O surpriză de proporții a fost dezvăluită de ScienceAlert: modelele scumpe AirPods pot fi folosite de către persoanele cu deficiență de auz, la fel de bine ca aparatele special concepute pentru așa ceva. Subliniez: modelele scumpe, nu toate gioarsele alea ieftine, da?
Un număr imens de 21 de persoane cu probleme auditive (mici spre medii) au fost incluse într-un studiu și aceștia au confirmat ceea ce doar unii bănuiau: căștile ˝scumpe˝de la Apple fac o treabă bună. Și treaba asta o să transforme în bine viețile a milioane de oameni care până acum nu știau pe ce să își mai cheltuie banii, iar acum au direcție în viață: după ce că sunt scumpe, AirPods arată mai bine decât aparatele clasice pentru îmbunătățirea auzului, fiind ideale pentru cei care se tem de cum o să îi privească societatea dacă nu le poartă sau cei ce nu au 1500 USD să își cumpere un aparat dedicat.
Mia mult decât atât, căștile astea au fost folosite împreună cu un … iPhone și o aplicație specială denumită Live Listen, care face fix ceea ce Google a introdus în Android de câteva luni bune și anume să amplifice zgomotele ambientale.
Testele la care au fost supuși cei 21 de participanți au vizat reproducerea unor propoziții spuse de voluntari la diferite distanțe de subiecți și în zone cu niveluri ridicate de zgomot ambiental. AirPods Pro funcționează relativ similar cu aparatele auditive, dar numai în anumite condiții (zone cu zgomot ambiental și zgomotul nu venea din față). Când e liniște, AirPods Pro nu se compară cu aparatele dedicate, fiind net inferior.
Iar AirPods 2 nu sunt la fel de bune ca AirPods Pro, dar totuși … decât nimic, mai bine niște mizerii Apple.
Intrând în categoria studiilor despre minunatele produse Apple e normal să nu se menționeze că produse alternative (Huawei, Google, Samsung, Sony) împreună cu opțiunea de îmbunătățire a auzului de pe Android pot face o treabă mai bună decât cea detaliată în studiu cu avantajul că ar ajunge la un număr mai mare de oameni ˝nevoiași˝.
Simțiți ironia? Ăștia au făcut un studiu despre AirPods Pro (250USD) care funcționează doar cu iPhone (minim 600 USD) ca să spună că … pot fi folosite ca alternativă la aparatele auditive clasice, pentru cei ce nu își permit să dea 1500 USD pe o soluție dedicată. Și doar în anumite condiții, că neh, asta nu e important.
O chestie clasică de promovare a unor produse doar pentru că sunt Apple și dă bine să modelezi adevărul spunând că ajută și la îmbunătățirea vieții, în special pentru acele persoane care au probleme.
Sunt sătul de mizeriile astea de studii în care Apple rupe și nu pentru că sunt indivizi care le scriu. Ci pentru că sunt unii care chiar cred asta și sunt dispuși să ducă mai departe povestea, devenind aprigi susținători. Așa se întâmplă și cu deosebitul ceas Apple Watch Ultra, care face cam jumătate din ce poate face un ceas smart de fitness adevărat, dar costă cel puțin la fel.
În concluzie: e clar că noile tehnologii (căști, ceasuri, brățări smart, software) ajung să se îmbine cu soluțiile dedicate pentru îmbunătățirea sănătății, dar nu trebuie să ne lăsăm amăgiți și să credem că doar cele Apple sunt cele mai bune. Treaba asta e departe de adevăr iar în cazul de față, Google are un avans semnificativ în fața Apple pentru îmbunătățirea experienței pentru persoanele cu deficiență de auz.
Studiul complet e aici, dacă aveți chef să îl citiți.