Am văzut în ultima vreme o schimbare de priorități în strategia celor de la Huawei pentru piața locală și un focus tot mai puternic pe segmentul de notebook-uri. O schimbare inspirată, care se pare că își arată roadele. Compania devine un jucător important pe piața locală de laptopuri, semn că face bine lucrurile pe care le face.
Unele voci pun această schimbare pe seama situației mai puțin fericite de pe segmentul smartphone. Personal cred că este mai puțin important acest lucru. Ceea ce trebuie să conteze cu adevărat este faptul că publicul din România are la dispoziție opțiuni noi de notebook-uri elegante și deopotrivă puternice. Iar Huawei MateBook D16 pe care l-am avut la teste a demonstrat din plin acest lucru.
Personal caut la un laptop o portabilitate cât mai bună (un raport greutate/autonomie optim), finisaje elegante și un display bun (atât calitativ, cât și ca dimensiuni), care să permită lucrul în spații exterioare fără probleme de vizibilitate. Sunt caracteristici esențiale la care țin foarte mult în funcție de care pot aprecia cât de potrivit este pentru mine un notebook. Nu sunt genul care se joacă (pe nici un fel de platformă), așa că nu pun mare accent pe performanțele grafice. Iar problema spațiului de stocare își găsește și alte rezolvări în momentul în care devine o problemă.
Cu aceste idei în minte am pornit la drum atunci când a sosit coletul cu noul MateBook D16. Și, fără să dau prea multe spoiler-e, pot spune că nu am fost deloc dezamăgit. Ba chiar din contră!
Specificații tehnice Huawei MateBook D16
Înainte de a analiza în detaliu toate aspectele enumerate mai sus, cred că trebuie să aruncăm o privire rapidă asupra configurației pe care o propune Huawei MateBook D16. O să vedem că sunt chiar mai multe configurații posibile. Așadar, lista cu specificații tehnice complete:
- Ecran: IPS LCD
- Diagonală: 16 inchi
- Rezoluție: 1920 x 1200 pixeli
- Aspect: 16:10
- Luminozitate: 300 niți
- Gama cromatică: 100% sRGB
- Raport de contrast: 1200:1
- Unghi vizibilitate: 178 de grade
- Procesor
- Procesor: Intel Core i5-12450H sau Intel Core i7-12700H (de generația a 12-a)
- Grafică: Intel UHD sau Intel Iris Xe
- Memorie RAM: 8 GB sau 16 GB
- Stocare internă: 512 GB (SSD NVMe PCIe)
- Sistem de operare: Windows 11 Home
- Baterie: Li-Po
- Capacitate: 60 Wh (capacitate nominală)
- Viteză încărcare: 65W (încărcător inclus)
- Conectivitate: WLAN (IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax, 2,4 GHz și 5 GHz, 2 × 2 MIMO, WPA / WPA2 / WPA3), Bluetooth 5.1
- Porturi: USB-C × 1 (date suport, încărcare și Port Display), USB-C × 1 (date suport, încărcare), USB 3.2 Gen1 × 1, USB 2.0 × 1, HDMI × 1, mufă 2-în-1 de 3,5 mm pentru căști și microfon × 1
- Audio: 2 x difuzoare, 4 x microfoane
- Cititor de amprentă digitală: Da, integrat în butonul de pornire
- Cameră WEB: da, fullHD (1080p)
- Altele: Tastatură full-size iluminată din spate, Tastatură numerică
- Dimensiuni: Lungime 356,7 mm x Lățime 248,7 mm x Înălţime 18,4 mm
- Greutate: 1,7 kg
Așa cum am spus, se vede de la prima vedere că nu au fost făcute compromisuri. Avem mai multe configurații posibile. Noi am primit spre testare varianta cea mai puternică, cu procesor Intel Core-i7, chipset grafic Intel Iris XE și memorie RAM de 16 GB.
Prețuri de vânzare
Cea mai puternică, dar și cea mai scumpă. Sunt disponibile trei configurații de Huawei MateBook D16, care asigură o plajă de prețuri pentru diferite bugete. Însă lucrurile sunt chiar mai frumoase decât par la prima vedere.
Prima variantă, cea mai accesibilă, este dotată cu Intel Core-i5 și o memorie RAM de 8 GB. Are un preț de vânzare de 4199 lei.
Dacă alegem să păstrăm același procesor, dar optăm pentru o memorie RAM dublă, de 16 GB, prețul urcă la 4699 lei.
