Tocmai ce s-a terminat evenimentul de prezentare a noii game Surface unde Panos Panay, Microsoft Chief Product Officer a vorbit despre Surface Laptop 5, Surface Pro 9, Surface Studio 2+ și două accesorii pentru munca hibridă Microsoft Presenter+ plus Microsoft Audio Dock. Și pe lângă am văzut în acțiune aplicația Microsoft Designer cu AI-ul DALL-E care permite crearea de elemente grafice folosind AI-ul.
Primul produs prezentat a fost Surface Laptop 5 cu un aspect identic cu generația 4. Vorbim de două modele – diagonală de 13.5 inci și 15 inci, ambele cu raport 3:2 și display PixelSense. Carcasa e din aluminiu, beneficiază de Dolby Vision IQ, Dolby Atmos 3D și sistem dual de microfoane. Schimbarea majoră vine la nivel de procesor, Surface Laptop 5 folosind platforma Intel Core i5 și i7 din generația 12th. În teorie cu o performanță cu 50% mai bună. Disponibilitatea comercială este din 25 octombrie, cu prețuri pornind de la 999USD (plus taxe) pentru modelul entry: i5, 8GB RAM și 256 GB pentru stocare. Detalii sunt aici.
Urmează apoi Surface Pro 9, seria care înlocuiește Surface Pro X. Vorbim de două variante: cu Intel 12th gen Evo și cu Microsoft SQ3 ARM (acesta din urmă e identificat cu 5G), în funcție de preferințe. Se păstrează același format indiferent de varianta de procesor aleasă. Modelele Intel au și Thunderbolt 4, în schimb cele cu Snapdragon beneficiază de suport NPU pentru noile funcții Windows Studio Effects care pot izola mai bine vocea sau personajul filmat cu camera principală.
Specificațiile hardware includ un ecran de 13” PixelSense™ Flow Display și rezoluție de 2880 X 1920 pixeli (267 PPI). Ambele vin cu suport pentru Surface Slim Pen 2 și toate tastaturile Surface ale Microsoft. Specificațiile hardware complete sunt aici.
Prețurile încep de la 999.99 USD, plus taxe.
Și am mai văzut Surface Studio 2+, succesorul Surface Studio 2.
Surface Studio 2+.
Sistemul AIO al Microsoft vine cu câteva schimbări importante, care să răspundă nevoilor creatorilor de conținut (care sunt dispuși să investească 4500+ USD pe așa ceva. Păstrează același design pe un display de 28 inci, cu balama Zero Gravity ce permite reorientarea lui rapidă. Windows 11 detectează pozițiile și ajustează automat informațiile de pe ecran. În contextul muncii hibride camera de pe Surface Studio 2+ e mai bună, există tehnologie nouă pentru microfoane și suport pentru Thunderbolt 4. Folosește un CPU Intel Core H-35 pentru o performanță cu 50% mai bună și Nvidia GeForce RTX 3060. Detalii aveți aici.
Și au venit două noi produse: Microsoft Presenter+ și Microsoft Audio Dock. Pentru acest presenter cu funcții integrate pentru Teams (mute, unmute, join) plătiți 79USD, în timp ce pentru audio dock veți plăti 249USD ca să primiți un docking station cu patru porturi: HDMI, 2x USB-C, USB-A și un difuzor cu microfon integrat. Toate astea ca să puteți lucra mai bine de acasă.
Deocamdată produsele sunt disponibile pentru precomandă în Microsoft Store pe SUA, e posibil ca unele dintre ele să poată fi cumpărate și în România.
După cum mă așteptam, nimic spectaculos la nivel hardware și nimic deosebit pe partea ARM. Din contră, am senzația că Microsoft ignoră în continuare zona, apelând la vechea prietenie cu Intel – aceiași prietenie pentru care Windows 11 a fost special conceput ca să nu poată fi pus pe sisteme ”neconforme” din punct de vedere hardware (chiar dacă în realitate ele pot funcționa foarte bine cu noul Windows) în speranța că utilizatorii vor da buzna să cumpere sisteme noi.