Pentru a marca 40 de ani de la lansarea calculatorului personal Apple Lisa (19 ianuarie, 1983), Computer History Museum a oferit pentru download codul sursă pentru primul sistem de operare cu interfață grafică.
După cum puteți vedea în imaginea de mai sus, Apple Lisa este primul PC care a avut interfață grafică, idee pe care Steve Jobs a avut-o după ce a vizitat institutul de cercetare Xerox din Palo Alto, în 1979.
Cam așa arată:
Fain, nu? O chestie care a apărut acum 40 de ani a pus bazele sistemelor de operare moderne pentru PC, continuată de Microsoft și Apple. Trebuie spus și că vorbim despre prima utilizare în masă a mausului pentru interacțiunea cu PC-ul.
Hansen Hsu, fost inginer pentru Mac OS X spune că ˝fără Lisa, nu ar fi existat Macinthosh – cel puțin nu cel care există astăzi – și probabil că nu ar fi fost nici Windows˝.
Prețul lui Apple Lisa a fost unul decisiv: 9995 USD, destinat firmelor care își permiteau asta. Venea cu un microprocesor Motorola 68000 și un harddisc micuț, dar oferea opțiuni de multitasking. Asta în comparație cu PC-ul IBM (cu sistem de operare în linie comandă) care costa doar … 1565 USD.
Apple Lisa folosea sistemul de operare Lisa OS care include chiar și câteva aplicații de tip office: LisaWrite (editor de text), LisaCalc (sistem de calcul tabelar) pe lângă LisaTerminal, LisaGraph, LisaList sau LisaProject.
Ca fapt divers: Jobs a fost scos din proiectul Lisa în 1982 în urma unei reorganizări ca să se alăture Macintosh unde a continuat ideea de interfață grafică din Lisa și a livrat primul Apple Macintosh în 1984 la doar 2495 EUR. Și așa a început era PC-ului.
Dacă vi se pare o chestie interesantă și vreți să vedeți cum arată codul sursă al Lisa, îl puteți descărca de aici.