În mod normal aș fi lăsat informația asta să zacă undeva în subconștient, atâta vreme cât nu făceam efortul de a deschide unul dintre multele materiale legate de subiect și să văd ce s-a întâmplat cu adevărat. Citind doar titlul ajungi să spui … băi, până și la japonezi se întâmplă rahaturi dinastea cu un individ (ca de obicei, un contractor la nu știu ce firmă ce lucrează cu statul) a scos datele personale ale unor oameni (bine, vorbim de un oraș de vreo 460000 de locuitori numit Amagasaki) și reușește să le piardă. Și nu oricum, ci într-o crâșmă, că omul se mai și distrează și … a căzut lat. Undeva în timpul procesului i-a dispărut geanta cu stick-ul USB.
Și care e faza? E primul, e ultimul căruia i se întâmplă? Au mai fost cazuri în care laptop-uri și harddisc-uriu au fost furate, toate cu date importante.
Învățăm ceva de aici?
NU. E pur și simplu o știre de 2 lei care a ajuns pe o grămadă de site-uri, pentru ca la final să fie spuse două detalii importante.
Primul, stick-ul USB a fost recuperat, odată cu geanta lui X. Și a doua, că oricum datele erau criptate și că nu există informații că acestea ar fi fost extrase și/sau folosite.
Dar titlul dă bine și o grămadă de publicații l-au preluat pentru ca în final să scrie nimic despre nimic, doar ca să umple spațiul de “emisie”.
Concluzia: pe măsură ce timpul trece văd că numărul surselor de informație serioase se reduce și îți trebuie un efort tot mai mare de a filtra volumul de date peste care dai pe internet. Și dacă eu zic asta, din postura unuia care în ultimii 25 de ani fac acest lucru și pot detecta rapid toate prostiile, ce pretenție să mai am de la cei care abia au intrat pe internet și care cred că orice citesc e adevărat …
Odată, cu mult timp în urmă, The Register era unul dintre cele mai bune site-uri pentru informare.