Pe parcursul ultimei luni am avut posibilitatea să testez mai pe îndelete flagship-ul vivo X80 Pro, construit în jurul platformei Snapdragon 8 Gen 1, cu un display AMOLED (ce poate reda 1 miliard de culori) si sistem foto cu trei camere cu tehnologie Zeiss. Și vă invit să aflați în ceea ce urmează tot ce e important să știți despre el și dacă merită banii.
Aspect: display curbat, format 20:9 și un sistem foto interesant
O să încep prin a vorbit puțin despre cum arată vivo X80 Pro:
Fără nici cea mai mică îndoială vivo X80 Pro este definit de sistemul masiv de pe spate, ce înglobează soluția foto construită din patru camere foto (50, 8, 12 și 48 MP) aliniate cel puțin interesant, într-o combinație ce aduce cu seria Huawei Mate 40. Din cauza asta, vivo X80 Pro pare și se simte masiv, fiind descurajant la prima vedere. Trebuie să îl iei în mână, să te obișnuiești puțin cu el ca să îți dai seama că de fapt e ușor de manevrat și că proeminența de pe spate nu te deranjează sub nicio formă, mai ales dacă îl folosești cu husa din dotare.
Eu am testat modelul cosmic black, cu spate realizat din material ceramic mat, pe o structură de aluminiu. Se poate observa ușor construcția cu margini rotunjite care pune bine în valoare și ecranul cu margini curbate.
În partea inferioară carcasa beneficiază de slot-ul USB Type-C, cel pentru nanoSIM, unul dintre microfoane și primul difuzor, în timp ce partea superioară are doar o mică fantă pentru microfonul de zgomot ambiental și senzorul IR, chestie ce rar se mai găsește pe un flagship (în afara de a transforma telefonul în telecomandă, nu văd de ce ai avea așa ceva).
Un element de design care îmi place foarte mult la vivo X80 Pro este soluția simplă și eficientă propusă pentru butoanele de volum și cel pentru pornire/oprire, poziționate pe partea laterală dreaptă. Sunt suficient de subțiri pentru a nu deranja și suficient de bine reliefate pentru a putea fi folosite fără probleme.
Și după cum am spus, ecranul generos de 6.78 inci are margini curbate, oferind o priză bună pentru telefon. Carcasa este de 164.6 x 75.3 x 9.1 mm, cu o greutate de 215 g.
Ar mai fi de menționat faptul că vivo a pus camera selfie într-o mică gaură din zona centrală a părții superioare a display-ului.
Display: AMOLED de 6.78 inci
Dacă tot am amintit de display e momentul să spun că este unul AMOLED LTPO3, capabil să redea 1 miliard de culori (cel puțin așa susține vivo), la 120 Hz și cu suport HDR10+. Pentru strălucire sunt specificați 1500 niți, o valoare bunicică la nivel teoretic. În practică pot să spun că display-ul se vede foarte bine în interior, cu culori clare și bine definite. Afară, în soare puternic situația nu mai e la fel de bună.
Cred că unghiul de vizualizare se duce spre 120 de grade, atât în plan vertical cât și cel orizontal, fără deteriorare vizibilă a culorilor sau detaliilor.
Rezoluția maximă a lui vivo X80 Pro este de 1440 x 3200, oferind un aspect de 20:9 și o densitate de 517 ppi (una foarte bună pentru un flagship din 2022). Nivelul maxim de luminozitate e destul de sus și împreună cu opțiunile software de optimizare a intensității culorilor permite un control bun asupra calității imaginii afișate.
Pentru deblocare vivo X80 Pro are senzorul de amprentă pus sub display și funcționează în general bine – aceleași probleme pe care le regăsim și pe alte aparate similare sunt prezente și aici, în speță rateuri de recunoaștere dacă aveți degetul umed sau dacă este puțin mai frig afară.