În fine, varianta de top, cu Intel Core-i7, care trece la grafică integrată Intel Iris XE, cu memorie RAM de 16 GB, are un preț de 5999 lei.
Însă nu trebuie să vă speriați. Toate cele trei produse sunt într-o promoție extrem de atractivă în perioada de precomandă. Cumpărătorii primesc cadou un monitor Huawei MateView SE de 23,8 inchi, cu câteva funcții interesante. Valoarea sa este de piață undeva între 600 și 800 lei. În plus, la capitolul cadouri se mai poate adăuga un voucher suplimentar de fidelizare în valoare de 500 de lei (pe care îl primesc pe mail utilizatorii care au cont și sunt înscriși la newsletter-ul companiei). Mai mult, pe lângă notebook, cumpărătorul mai primește un rucsac Huawei Swift, un mouse din aceeași gamă, o pereche de căști și un adaptor USB Type-C.
Promoția este una destul de interesantă și atractivă, așa că dacă aveți vreo intenție, nu este momentul să stați prea mult pe gânduri.
Pe magazinul oficial al companiei chineze există și posibilitatea achiziționării în rate pentru Huawei MateBook D16. Link-ul direct pentru produs îl găsiți aici.
Detalii de construcție și finisaje
Trecem acum la lucrurile care contează cu adevărat și care îl diferențiază pe noul MateBook D16 de competitorii săi. Notebook-ul propune o construcție metalică, unitară, care lasă senzația că nu este deloc întreruptă, că este realizată dintr-o singură bucată. Cu decupaje discrete, finuțe, în zona mufelor.
O construcție metalică cu un finisaj premium, mat, care protejează destul de bine împotriva urmelor de degete. Tocmai de aceea este disponibilă o singură opțiune de culoare, Space Grey.
Se remarcă mai ales printr-un profil foarte subțire. Are sub 2 cm, chiar și în cel mai gros punct al său. Și asta dă foarte bine la capitolul portabilitate, dincolo de senzația evidentă de eleganță.
În plus, pentru un notebook cu display de 16 inchi, Huawei MateBook D16 este suficient de ușor, cu doar 1,7 kilograme.
Balamaua pare suficient de solidă, ecranul poate fi oprit în orice poziție. În plus, asigură o deschidere mult mai mare decât am văzut la alte laptop-uri, foarte aproape de 180 de grade. Aproape, dar nu chiar acolo. Oricum, surclasează alte produse din acest punct de vedere. Vedeți asta și în fotografiile de mai jos.
De remarcat și dimensiunile sale finale, care contribuie din plin la factorul portabilitate pe care l-am menționat mai devreme. Deși are un display de 16 inchi, datorită marginilor foarte înguste ale acestuia este mai mic decât un laptop de 15,6 inchi. Fotografiile de mai jos ar trebui să fie grăitoare. L-am comparat chiar cu doua laptop-uri de 15,6 inchi, dacă tot le aveam prin casă.
Un alt plus este cititorul de amprentă digitală integrat în butonul de pornire. O caracteristică ce ar trebui să nu lipsească de pe niciun produs din această categorie de preț, dar care se întâmplă să mai fie sărită de unii producători. Cei de la Huawei nu au făcut nici cel mai mic rabat.
Una peste alta, laptopul nostru punctează foarte bine atât la eleganță, cât și la calitatea construcției și la senzația de produs solid, rezistent. Un singur reproș aici, ar fi fost binevenite mai multe opțiuni de culoare.
Autonomie
Așa cum am spus, la un astfel de notebook, autonomia este foarte importantă. Împreună cu dimensiunile și greutatea produsului și cu opțiunile de conectivitate, asigură acea portabilitate extrem de importantă.
Din punctul de vedere al bateriei, al autonomiei, mi se pare că Huawei MateBook D16 stă foarte bine. Am realizat o testare relativ simplă, dar foarte edificatoare. Cu bateria complet încărcată, am dat drumul la un film de pe YouTube. Cu luminozitatea ecranului la maxim, cu sunetul la jumătate, în rezoluție fullHD (1080p), în streaming prin WiFi.
După o oră și jumătate fix (am considerat că aceasta este durata standard a unui film), s-a consumat fix o treime din acumulator. Un rezultat care mi se pare foarte bun în condițiile enumerate mai sus.
Evident că în activitățile de tip office consumul de resurse este mult mai mic. Scenariul meu a încercat să ducă lucrurile cât mai aproape de limită, iar laptopul nostru s-a descurcat fără probleme.
