O persoană care activează în IT (sau care vrea sa înceapă drumul spre reconversia profesională către IT) trebuie să fie mereu la curent cu cele mai noi tehnologii și să se perfecționeze ori de câte ori are ocazia. Pe ideea asta mi-am făcut un obicei din a semnala conferințe, sesiuni de training și surse de informare pentru cursuri gratuite din domeniul IT.
La final de 2022 vreau să vă readuc în atenție sesiunile Virtual Training Days organizate de Microsoft în lunie decembrie/ianuarie, unde participarea este gratuită (totuși e nevoie să vă înregistrați ca să puteți participa și locurile sunt limitate) la evenimente virtuale.
Aceste evenimente acoperă o serie largă de subiecte grupate pe mai multe soluții – Microsoft Azure, Microsoft 365, Microsoft Security, Microsoft Dynamics 365 și Microsoft Power Platform, cu sesiuni introductive și avansate, unde puteți să învățați simplu despre tehnologiile digitale, la ce ajută și cum pot fi utilizate acestea.
Seria Fundamentals: excelentă pentru începători
Sunt absolut convins că și voi, la fel ca mine, ați tot auzit de anumiți termeni noi din IT, aveți cât de cât idee despre ce e vorba, dar nu știți foarte clar ce și cum. Cursurile Fundamentals din cadrul Virtual Training Days își propun exact acest lucru: să ofere participanților detaliile de care au nevoie pentru a înțelege tehnologia și dacă le place (sau o consideră utilă pentru activitatea lor) să poată explora și alte cursuri mai avansate.
Cele mai multe training-uri fundamentals se regăsesc în secțiunea Azure. Aici avem:
- Data Fundamentals – 18-19 ianuarie 2023 (unde încă mai sunt locuri, dacă vă grăbiți).
Cursul e orientat către inginerii care se ocupă de baze de date, cei ce scriu cod pe bazele de date și managerii din domeniu.
Cursul oferă informațiile de bază pentru lucrul cu baze de date relaționale în cloud, administrarea lor și construirea de soluții pentru analiza datelor.
- Azure Fundamentals – pe 10-11 ianuarie și e dedicat programatorilor, arhitecților și tuturor celor ce vor să înțeleagă ideea de cloud Microsoft. Cursul tratează detaliile legate de pregătirea/analiza necesității migrării către cloud, optimizarea proceselor din cloud și studii de caz pentru mașini virtuale, aplicații și date stocate în Azure cloud.
Încă sunt locuri disponibile, dacă vă grăbiți să vă înregistrați!
- AI Fundamentals – pe 31 ianuarie 2023 și încă sunt locuri. Este un curs dedicat tuturor celor interesați de ideea de AI (inteligență artificială) și prezintă conceptele de bază necesare înțelegerii tehnologiei și ce e nevoie pentru a începe să construiască propria soluție, cu modele Azure Machine Learning. Se va discuta despre AI-ul conversațional (adică mai clar, despre boți pentru chat), Natural Language Processing (recunoașterea vorbirii) și Computer Vision (recunoașterea obiectelor) în Azure.
Și mai sunt încă două training-uri fundamentals din zona Dynamics 365 și Power Platform pe care vi le recomand:
- Fundamentals CRM – pe 10-11 ianuarie, unde mai sunt ceva locuri. Acest curs oferă bazele necesare înțelegerii soluției CRM, service și marketing prin conectarea tuturor informațiilor existente în sistem despre un anumit client, chestie ce la final facilitează luarea deciziilor informate.
Este un curs care vizează zona de IT professionals, developers și power users în care se explică capacitățile CRM din Dynamics 365. Priviți-l ca pe un pas intermediar obținerii certificării din zona Dynamics Fundamentals CRM.
- Power Platform Fundamentals – pe 17 ianuarie și încă mai sunt locuri. Oferă informațiile de bază care să vă ajute să creați aplicațiile Power Platform în care să se facă analiza în timp real a datelor și automatizarea anumitor procese. Tot aici sunt oferite detalii și despre cum se poate folosi Dataverse pentru stocarea sigură a datelor. Este un curs deschis pentru toți cei interesați de subiect.
Securitate și DevOps
Ar mai fi două training-uri pe care vreau neapărat să le amintesc: DevOps with GitHub și Defend Against Threats and Secure Cloud Environments pe care cred că ar trebui să vi le treceți în agendă pentru că în ultimele luni am observat că deja conceptele de continous integration și continous delivery încep să fie folosite și în România și la mai toate interviurile ești întrebat dacă ai idee despre GitHub și cum se fac pipeline-urile de build și deploy automat.
DevOps with GitHub are loc pe 4-5 ianuarie (știu, e cam ciudat aleasă data, dar poate tocmai atunci veți avea ceva timp liber pe care îl puteți aloca dezvoltării personale, ca o rezoluție pentru noul an 😊) și încă sunt locuri. Acesta prezintă instrumentele și procesele prin care puteți înțelege continous integration și build-urile automate via Azure. Chiar dacă nu veți ajunge să lucrați cu asta, e bine să înțelegeți procesele, că o să vă ajute și la viitoarele interviuri de angajare.
Defend Against Threats and Secure Cloud Environments se desfășoară pe 25-26 ianuarie și o să vă învețe cum să folosiți serviciile Microsoft Defender and Microsoft Sentinel pentru analiza pericolelor, investigarea, generarea de alerte și repararea problemelor de securitate. E un curs mai avansat unde ar trebui să aveți ceva noțiuni de bază din zona de securitate. Totuși, nu îl ratați pentru că merită!
Lista mai are și alte cursuri pe care vă invit să le descoperiți aici. După ce îmi verific și eu încă o dată calendarul pentru perioada următoare, intenționez să mă înscriu la cele de AI Fundamentals și cel de Defend Against Threats and Secure Cloud Environments. Și încă un lucru: cursurile se desfășoară în limba engleză, dar au subtitrare în română.
Vouă care vi se pare interesant?