La finalul săptămânii trecute Dyson a anunțat că va aduce pe piață (din ianuarie în China și din martie pe alte piețe) un set de căști audio cu ANC care beneficiază și de un sistem futurist de purificare a aerului. Ar fi vorba despre un dispozitiv care v-ar permite să arătați ca un personaj dintr-un viitor în care aerul ar fi greu de respirat (iar treaba nu e chiar ceva neverosimil).
Combinația de căscă cu ANC și mască de purificare a aerului ar trebui să coste undeva la 1000 EUR, un preț îndrăzneț dat fiind că vorbim despre un produs pe care nu toată lumea în va găsi adecvat.
Căștile Dyson Zone vin cu suport Bluetooth 5 și în mod surprinzător pentru un dispozitiv futurist, chiar și pentru conexiune prin fir (jack audio de 3.5mm). Au și port USB Type-C pentru încărcare, bateria (de 2600 mAh) putând să ofere o autonomie de până la 50 de ore pentru căști cu anularea activă a zgomotului (ANC) sau maxim 4 ore pentru combinația de purificare a aerului și căștile cu ANC. Setul are și senzori care pot determina oprirea/pornirea automată a gadget-ului atunci când nu este utilizat. Încărcarea completă se întâmplă în 3 ore.
Dyson Zone are 11 microfoane din care 8 sunt folosite pentru funcția ANC, acestea putând să scaneze mediul înconjurător de aproximativ 384000 de ori pe secundă, rezultatul fiind reducerea zgomotului ambiental în căști cu până la 38dB. Celelalte 3 microfoane au rolul de anula zgomotul produs de sistemul de filtrare a aerului (2), în timp ce doar un singur microfon are rolul de a detecta și prelua vocea.
Pe partea de filtrare a aerului, Dyson spune că sistemul electrostatic poate prinde 99% dintre particulele poluante (până la 0.1 microni) iar filtrele de carbon se ocupă de gaze – dioxizi de azot și sulf. Durata de viață a filtrelor este de 12 luni și nu pot fi refolosite.
Prinderea sistemului de purificare a aerului se face cu magneți, fiind ușor de desprins dacă nu e nevoie de el. În plus, sistemul vine să propună o soluție de filtrare care să nu impacteze câmpul vizual al celui ce poartă căștile.
Datele legate de calitatea aerului și zgomotul ambiental sunt transmise în timp real către aplicația MyDyson.
Sistemul cântărește cam 670g de grame cu soluția de filtrare și 595g fără ea, rezultând un produs destul de greu, să zicem în comparație cu alte căști cu ANC.
Dacă soluția vi se pare interesantă (și sunt sigur că există persoane care se vor gândi la achiziția unui set Dyson Zone, mai ales după perioada de pandemie) prețul este unul agresiv: 1000 EUR. Comparați cu un set de căști performant cu ANC (undeva la 400-500 EUR) ca să aveți un punct de reper.
Pe de altă parte, Dyson e o companie inovatoare ale cărui produse sunt superioare celor fabricate de concurență, dar și prețul lor e pe măsură. Un exemplu e Dyson V15 (aici puteți citi detalii despre experiența cu el) care își face treaba foarte bine, dar la jumătate de preț puteți găsi produse care fac cam 80%.
Revenind la Dyson Zone, produsul e fără doar și poate interesant. Prețul mi se pare mult prea mare, însă m-a făcut curios și imediat ce primesc un produs la teste o să vă spun mai multe și bineînțeles, dacă merită să dați banii pe așa ceva.
Înainte să închei, uitați ce previziune dă Dyson:
Mai mult de jumătate din populația globală trăiește în orașe, iar studiile preconizează că până în 2050, 7 din 10 oameni vor locui în centre urbane. Pe măsură ce populația urbană crește, la fel se întâmplă și cu infrastructura asociată – de transport, construcții, trafic – având un impact semnificativ asupra mediului înconjurător, poluând aerul și generând niveluri ridicate de zgomot.
- Se estimează că 90% dintre utilizatorii de transport în comun din New York sunt expuși la niveluri de zgomot care depășesc limita recomandată în decibeli. În UE, poluarea fonică afectează 1 din 5 cetățeni.
- Poluarea aerului este, de asemenea, o problemă globală. 99% din populația lumii trăiește în zone care depășesc limitele de poluare recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
- În multe zone geografice, poluarea locală provocată de om nu este cea mai mare amenințare – în Europa, Asia de Vest și Africa, sursa principală de poluare a aerului este praful purtat de vânt, conform Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.
Detalii complete despre produs găsiți pe site-ul Dyson.