Începând din 2024 toate smartphone-urile (gadget-urile în general) vândute în UE vor trebui să folosească încărcarea USB Type-C: Comisia Europeană a ajuns la un verdict vizavi de inițiativa legată de reducerea reziduurilor electronice, în special haosul legat de tipul de încărcătoare folosite de gadget-uri.
Asta înseamnă că și Apple va trebui să își revizuiască sistemul de încărcare dacă va mai dori să vândă în Europa și să ofere soluții de tipul USB Type-C, acum produsele sale funcționând pe încărcare cu Lightning port.
Doar că știți ce e interesant? Prevederea UE se referă doar la acele aparate care se încarcă prin cablu – ceea ce e valid în acest moment și pentru Apple. Dar nu spune nimic despre sistemul de încărcare wireless – chestie lăsată probabil intenționat deoparte, ca să nu deranjeze prea mulți producător. Adică Apple și alții, care nu vor să ofere soluții USB Type-C pentru încărcare vor putea să ocolească decizia UE prin oferirea de produse care se încarcă doar … wireless. Iar soluțiile wireless să fie … ați ghicit: proprietare.
Și uite așa, ideea asta faină că pleci la drum și iei cu tine un singur încărcător și ăla USB Type-C, nu mai e chiar atât de interesantă. Unii producători se vor conforma – probabil aceia care oricum oferă (încă) încărcătoare în pachet (nu ca Apple sau Samsung care au decis că merită să scumpească telefoanele și în același timp să renunțe la încărcătoare și căști). Însă mă aștept ca cei care oricum veniseră cu soluții proprietare să caute (și să găsească) modalități de a evita aceste reglementări și prin asta să forțeze utilizatorii să cumpere alte încărcătoare, mai scumpe, dar teoretic mai bune.
În afară de asta, impactul ar trebui să fie unul bun: utilizatorii de gadget-uri vor trebui să fie informați și să decidă dacă vor să ia și un încărcător odată cu un nou produs.
“Aceste noi reglementări vor forța utilizatorii să refolosească încărcătoarele și îi vor ajuta să reducă cheltuielile ce acum sunt undeva la 250 milioane EUR pe an, pentru încărcătoare pe care nu le folosesc. Trebuie amintit că încărcătoarele nefolosite plus cele aruncate reprezintă aproape de 11000 de tone de reziduuri electronice în fiecare an”, spune UE.
Deci numai de bine, cum se spune. Voi ce ziceți?
via UE