Am primit spre testare, prin amabilitatea celor de la Orange România, noile dispozitive pliabile de la Samsung. Este vorba despre modelele Galaxy Z Fold4 și Galaxy Z Flip4, lansate oficial cu mai puțin de două săptămâni în urmă. Două terminale premium, care combină un design modern, futurist, posibil și cu ajutorul ecranelor pliabile cu care sunt echipate, cu performanțe la nivel de flagship.
Pe lângă beneficiile pe care le oferă la lansare producătorul coreean, Orange vine cu promoții și discount-uri suplimentare. Inițiativa face parte din efortul mai larg al companiei de a le oferi abonaților accesul la o gamă cât mai largă de terminale premium și la cele mai noi tehnologii. Și mă refer aici mai ales la tehnologia 5G, pe care o suportă bineînțeles și noile telefoane pliabile de la Samsung. Suntem în al treilea an în care Orange vine cu oferte dedicate pentru telefoanele 5G, tocmai pentru a facilita accesul publicului la noua tehnologie și la viteze mai mari de transfer. Numărul orașelor cu acoperire Orange 5G a crescut în ultima perioadă, ajungând la 19. Cele mai recente orașe care au primit acces la rețeaua Orange 5G sunt Arad, Bacău și Craiova.
Promoție precomenzi Galaxy Z Fold4 și Galaxy Z Flip4 la Orange
Revenind la noile noastre terminale cu ecran pliabil Samsung Galaxy Z Fold4 și Galaxy Z Flip4, acestea se bucură de o campanie promoțională interesantă în oferta Orange. Disponibile la precomandă între 15 și 25 august (livrările încep pe 26 august), ambele telefoane fac parte din programul Buy-Back 5G Special. Asta înseamnă că Orange România oferă un discount suplimentar în valoare de 200 euro pentru Galaxy Z Fold4 si 150 euro pentru Galaxy Z Flip4, pentru orice telefon Samsung (in valoare de minim 10 euro), adus la buy-back.
Sunt discount-uri binevenite, mai ales că vorbim totuși de două telefoane premium, cu preț standard destul de ridicat.
Din acest preț standard se mai pot scădea și alte discount-uri, dacă se optează și pentru pachetul de servicii Orange Smart Plus 25. Discounturi care pot ajunge până la 800 de euro. Se poate ajunge astfel la un preț final de 464 euro pentru Galaxy Z Flip4 5G (128 GB) si 990 euro pentru Galaxy Z Fold4 5G (256 GB). Prețurile sunt atinse dacă se combină campania Buy-Back 5G cu abonamentul Smart Plus 25.
Este de departe cea mai atractivă campanie promoțională din perioada de precomenzi pentru noile pliabile de la Samsung.
Primele impresii despre cele două telefoane: construcție elegantă
Așa cum am spus deja mai sus, Galaxy Z Fold4 și Galaxy Z Flip4 sunt două telefoane premium, care îmbină un design futurist, centrat mai ales pe ecranele pliabile, cu performanțele de top, la nivel de flagship. În cele ce urmează o să încerc să argumentez scurt această afirmație. Și o să încep cu partea de construcțe, de formă și de elemente de detaliu.
Rețeta era deja cunoscută pentru Samsung, acum a fost doar perfecționată. Inginerii coreeni s-au concentrat și mai mult pe partea de finisaje, acolo unde au încercat să țină cont de feedback-ul utilizatorilor generațiilor anterioare ale celor două terminale.
Avem aceeași formă pentru ca și la generațiile anterioare, care se traduce în aceeleași utilizări ale unui display pliabil. Galaxy Z Flip4 are forma unui telefon convențional, dar se pliază în plan vertical și devine astfel mult mai mic și mai ușor de ținut în mână sau de depozitat într-un buzunar sau într-o poșetă atunci când nu este utilizat. Ca o scurtă paranteză, cel puțin în cazul generației anterioare, Flip-ul a fost targetat inclusiv la nivel oficial către publicul feminin.
Terminalul păstrează display-ul exterior, care afișează informații de bază, notificări și care poate arăta de la cine sunt primite apelurile.
S-a lucrat și la partea de dimensiune finală. Deși avem același display ca la generația anterioară, acum terminalul este ceva mai scurt și mai îngust. Grosimea sa a rămas constantă.
S-a păstrat însă designul cu două zone de culoare pe partea din spate, care chiar arată bine.
În cazul lui Galaxy Fold4, avem o formă convențională de telefon (dar ceva mai groasă) atunci când ecranul mare este închis. Telefonul poate fi folosit în această formă fără probleme, lucru permis de ecranul exterior. Însă atunci când este nevoie, telefonul poate fi deschis și se transformă într-un dispozitiv de lucru, care se apropie mai mult de dimensiunea unei tablete. Utilitatea unui ecran pliabil este dusă acum în zona de productivitate.