Pe modelul testat de mine am mai observat un aspect: treimea inferioară a display-ului nu se închide complet atunci când display-ul este oprit sau atunci când e afișată o imagine cu mult negru pe tot ecranul.
Performanță: un Snapdragon 8 Gen 1 autentic
vivo X80 Pro beneficiază de platforma Qualcomm Snapdragon SM8450 8 Gen 1 (cu tehnologie de 4nm), cu opt procesoare – Octa-core (1×3.00 GHz Cortex-X2 & 3×2.40 GHz Cortex-A710 & 4×1.70 GHz Cortex-A510) și un GPU Adreno 730, plus o combinație de 12GB RAM și 256 GB pentru stocare. Există și un model mai ieftin cu doar 8GB RAM.
Combinația asta îi permite să funcționeze rapid în mai toate scenariile, cu dezavantajul că atunci când e solicitat se încălzește sensibil, motiv pentru care performanța poate să scadă în anumite situații.
L-am testat în scenariile standard: redare de materiale video în format 1440p, social media, poze, editare video, browsing, email etc. și nu am avut niciun fel de problemă. Răspunde instant la comenzi, aplicațiile nu au lag, interfața reacționează așa cum trebuie.
Pentru că trebuie să pot să îl măsor, am rulat mai multe benchmark-uri cu rezoluția maximă activă:
- PC Mark Workbench : 10328 puncte
- Geekbench: 1226 single core, 3611 multi-core
- AnTuTu Benchmark: 880531 puncte
- 3D Mark Wild Life Xtreme: 2048
Aceste rezultate pun vivo X80 Pro într-o zonă medie în ceea ce înseamnă viteza pentru un flagship din 2022. Este destul de departe de pragul de 1 milion de puncte în AnTuTu și destul de jos în testele 3D Mark (analiza performanței 3D) și PC Mark (comportamentul în zona de folosire de tip Office), probabil din cauza faptului că se intră în acțiune algoritmii de optimizare care reduc viteza procesorului atunci când începe să se încălzească.
E bine de știut treaba asta dacă vreți să folosiți acest telefon pentru a vă juca.
Al doilea aspect foarte important legat de vivo X8 Pro este autonomia: folosește o baterie de 4700 mAh cu noua platformă Snapdragon 8 Gen 1, însă combinația nu este cea mai eficientă. Puteți să vă așteptați să folosiți telefonul (cu rezoluția maximă și luminozitatea pe auto, 5G pornit și afișare la 120 Hz) aproape 2/3 dintr-o zi, cu puțin efort puteți ajunge la o zi.
Poate că fix din cauza asta vivo vine cu o chestie foarte faină pe X80 Pro: are încărcare super rapidă, de 80W cu 100% în doar 38 de minute folosind încărcătorul dedicat. Iar pe încărcare wireless de 50W se poate obține 100% în doar 50 de minute. Am testat și treaba asta și valorile sunt apropiate de cele menționate de vivo în specificații.
Iar dacă aveți nevoie, vivo X80 Pro are și suport pentru reverse wireless charging, în ideea că îl veți folosi să mai puneți ceva energie într-un dispozitiv wearable sau într-un set de căști.
Foto și video: sistem cu 4 camere, tehnologie Zeiss
Trebuie să știți că vivo promovează intens colaborarea cu Zeiss vizavi de producerea sistemului foto de pe X80 Pro, chestie care e mai degrabă un mesaj de marketing. Asta nu înseamnă că smartphone-ul nu face poze bune, din contră aș spune.
Ca de obicei, folosesc aparatele cu setările standard și de foarte puține ori intru în opțiunile pro – vivo X80 Pro are așa ceva și cine știe să le folosească va fi aprecia rezultatele.
