducă un spor suplimentar de viteză, pe care o simțiți în jocuri.
Așa se face că în mai toate benchmark-urile pe care le-am rulat, Galaxy S23 Ultra a avut ce mai bun punctaj: aproape 1,2 milioane de puncte în AnTuTu, 4481 în Geekbench, 16000+ în PCMark. În realitate, aplicațiile pe care le folosesc zilnic (Outlook, Twitter, Chrome, Flipboard, Maps, Netflix, Instagram) Galaxy S23 Ultra se descurcă exemplar. Prima dată datorită elementelor hardware de top și a doua oară datorită conectivității Orange 5G, care mă ajută să am mereu viteză maximă pentru accesul la Internet și să uit că am nevoie de WiFi.
Chiar zilele trecute discutam cu un prieten pe tema migrării dintr-o rețea în alta și îmi spunea că motivul principal pentru care a rămas în rețeaua Orange este viteza și acoperirea 5G, lucru cu care sunt de acord #Reteaua#1 #Orange5G.
Tot la capitolul performanță vreau să mă refer și la autonomie: Galaxy S23 Ultra are o baterie de 5000 mAh, cu suport de încărcare rapidă la 45W prin fir și 15W wireless. E unul dintre puținele telefoane testate în ultima vreme cu care am putut trece pragul de o zi în folosire intensă, fără să fac rabat la luminozitate, performanță sau viteze de download – cu bonus că dacă e nevoie bateria se poate încărca la 65% în doar 30 de min (cel puțin așa zice Samsung).
În testul de baterie din PC Mark, Galaxy S23 Ultra a ajuns la 14 ore și 8 minute, o valoare mare pentru generațiile noi de smartphone-uri cu display-uri atât de mari.
3. All-in-one: gaming, social media, office
Și așa trec la următorul motiv: Galaxy S23 Ultra este o alegere foarte bună indiferent de tiparul de utilizare pe care îl aveți. Mă includ în categoria de business, unde important este să am acces rapid la email, aplicațiile Office (plus experiența DeX prin care telefonul poate ține locul unui laptop) și S Pen-ul este un mare plus, pentru că mă ajută să iau notițe mai rapid și să generez schițe pentru proiectele la care lucrez. Și apoi accesul la Social Media, partea de foto pentru pozele produselor pe care le testez și puțin în zona de video pe care abia acum o explorez.
Față de oricare alt smartphone pe care l-am avut până în acest moment, Galaxy S23 Ultra este de departe cea mai bună alegere, răspunzând cu notă maximă la orice solicitare pe care o am, fiind capabil să înlocuiască un laptop pentru multe din sarcinile zilnice. Avându-l în buzunar, cu o conexiune Orange 5G, nu îmi teamă să plec oriunde pentru că mă pot descurca fără niciun fel de probleme, inclusiv să scriu articole pe site sau să ofer suport (via SSH sau Remote Desktop într-o sesiune DeX pe un smart TV sau monitor) de la distanță. Lățimea de bandă mare, traficul nelimitat și timpii mici de răspuns pentru accesul la internet via 5G îmi facilitează o experiență de lucru eficientă chiar și atunci când nu sunt la birou, sub acoperirea unui WiFi. Și asta nu se întâmplă doar în țară, ci și în prin UE – apropo, au fost modificate limitele de trafic rezonabil în UE, așa că nu mai am niciun fel de problemă atunci când ies din țară.
Alt aspect foarte important este acela că display-ul generos de pe Galaxy S23 Ultra permite consumul de multimedia la o calitate foarte bună – cu mențiunea că și dacă nu aveți niște căști de calitate, sonorul dat de sistemul audio al lui S23 Ultra este suficient.
Nu în ultimul rând, pasionații de jocuri pe telefon (nu mă număr printre ei, prefer experiența de pe consolă) au la dispoziție cel mai bun instrument: performanță maximă, autonomie bună și un display de calitate cu timpi foarte buni de răspuns. Am scris zilele trecute și despre faptul că noua aplicație Game Booster are o funcție specială prin care se poate activa opțiunea de alimentare directă, pentru un spor semnificativ de performanță.
Și așa ajung la concluzia că noul Galaxy S23 Ultra este o soluție foarte bună pentru cam orice tip de utilizare.
