Cu noul set de căști true wireless FreeBuds Pro 2 HUAWEI aduce o alternativă solidă pentru Apple AirPods Pro atât la nivel de calitate cât și la preț și performanță, în special dacă sunteți un utilizator de smartphone Android. Și în cele ce urmează o să vă spun de ce.
Aspect elegant
Setul de căști HUAWEI FreeBuds Pro 2 vine în trei variante de culoare – silver frost, silver blue și ceramic white, aceasta din urmă fiind cea testată de mine în ultimele două săptămâni. După cum puteți vedea, construcția a fost rafinată față de versiunile anterioare de FreeBuds (4i, 3 și chiar primul Pro) pentru a ajunge la un model mai mic, care stă confortabil în ureche – aici ajută și cele trei variante de suporți din silicon, pe diferite mărimi, pe care le regăsim în pachet. Echiparea standard este cu suportul mediu, care pentru mine a mers perfect.
Fiecare cască cântărește doar 5.9 grame și datorită design-lui rotunjit stă foarte bine în ureche, pentru că centrul de greutate este plasat mai spre interiorul canalului, în felul acesta mișcările bruște ale capului nu destabilizează casca.
În același timp, vorbim despre un corp mai scurt, pe care sunt poziționați senzorii touch pentru control – am observat că operația de touch și pinch (apăsarea sub formă de pișcătură) merge mult mai bine decât eram obișnuit la seria FreeBuds 4i. Împreună cu funcțiile smart din aplicația AI Life a Huawei permit o varietate de elemente de control pentru stream-ul audio sau apelurile aflate în derulare.
Per cască | Cutia de încărcare |
Lungime: 29,1 mm Lățime: 21,8 mm Înălțime: 23,7 mm Greutate: aproximativ 6,1 g ± 0,2 g | Lungime: 67,9 mm Lățime: 24,5 mm Înălțime: 47,5 mm Greutate: aproximativ 52 g ± 1 g |
Pentru transport și încărcare Huawei FreeBuds Pro 2 beneficiază de o cutie în format oval, care servește și suport de încărcare și baterie externă – în principiu, bateria din cutie permite 5 cicluri de încărcări complete ale ambelor căști (în 10 min puteți pune cam 15% baterie înapoi în căști).
Văd că Huawei a ținut cont de feedback-ul utilizatorilor și în sfârșit a făcut o cutie care să nu se închidă singură, iar partea de prindere ca fiecărui căști este foarte eficientă, fără să fie nevoie de o putere prea mare atunci când vrem să le scoatem (așa cum se întâmpla pe unele dintre modelele precedente). Împreună, combinația cutie plus căști devin un companion zilnic ușor de purtat (merge să pui fără probleme cutia în buzunarul pantalonilor, fie și ei unii scurți, lejeri, de vară).
Performanță: autonomie de aprope 6 ore, calitate True Sound Dual Driver și suport HWA
Până să apuc să folosesc noile căști FreeBuds Pro 2 de la Huawei eram utilizator sporadic de căști wireless de acest gen in-ear (Samsung, Huawei, vivo, Sony) și asta doar pentru momentele în care citeam ceva, seara. După aceste două săptămâni mi-am schimbat abordarea pentru că mi-am dat seama că sunt excelente în contextul muncii de acasă – am renunțat la setul Senheizer de office – din mai multe motive: se conectează dual perfect (telefon și laptop), au autonomie bună și o calitate excelentă pentru ceea ce am nevoie.
Să le luăm pe rând.
Încep cu posibilitatea de conectare simultană la două dispozitive. Deși Huawei spune că merg foarte bine cu alte produse Huawei, am îndrăznit să le testez cu un MacBook Pro 2019 și un iPhone 12. Se conectează instant la ambele și trecerea stream-ului de pe un dispozitiv pe celălalt merge mult mai bine decât speram, fiind vorba despre un produs non-Apple. În call-urile Teams, căștile FreeBuds Pro 2 pe macOS Monterey merg bine în mare majoritate a cazurilor – zic marea majoritate că ieri a venit un update de firmware care pare că a stricat puțin feng shui-ul, pentru că azi am avut niște momente în care am pierdut conexiunea audio pe laptop. Încă nu îmi dau seama dacă problema apare ca urmare a update-ului de ieri sau s-a datorat problemelor de Teams.
Pot să vă spun că direct dintr-un apel Teams poți răspunde la telefon (dacă ai casca conectată și acolo, iar la terminare conexiunea să revină perfect înapoi pe apelul Teams).
Cele trei microfoane din construcția Huawei FreeBuds Pro 2 fac o treabă excelentă și izolează foarte bine vocea de mediul înconjurător, așa că în scenariul lucrului de acasă, fără zgomot ambiental prea intens, te auzi foarte bine.
Tot în scenariul acesta, de folosire a căștilor FreeBuds Pro 2 în apeluri continue Teams, autonomia stă cam așa: undeva la 2 ore și 45 de minute în apel continuu cu funcția de anulare a zgomotului activă și undeva la 5 ore dacă este dezactivată. Recomand să folosiți a doua variantă și în pauza de masă să lăsați căștile la încărcat pentru a le avea la dispoziție o zi întreagă.
Iar vizavi de conectare, pe iPhone (în general pe smartphone) e nevoie de aplicația Huawei AI Life ca să puteți activa toate opțiunile de configurare. Căștile sunt văzute instant de telefon (pe iPhone se numesc NEMO_MUO0503) iar pe macOS sunt identificate ca Huawei FreeBuds Pro 2.
Al doilea scenariu, cel de ascultare de muzică/coloană sonoră la materialele video are câteva plusuri pe care vreau să le discut.
