vivo TWS 2 ANC sunt o pereche de căști wireless cu anulare activă a zgomotului și o autonomie de peste 5 ore cu funcția ANC dezactivată, și peste 3 ore cu ea activă. Cu toate că modelul a fost lansat la finalul anului trecut, acum am apucat să le testez și pot să vă spun mai multe despre ele.
Design clasic
O să încep cu aspectul: vivo TWS 2 ANC au un design clasic, sub forma unei picături, cu piciorul de sprijin puțin mai mare decât cel de pe Huawei FreeBuds 2 Pro și cu toate astea stau bine în ureche datorită acelorași suporți din silicon, interschimbabili.
Am testat varianta de culoare închisă, cu un cameleon ce trece de la albastru către negru, ce arată foarte bine de la depărtare. Până să văd pozele aș fi zis că e o culoare perfectă, însă privite mai de aproape ne arată că păstrează destul de bine amprentele – dacă asta nu vă deranjează, atunci culoarea este excelentă.
Căștile vin într-o cutie rotunjită, cu un design deja clasic pentru mai toate căștile wireless. Cutia are rol și de baterie externă, putând să ofere un minim de trei cicluri de încărcare complete.
Revenind la căști, acestea au opțiunea de control touch pe picioruș, lucru pe care deja îl au toate căștile wireless de peste un anumit preț. Dimensiunea este de 23.8 x 22.2 x 30.2 mm, cântărind aproape 4.7 grame pe fiecare cască. Aceste specificații le aduc foarte aproape de cele ”standard” pentru un set de căști de acest gen, semn că vivo și-a făcut bine treaba aici.
Cutia ocupă 60,0 x 23,3 x 45,4 mm ajungând la o greutate totală de 41,9 grame și se manevrează destul de ușor – vă recomand să fiți totuși atenți cu ușița că prinde joc foarte repede și să nu vă pară rău după ca ați bruscat-o.
Încărcarea se face cu un cablu USB Type-C și pe cutie există și butonul pentru reset/reconectare.
Performanță decentă
Să vorbim acum despre performanță – am testat căștile în trei scenarii: multimedia (muzică și filme), apeluri pe telefon și în conferințe Teams pe macOS cu un MacBook Pro. O să încep cu ultima situație, că a fost cea mai des folosită: autonomia este destul de mică, chiar și cu funcția de anulare a zgomotului dezactivată.
vivo spune că ar trebui să poată duce cam 7 ore pe redarea audio, nimic despre funcționarea în mod continuu într-un apel. Le-am stresat puternic și am reușit să obțin aproape de 2,5 ore de în apel continuu cu anularea activă a zgomotului pornită și undeva la 4 ore cu ea dezactivată. Calitatea audio este satisfăcătoare, cea a microfonului lasă de dorit în acest scenariu, fiind mult sub cea oferită de Huawei FreeBuds 2 Pro.
Pentru partea de multimedia lucrurile sunt mult mai bune: autonomia cu funcția de anulare a zgomotului pornită este de peste 3,5 ore, destul de aproape de cele 4,1 ore specificate de vivo. Și asta împreună cu smartphone-ul vivo X80 Pro și aplicația vivo activă.
Fără ANC, se poate trece de bariera de 5 ore pentru redarea de muzică/film. Iar calitatea este medie – mi-ar fi plăcut să pot avea un bass mai intens și o finețe mai mare în ceea ce înseamnă sunetele medii. Pentru filme experiența audio a fost plăcută, pe zona de muzică mi-ar fi plăcut să fie ceva mai performante.
Specificațiile tehnice spun că fiecare cască are o capacitate de 43-45 mAh iar cutia una de 485 – 505 mAh. Timpii de încărcare sunt undeva la 2 ore pentru cutie și căști și 60 de minute doar pentru căști.
Apropo de asta, vivo spune în specificații că TWS 2 ANC au o bobină de 12,2 mm care poate reda gama de frecvențe de la 20 Hz la 20000 Hz, cu codec-urile aptX Adaptive/AAC/SBC și latență de 80 ms. În plus există și senzori capacitivi și căștile au funcție de detecție a purtării lor în ureche, care va opri automat stream-ul audio dacă vi le dați jos.
Pentru că tot am amintit de anularea activă a zgomotului trebuie să vă spun că vivo TWS 2 ANC au câte trei microfoane pe fiecare cască.
Funcțiile standard permit folosirea căștilor cu anulare activă a zgomotului pornită, cu ea oprită și în modul transparent, în care sunt lăsate ambientale să intre. Se pot adăuga efecte: voce, mega bass și clear high pitch, dar nu e posibil ca setările să fie ajustate manual.
Căștile pot fi conectate simultan la două aparate (telefon și laptop, telefon și tabletă) și merg și pe iOS/macOS și Windows. vivo folosește motorul audio DEEP-HD pentru a crește calitatea sunetului, datorită unui codec propriu, mai generos – se laudă că în unele situații lățimea de bandă poate fi crescută și cu 100% față de unele căști wireless standard – pe Bluetooth 5.2.
Pentru utilizatorii Android vreau să amintesc că vivo TWS 2 ANC pot fi legate de Google Assistant (apăsare de două ori pe piciorul căștii) pentru trimiterea de comenzi vocale. Iar în cazul în care pierdeți căștile (sau doar una dintre ele) există funcția de localizare ce poate fi folosită dacă respectiva cască este în raza de acoperire a conexiunii Bluetooth, permițând trimiterea unui sunet de intensitate mare, prin care să putem localiza gadget-ul.
Și să nu uit, căștile sunt certificate IPS54 pentru rezistență la praf/apă, deci le puteți purta printr-o ploaie scurtă – nu e cazul să faceți baie sau să le folosiți la sporturi de apă.
Concluzie: căști wireless decente cu anulare activă a zgomotului
vivo TWS 2 ANC sunt un set de căști wireless interesante, cu o autonomie bunicică și funcție de anulare a zgomotului care își face treaba bine. Nu excelează la nimic dar nici nu au chestii evidente care să vă țină departe de ele: cu alte cuvinte sunt potrivite pentru cei ce vor un astfel de produs, dar nu au bani pentru unele pro.
Plusurile se leagă de autonomie (4-5 ore liniștit), conectarea rapidă și fără probleme cu Android/iOS/macOS și Windows și legarea simultană pe două dispozitive și o latență mică. Sunt mici, au un design atrăgător și se poartă ușor în ureche.
La capitolul minusuri vizavi de vivo TWS 2 ANC aș pune calitatea microfonului și faptul că pe muzică sunetul putea fi semnificativ mai bun. Iar prețul de 599 LEI e cam mare pentru ceea ce oferă aceste căști.
Dar cine are nevoie de un set de căști pentru vorbit la telefon/apeluri Teams, care să aibă o autonomie bunicică și să se conecteze simultan mai multe aparate, ar putea să se uite și după vivo TWS 2 ANC. Pentru că performanța este una decentă.
Informații: vivo
Preț: 599 LEI
PRO | CONTRA |
+ autonomie de aproape 24 de ore + anulare activă a zgomotului + conectare simultană la 2 aparate + design + certificare IPS54 | – Preț – Microfon problematic – lipsa controlului fin pentru efectele audio |