4.Camera îmbunătățită
Următorul motiv este bineînțeles sistemul foto, serios îmbunătățit în generația Galaxy S23 Ultra. E practic cea mai avansată cameră foto pe care Samsung a pus-o vreodată pe un smartphone și rezultatele se văd imediat, atât în zona de utilizare la nivel de amator cât mai ales în cea a utilizatorilor mai pretențioși. Marketingul Samsung din jurul senzorului de 200MP este unul agresiv însă pot să vă spun că din câte am avut ocazia să văd până acum, beneficiile sunt mari. Galaxy S23 Ultra vine cu un sistem principal de patru camere foto 200MP cu f/1.7 wide cu OIS și focus automat cu laser, 10MP, f/4.9 periscope cu stabilizare optică și zoom 10X, 10MP cu f/2,4 telefoto cu 3x zoom optic și stabilizare și 12MP f/2.2 ultrawide și o ameră de 12MP pentru selfie.
Pe sistemul principal se pot obține înregistrări de 8K@24/30fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps, 1080p@960fps, HDR10+ iar cine are noile căști Samsung Buds Pro poate să înregistreze 360 spațial audio, folosindu-se de ele. Ok, e o chestie pe care puțini o vor face, dar e bine să știți de ea.
Utilizatorul obișnuit simte toate aceste elemente noi într-un mod simplu: poate să facă poze de calitate mai bune, fără să fie nevoit să învețe cum se folosește modul Pro de filmare sau fotografiere. Lucrurile sunt clare: pornești aplicația Camera, îți alegi ce vrei să fotografiezi/filmezi și dacă ai activă funcția Shot suggestions ai șanse să capturezi imagini faine. Din cauza vremii nu am avut prea mult timp la dispoziție să mă joc cu camera foto, din ceea ce am putut testa până acum am observat două lucruri: imaginile sunt luminoase și clare, iar funcția de stabilizare merge foarte bine. Inclusiv pentru modul de filmare, fotografiere cu zoom.
Și pentru scenele de noapte (Nightography așa cum spune Samsung) observ că sunt progrese importante vizavi de nivelul detaliilor și al luminozității care fac ca pozele să fie de calitate.
Luate împreună, toate aceste elemente au o singură finalitate: utilizatorul poate face poze mai bune fără să fie specialist în domeniu – normal că un nivel minim de experiență este totuși necesar pentru a avea rezultate foarte bune și poze de excepție.
5.Preț atractiv
Și închei așa cum am început, adică cu prețul: ofertele existente pentru Samsung Galaxy S23 Ultra sunt atractive și dacă vreți un smartphone nou, nu le ratați că o să vă pară rău. De ce să sperați la reduceri în toamnă, când puteți beneficia acum de ele? Campania de precomandă (nu știu dacă e cel mai nimerit să spun așa, pentru că mulți dintre cei ce au făcut comenzile au și primit aparatele) are avantaje importante – 6500 lei pentru modelul cu 12GB RAM și 512GB pentru stocare nu e rău deloc.
Și neapărat să îl luați cu un abonament 5G (la Orange înseamnă automat și trafic nelimitat) pentru că mai reduceți din prețul plătit, îl puteți folosi la capacitatea maximă (download rapid și nelimitat, timpi mici de răspuns pentru conexiuni de streaming sau gaming). Aruncați un ochi aici ca să vedeți și ce alte oferte mai sunt disponibile în magazinul online al Orange – din câte am văzut, Orange are cel mai mare si cel mai variat portofoliu de telefoane si gadget-uri conectate dintre toti operatorii telecom, cu o selecție vastă de telefoane 5G la prețuri accesibile.
Și altceva …
Pe lângă motivele de mai sus pentru care apreciez Samsung Galaxy S23 Ultra, sunt și câteva elemente de care nu sunt foarte încântat. Unul dintre ele este că am dat peste ceva bug-uri în noua interfață OneUI pusă peste Android 13 și al doilea că alegerea Samsung de a face carcasa din materiale reciclabile diminuează puțin din aspectul premium al acestui telefon – chestie subiectivă până la urmă pentru că majoritatea utilizatorilor aleg să folosească huse de protecție și acest lucru nu se mai observă.
Cam asta ar fi. Alegere plăcută.