Ecran
Alt aspect foarte important la un notebook este ecranul. Utilizatorul poate fi pus în situația în care trebuie să lucreze în exterior, în mijlocul zilei. Și atunci nu trebuie să aibă probleme de vizibilitate și să se poată baza fără emoții pe produsul său.
Huawei MateBook D16 se descurcă excelent. Combină o luminozitate decentă (pe hârtie) cu un soi de efect anty-glare al ecranului. Nu se reflectă nimic din fundal în sticla care îl protejează și asta este minunat.
Am apelat și aici la o comparație, pentru a însoți opiniile de dovezi cât mai clare. Îl vedeți pe D16 lângă laptop-ul meu curent. Ambele cu luminozitatea la maxim, într-un mediu suficient de luminos. Într-o zi însorită, pe terasă (cu acoperiș transparent). Sau în curte, la umbră. Nu cred că va sta nimeni să lucreze la laptop direct în bătaia soarelui.
Diferențele sunt vizibile și nu mai lasă loc de interpretări.
MateBook D16 punctează clar și la capitolul display!
Concluzii
Am ajuns și la partea de concluzii. Avem un notebook de 16 inchi, care bifează pozitiv toate aspectele esențiale pentru un produs cât mai portabil. O construcție elegantă, premium, bine finisată, dintr-un material de calitate (metal). Cu dimensiuni onorabile și o greutate decentă. Apoi o autonomie care elimină emoțiile unei zile de lucru (8 ore) în condiții normale. Lucru care ar trebui să fie suficient. Mai ales că aici avem la dispoziție și niște instrumente de optimizare a duratei de viață a acumulatorului, pe care nu le-am pus la socoteală.
Și nu în ultimul rând, un display excelent, care se descurcă de minune în condiții de lumină puternică, în exterior. Și care are grijă să nu reflecte artefacte din fundal care ar putea distrage atenția.
Un display de 16 inchi, pentru că și dimensiunea mai mare este un argument solid în favoarea acestui notebook. O dimensiune care începe să fie tot mai populară. Se pare că cei de la Huawei au anticipat fericit acest lucru.
Pe lângă aceste caracteristici pe care eu le consider extrem de importante, putem adăuga în zona de plusuri prezența sistemului de operare (Windows 11 Home), calitatea excelentă a sunetului, căreia i-am acordat mai puțină importanță, dar are rolul său clar în zona de video-conferințe/meeting-uri online, de asemenea calitatea camerei web (care înregistrează video la 1080p), prezența cititorului de amprentă digitală.
Plus complexitatea ofertei comerciale prezente, care compensează consistent prețul de achiziție.
Mi-a plăcut și touchpad-ul. Am realizat destul de târziu că este poziționat ușor asimetric. Dar dimensiunea lui generoasă și click-urile de la apăsare ne-au împrietenit rapid. Nu a fost nevoie să folosesc un mouse.
Tastele luminate reprezintă și ele un plus, mai ales pentru cei care lucrează și într-un mediu mai întunecat. Cam așa cum este vremea în Brașov în prezent (atmosferă de noiembrie târziu).
Există și un keypad numeric complet. Și sunt convins că sunt utilizatori (mai ales din domeniul financiar) care apreciază din plin acest feature.
La nivel de reproșuri, doar două chestii nu mi-au plăcut. Lipsa oricărei opțiuni de culori disponibile. Există doar o singură culoare, un gri convențional, foarte potrivit pentru mediul business. Dar ar fi fost binevenite două, trei opțiuni pentru utilizatorii ceva mai pretențioși.
Ceva mai gravă, poate, mi se pare lipsa unui slot pentru card microSD. Poate fi ocolită folosind un HDD extern, însă dacă te-ai obișnuit cu un astfel de slot, cu folosirea lui destul de frecventă, poate fi deranjant să nu îl mai ai la dispoziție.
Huawei MateBook D16 este cu siguranță o opțiune serioasă pentru cei care doresc un instrument de lucru complet, modern, premium. Este genul de produs pentru care poate fi dragoste la prima vedere. Așa că încercați să interacționați cu el. Showroom-urile companiei chineze sau ale partenerilor comerciali ai Huawei sunt locuri în care acest lucru este posibil.
Am mânuit un model și am fost încântat. Rămâne de văzut cum se mișcă în timp. Cam scumpel, parcă nu m-aș risca când sunt alternative mai consacrate.
Cu toate cadourile oferite (plus cuponul de 500 lei) parca este mai digerabil pretul.