Să vă spun o întâmplare: zilele trecute stăteam liniștit acasă și povesteam cu copilul în timp ce mă uitam pe Facebook, iar el îmi povestea cum a aflat identitatea lui Saruman din Rings of Power. La un moment în feed-ul de Facebook apare poza de mai sus …
Cum asta nu se poate să fie coincidență am început să mă întreb cum de a știut Facebook despre ce vorbim? Sau pe scurt, care a fost modalitatea în care am fost spionat. Aplicația Facebook pe care o am pe iOS nu are acces la microfon și nici Instagram – singura aplicație Meta care are acces la microfon este WhatsApp.
Pe telefonul meu nu am căutat niciodată informații despre Rings of Power și nici despre Sauron, în schimb copilul a făcut asta pe telefonul său.
Cum se face că Facebook a știut totuși să îmi trântească reclama asta fix în mijlocul unei conversații despre Sauron? E teoria conspirației la nivel maxim.
Și singurele explicații pe care le am în momentul de față spun așa:
- fie WhatsApp a folosit microfonul și a ascultat ce vorbim, ca apoi să dea datele Meta care să le bage în Facebook. E o variantă posibilă, doar că e consumatoare de resurse și destul de complicată.
- fie Android-ul copilului a lăsat urme (istoricul de navigație/căutare, cuvinte scrise în aplicații, adresa IP, locația) pe care Facebook le-a înregistrat prin WhatsApp (singura aplicație Meta de pe telefonul copilului) care apoi le-a urcat în server-ele Meta și ăștia au văzut care e ˝zona de interes˝pe IP-ul asociat router-ului meu și a început să servească reclama atunci când a făcut conexiunea între adresa IP folosită de copil și cea folosită de mine …
- fie este pură coincidență – după cum am zis, nu cred în așa ceva.
Oricum ar fi, nu a doua oară în ultimii ani în care mă trezesc că o companie mare (Google/Facebook) îmi aruncă reclame despre subiectele de discuție, fix în momentul în care povesteam despre acele lucruri.
Nu știu cum sunt alții, mie chestia asta nu îmi convine. Așa că am luat rapid măsuri:
- pe iOS am dezactivat accesul la microfon și pentru WhatsApp (probabil că de fiecare dată când cineva mă sună o să trebuiască să reactivez și apoi să o scot din nou). Am reverificat și blocat accesul la microfon pentru Instagram și Facebook.
- Din păcate pe Android-ul copilului nu am putut face prea multe, Galaxy Note9 are o versiune veche de Android, care nu e cea mai eficientă vizavi de păstrarea intimității.
Concluzia? în caz că vă treziți și voi într-o situație de genul acesta să știți că da, Facebook (și alții!) vă spionează și ce puteți face ca să limitați efectele.