Ideea e așa: vivo X80 Pro propune un sistem foto cu patru camere echipate cu tehnologia Zeiss (adică lentilele sunt tratate conform tehnologiei Zeiss, licențiate de vivo). Vorbim despre:
- 50 MP, f/1.6, (wide), 1/1.3″, PDAF, Laser AF, OIS
- 8 MP, f/3.4, (periscope telephoto), 1/4.4″, 1.0µm, PDAF, OIS, 5x optical zoom
- 12 MP, f/1.9, 50mm (telephoto), 1/2.93″, 1.22µm, Dual Pixel PDAF, 2x optical zoom, gimbal OIS
- 48 MP, f/2.2, 114˚ (ultrawide), 1/2.0″, AF
Remarcați că există zoom optic 5x pentru camera de 8MP telefoto cu periscop, cu f/3.4 și gimbal pentru stabilizare pe cea telefoto care în teorie permite obținerea unor poze clare cu zoom-ul activ. Știți deja că astea sunt doar elemente de marketing, pentru că în realitate nu veți putea folosi zoom 5x optic (sau vreo 60 digital) pentru poze clare, mai ales noaptea.
Însă, dacă aveți răbdare și soluții pentru a ține smartphone-ul nemișcat, combinația de culori și detaliile vă vor impresiona.
Am luat vivo X80 Pro cu mine în vacanța de vară și am reușit niște poze bune în Salonic și Thassos.
Uitați cum s-a descurcat cu luna plină, pe opțiunea standard și cea night mode:
Apoi cu opțiunea pro:
Urmează luna plină, cu zoom 5x optic și funcția de fotografiere a lunii activă, plus o imagine în penumbră.
Îmi place cum sunt redate culorile:
Observați norii și culorile fructelor:
Din nou, culorile sunt surprinse bine:
Și în lumină naturală, în Salonic:
Una peste alta sunt mulțumit de cum au ieșit pozele, chiar dacă uneori culorile nu sunt chiar cele reale, calitatea imaginii înregistrate e una bună. Dacă vreți să vedeți mai multe poze făcute cu vivo X80 Pro vă invit să consultați albumul dedicat de pe pagina noastră de Facebook.
Pe partea de video, vivo X80 Pro e capabil să înregistreze 8K, 4K la 30/60fps, 1080p la 30/60fps și poate să folosească sistemul de stabilizare optică.
Și ca să nu uit: smartphone-ul are o cameră selfie de 32 MP f/2.5, 24mm (wide), 1/2.8″, 0.8µm cu suport de înregistrare video 4K la 30 fps, dacă vă interesează aspectul. Pozele ies binișor, nu am ce să reproșez.
Concluzie: un smartphone bun, cu sistem foto cu potențial
Pe lângă lucrurile deja spuse cred că este relevant și să știți că vivo X80 Pro are suport 5G, WiFi 6, GPS cu A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NavIC și certificare IP68 pentru protecție la apă și praf.
Ținând cont de toate lucrurile povestite mai sus, vivo X80 Pro e un flagship cu o configurație decentă. Mi-ar fi plăcut să spun că impresionează în multe direcții, dar în afară de încărcarea rapidă, nu are nimic special care să îl pună peste oferta concurenței – restul elementelor sunt de așteptat de la un astfel de telefon. Vine cu Android 12, sub forma lui Funtouch OS fără prea multe personalizări, iar asta este un plus.
Mi-a plăcut să îl folosesc și mă bucur că i-am dat o șansă, mai ales pentru experimentele din zona foto.
Își merită banii? Depinde de prețul la care îl luați: alături de un abonament și cu un discount semnificativ este un smartphone pe care l-aș lua în detrimentul oricărui Oppo. Cu rezerva că vivo abia a intrat pe piața din România și s-ar putea ca eventualele probleme hardware să fie ceva mai greu de reparat.
Prețul întreg mi se pare mult prea ambițios și la banii aceștia puteți să luați smartphone-uri care să impresioneze mult mai puternic.
Informații: vivo
Preț: 5499 LEI
PRO | CONTRA |
+ încărcare rapidă + tehnologie Zeiss + culori bune pe zona foto + display AMOLED | – autonomie scăzută – design modest – preț mare |