De fiecare dată când o să mai spuneți că Apple face și drege în favoarea utilizatorului, mai ales atunci când vine vorba despre spionarea lui, ar fi bine să vă gândiți de mai multe ori. În ciuda mesajelor agresive legate de faptul că noile versiuni de iOS sunt construite în jurul păstrării intimității utilizatorului, Apple e departe de a fi compania care nu e interesată de cum îi sunt folosite produsele – din contră, au tot interesul să știe în detaliu ce se întâmplă în fiecare aplicație în parte, pentru a putea veni cu strategii care să crească dependența de ele.
Știți că Apple s-a ofticat tare de tot atunci când și-a dat seama că Facebook monitorizează orice se întâmplă pe telefoanele celor ce au Facebook, Instagram și Whatsapp și a venit cu soluții care blocau treaba asta pentru că … nu e ok ca Facebook să ia datele, dar e ok ca Apple să facă asta, mai ales atunci când utilizatorul s-a folosit de instrumentele oferite de Apple ca să blocheze treaba asta.
Zilele trecute am văzut că Apple este dată în judecată pentru faptul că în ciuda anunțurilor legate de opțiunile avansate de păstrare a intimității, compania americană le ignoră chiar și atunci când utilizatorii au ales să blocheze monitorizarea.
Mai exact, Tommy Mysk and Talal Haj Bakry de la Mysk au descoperit că o grămadă de aplicații Apple de pe iOS trimit constant date despre activitatea utilizatorilor chiar și atunci când toate opțiunile de blocare a monitorizării din Settings / Analytics & Improvements erau active. Mai mult, spionajul e la cote maxime, de la căutări, exact ce a făcut utilizatorul în aplicație – pe unde a apăsat, cât a stat, la ce oră etc. Printre aplicațiile care monitorizează utilizatorul de iOS se numără App Store, Apple Music, Apple TV, Books și Stocks. Și bineînțeles că pleacă și detalii legate de modelul de iPhone folosit, rezoluția, setările de limbă etc. Adică suficient de multe încât să poată face profiluri exacte pentru fiecare utilizator în parte!
Analiza Mysk a fost făcută pe mai multe modele iOS 14.6 și iOS 16. Așa se face că săptămâna trecută a fost deschis un proces împotriva Apple pe motiv că acțiunile Apple sunt în contradicție cu California Invasion of Privacy Act.
Partea care mi se pare interesantă este că procesul nu e centrat pe ideea că Apple își spionează utilizatorii (probabil că undeva prin acordurile de licențiere pe care utilizatorii le aprobă fără să le citească scrie ceva pe tema asta) ci că face asta în ciuda faptului că utilizatorii au optat în mod explicit să nu se întâmple așa ceva. Cu alte cuvinte se încearcă învingerea Apple cu propriile arme, pe motiv de înșelarea așteptărilor – cumva similar cu procesul împotriva reclamelor Samsung în care se arăta cum utilizatorii folosesc telefoanele Galaxy în piscină sau la ocean fără ca ele să se strice.
Sunt foarte curios cum va evolua procesul și ce va spune Apple în apărarea sa, altceva decât că colectează datele anonim ca să poată să ofere o experiență de lucru cât mai bună.
Voi ce părere aveți de treaba asta?
via Mashable