La fel ca și la Flip, și aici avem aceleași dimensiuni ale ecranelor, dar telefonul este ceva mai scurt. Semn că s-a lucrat la o optimizare cât mai bună a fracției screen-to-body.
Un singur reproș la nivel de construcție. Balamaua care permite plierea ecranului, deși a fost și ea optimizată, încă mai lasă un spațiu între cele două suprafețe de ecran. Loc prin care praful și mizeria pătrund foarte ușor atunci când telefonul este în buzunar sau într-o poșetă/servietă/rucsac. Mi-ar fi plăcut să văd cele două suprafețe cum se suprapun perfect.
Ca o mențiune pozitivă, ambele telefoane vin cu o certificare IPX8. Pot fi scufundate în apă până la 1.5 metri pentru cel mult 30 de minute. Așa că o ploaie care sosește inopinant chiar nu mai reprezintă nici cea mai mică problemă.
Specificații tehnice de top
Samsung Galaxy Z Fold4 și Z Flip4 vin, așa cum spuneam, cu specificații tehnice de top. Compania coreeană a optat pentru cea mai recentă (dar și cea mai puternică) opțiune ce chipset. Ambele telefoane sunt echipate cu Snapdragon 8+ Gen 1 de la Qualcomm.
Fold4 are o memorie RAM de 12 GB și trei opțiuni de memorie internă (256 GB, 512 GB și 1 TB), iar Flip4 vine cu 8 GB și memorie internă ce poate fi de 128 GB, 256 GB sau 512 GB.
Ecranul pliabil pentru Fold4 este un Dynamic AMOLED 2X de 7,6 inchi, cu rezoluție 1812 x 2176 pixeli, rată de refresh 120 Hz, suport pentru HDR10+ și protecție Gorilla Glass Victus+. Cel extern folosește același tip de panel, are o diagonală de 6,2 inchi și o rezoluție de 904 x 2316 pixeli.
Flip4 are un display de 6,7 inchi, cu rezoluție 2640 x 1080 pixeli. Același tip de panel ca și fratele său mai mare.
Ambele telefoane rulează un Android 12, cu interfața OneUI 4.1.1 peste el, evident cu serviciile Google Mobile integrate.
Fold4 a îmbunătățit considerabil și sistemul de camere foto. Acesta are acum un senzor principal de 50 MP (f/1.8, 24mm, wide, 1.0µm, Dual Pixel PDAF, OIS), un telephoto de 10 MP, capabil de zoom optic 3x și un ultrawide de 12 MP.
Acumulatorii celor două telefoane au capacități de 4400 mAh (pentru Fold4) și 3700 mAh (Flip4) și suportă viteze de încărcare de 25W.
Performanțe la nivel de flagship
Aceste specificații tehnice de top generează performanțe pe măsură, la nivel de flagship actual. Am decis să argumentez acest lucru și cu câteva teste benchmark, care să completeze senzația plăcută lăsată de utilizarea cotidiană a celor două dispozitive pliabile.
Am rulat mai întâi testul de performanță din PC Mark. În stânga aveți rezultatul obținut de Galaxy Z Fold4, în dreapta pe cel reușit de Flip4.
Am rulat mai apoi Geekbench 5. Ce a ieșit vedeți în capturile de ecran de mai jos, cu aceeași ordine a celor două dispozitive.
Am rulat la final și un AnTuTu Benchmark. Deși aplicația a ieșit din grațiile celor de la Google, este în continuare cea mai populară aplicație de benchmark pentru dispozitive mobile. Aici am făcut o fotografie cu cele două dispozitive și scorurile obținute.
Și încă una, ca să fie și mai clar care telefon este Flip4 și care Fold4.
Așa cum spuneam, Galaxy Z Fold4 și Z Flip4 alătură unei construcții futuriste, elegante și mai ales premium, bazată în ambele cazuri pe un display pliabil, performanțe de top, la nivel de flagship.
Concluzii: terminale premium la preturi accesibile la Orange
Și peste toate acestea vine oferta celor de la Orange România, care oferă aceste telefoane premium la prețuri atractive în perioada de precomandă. Operatorul face eforturi să facă aceste telefoane 5G de top la prețuri accesibile pentru cei care le doresc. Așa că promoțiile descrise la începutul acestui material trebuie avute în vedere.
În ceea ce privește cele două terminale, prima impresie este una pozitivă, chiar dacă ele sunt bazate destul de puternic pe generația anterioară. Se văd îmbunătățirile și la nivel de specificații tehnice, acolo unde avem în primul rând cel mai puternic chipset al momentului (cel puțin pe segmentul Android), dar se văd și eforturile făcute de inginerii companiei coreene la nivel de construcție și mai ales de detalii de finisaj.
În perioada următoare o să intrăm și mai în detaliu și o să revenim cu impresii ceva mai aprofundate și pe zona de cameră foto, dar și în ceea ce privește autonomia.