Huawei FreeBuds Pro 2 sunt construite pentru a oferi utilizatorului calitatea maximă posibilă și aici contribuie elementele hardware și cele software. După cum am spus, există trei microfoane ambientale pentru funcția de anulare activă a zgomotului, care împreună cu magnetul de 11mm din construcția fiecărei căști permit o experiență audio avansată.
Căștile suportă transmisia HWA, iar dacă smartphone-ul are capabilitatea LDAC, căștile o pot folosi. E nevoie de activarea funcției Smart HD din aplicația Huawei AI Life.
Revenind la algoritmi, se pot aplica efecte de sunet – sunt definite patru: Default, Bass boost, Treble boost și Clear Voice, iar cine vrea poate să își definească singur setările egalizatorului, pe 10 benzi. Implicit este setat cel realizat în colaborare cu Devialet. Gama de frecvențe pleacă de la 14Hz și poate merge până la 48 kHz.
Trebuie reținut ceva: fiecare anatomie a urechii e diferită și din cauza aceasta setările standard s-ar putea să nu fie la fel de eficiente pentru toată lumea. Huawei spune că FreeBuds Pro 2 au un element smart, care poate detecta configurația urechii și ajusta semnalul pentru performanța maximă, în timp real.
Mie îmi place cum se aude pe modul Bass booster, dar parcă totuși lipsește ceva în comparație cu setul de căști over-ear WH-1000XM4 pe care le am pentru momentele în care vreau calitate maximă. Însă îmi place că diferența de calitate, care evident că există, nu mai este la fel de mare.
Iar un factor important aici este funcția de anulare activă a zgomotului, posibilă datorită celor trei microfoane puse pe fiecare cască în parte. Există funcția Dynamic, care ajustează automat optimizarea în funcție de zgomotul ambiental, sau se poate alege una dintre cele trei setări specifice: Cozy (pentru acasă, când nu e prea mare scandal în zonă), General (locuri mai zgomotoase) și Ultra (pentru acele situații unde zgomotul este foarte puternic – Huawei recomandă această setare pentru folosirea în avion, de exemplu).
Însă recomandarea este ca atunci când folosiți căștile FreeBuds Pro 2 pentru ascultarea de muzică să alegeți modul Awarness, în care zgomotele ambientale sunt lăsate să treacă pentru o experiență mai naturală.
După cum am mai spus, pentru aparatele care au suport pentru LDAC (Enable Smart HD), acesta poate să fie activat din aplicația AI Life a Huawei și va permite o rată de transmisie de maxim 990kbds/96kHz/24bit care face ca pierderile să fie minime.
Ar mai fi de adăugat și faptul că setul FeeBuds Pro 2 are certificare de rezistență la apă IP54 – adică le puteți purta fără probleme și dacă plouă sau la activitățile ce implică mult efort fizic și automat transpirație. Certificarea se aplică doar căștilor nu și cutiei și trebuie să știți că în timp rezistența va scădea dacă nu le întrețineți corespunzător.
Pe zona de ascultare de muzică (adică nu în apelul de voce), datele orientative furnizate de Huawei în specificații sunt aproape de realitate: puteți avea cam 6 ore de autonomie pe redarea audio dacă aveți dezactivată funcția de anulare activă a zgomotului și cam 4 ore dacă ea e activă.
Reîncărcarea cutiei se poate face cam într-o oră pe fir și aproape dublu dacă alegeți varianta wireless charging (Qi, la 2W). Căștile în sine se pot încărca complet în cutie în mai puțin de 40 de minute iar bateria de 580 mAh din cutie vă permite să încărcați ambele căști de aproape 5 ori (fiecare cască are aproximativ 55 mAh). Cu alte cuvinte puteți obține aproape 30 de ore de redare audio fără anularea activă a zgomotului (ANC), o chestie excelentă.
La cum le-am folosit eu în aceste zile, aproape că nu am rămas fără baterie – bine, mai puțin atunci când am stat 4 ore într-un apel Teams și am uitat că am ANC-ul activ.
Concluzie: un set excelent de căști true wireless cu ANC
Și așa am ajuns la final: merită Huawei FreeBuds Pro 2 899 LEI? Depinde ce așteptări aveți.
Dacă vreți o calitate similară celei oferite de niște căști performante over-ear, atunci Huawei FreeBuds Pro 2 sunt răspunsul căutat. După cum am zis deja, modelul acesta este cel mai evoluat dintre căștile wireless true sound pe care le-am testat până acum.
FreeBuds Pro 2 vine cu plusul celei mai bune calității audio pe niște căști in-ear (dintre toate cele testat de mine până acum), stream audio HD, autonomie foarte bună raportată la dimensiunea extrem de mică a căștilor, un aspect elegant și funcționare fără probleme atât pe Windows/Android cât și pe iOS/macOS.
Le recomand tuturor celor ce vor o soluție de acest gen pentru muncă (apeluri Teams, muzică) și ascultarea de muzică în timpul liber sau la sport. Posibilitatea de a conectare duală, cu trecere aproape instant de la un dispozitiv la altul fără pierderea conexiunii, este un alt mare plus.
Și poate mai important, aceste căști m-au convins că merită să dau o șansă soluțiilor true wireless in-ear și pentru folosirea la birou, nu dar pentru ascultarea de muzică/podcast-uri la sport sau la plimbare.
Informații: Huawei
Preț: 899 LEI
PRO | CONTRA |
+ calitate audio + autonomie de aproape 6 ore + design + ANC bun + conectare duală + funcționează perfect și cu iOS + dimensiune, aspect + cutie cu rol de baterie + încărcare wireless + certificare IP54 de rezistență la apă și praf | – mici probleme de conectivitate – puține șabloane pentru efectele de sunet |