Deloc surprinzător, la un an de la lansarea oficială Microsoft se vede în situația în care Windows 11 (cel mai cel Windows lansat până acum) nu este acceptat de piață așa cum spera. Conform unor date oferite de StatCounter, Windows 11 abia are o cotă de piață de 13,61%, cu destul de puțin peste Windows 7 (10.63%).
Cu toate că Windows 11 aduce o nouă interfață și elemente puternice de securitate alături de noi funcționalități, utilizatorii nu se grăbesc să migreze către el. Asta în ciuda faptului că Windows 10 (71,88%) va mai avea suport doar până în 2025.
Din punctul meu de vedere lucrurile sunt cât se poate de normale: cu Windows 11 Microsoft a revenit la prietenia cu Intel și a decis să impună restricții legate de compatibilitate pe criterii legate de configurația hardware a PC-urilor. În felul acesta, sisteme ce în teorie ar fi putut duce fără nicio problemă noul Windows 11 (ex: MacBook Air 2017, sau sisteme cu procesoare I7, 32GB RAM făcute în 2017/2018) nu pot face oficial upgrade. Există totuși soluții prin care cei pasionați pot forța instalarea celei mai noi versiuni de Windows 11, doar că asta înseamnă o instalare nouă, cu pierdere de date, ceea ce face foarte puțin atractivă soluția.
Prin urmare o grămadă de utilizatori care ar fi putut face upgrade-ul către Windows 11 nu îl pot face pentru că Microsoft a decis să blocheze procesul pe motive de incompatibilitate hardware și recomandă cumpărarea de sisteme noi. Ori în condițiile actuale în care peste tot în lume există presiunea legată de creșterile generalizate de prețuri pentru servicii și energie/combustibili, de ce ar vrea oamenii să își schimbe sistemele, când acestea funcționează foarte bine cu Windows 10?
Cred că Microsoft nu s-a așteptat la această reacție și nu a anticipat faptul că majoritatea va prefera să rămână pe Windows 10 în loc să cumpere hardware nou, ceea ce ar fi dus la stimularea vânzărilor de procesoare prietenilor de la Intel/AMD.
Eu sunt fix în situația asta: de 30 de ani am folosit instant noile versiuni de Windows și i-am încurajat pe cei interesați să facă asta. Am acasă 4 laptop-uri cu configurații din ultimii 10 ani, care funcționează extrem de bine cu Windows 10 pentru ce au nevoie să facă copiii la școală. Le-aș fi adus la Windows 11 dacă se putea – din păcate doar unul dintre ele merge cu Windows 11 (Dell Inspiron, cu Intel I7, 32GB RAM) și asta pentru că e în programul Insider Preview, că altfel nu ar fi primit update-ul. Pe MacBook Air 2017 am forțat instalarea Windows 22H1, dar nu mai pot face oficial upgrade către Windows 11 22H2 și nu sunt dispus să reiau instalarea de la 0.
E momentul să fac o investiție de 2000-3000 EUR doar ca să am Windows 11? În niciun caz. Atâta vreme cât sistemele funcționează și îmi pot face treaba cu ele, nu am de ce să dau banii pe niște laptop-uri noi.
Și dacă eu gândesc așa, e clar că și majoritatea companiilor fac asta și în mod cert peste 90% dintre utilizatorii care sunt în aceiași situație cu mine.
Având în minte detaliile astea nu pot să nu mă gândesc la faptul că atunci când s-a lansat Windows 10, la un an de la intrarea pe piață ajunsese deja la 22.53%, adică dublu față de cât are acum Windows 11.
Sunt curios care va fi următorul pas al Microsoft în condițiile în care nici la anul Windows 11 nu va avea cota de piață scontată, cu doar doi ani înainte de oprirea oficială a suportului pentru Windows 10.
Conform StatCounter, în România situația e și mai rea: doar 9,5% au trecut pe Windows 11, iar Windows 7 e la 8,5%.
Apropo de treaba asta, voi în ce situație sunteți? Ați trecut la Windows 11? De ce?
Tu pui pe mac windows?,foarte inteligent
Da, pun orice pe mac. Cine ma opreste?
Mi-a trebuit mult să trec de la xp la w7, apoi mult de la w7 la w10 așa că până in 2025 sigur rămân pe ăsta apoi mai vedem
Cred ca doar hardware-ul nou trece la 11. Sau poate ca mai e cel impins ca licenta OEM, in rest, pentru utilizatorul de rand diferentele sunt foarte mici si Windows 10 inca este OK.
Pe cei cu Windows 7 ii aduci pe 11 doar prin upgrade.