Cel mai așteptat anunț al Apple din keynote-ul conferinței WWDC 2022 a fost cel legat de viitorul iOS 16 și noutățile pe care le aduce. Ca de obicei, iOS 16 va veni în toamnă alături de următoarea generație iPhone și include elemente mult așteptate precum widget-uri în lock screen, live text în Camera, schimbări importante în Photos și Maps. Haideți să le luăm pe rând.
Lock screen
Cred că cea mai importantă schimbare pe care iOS 16 o va aduce este posibilitatea de a folosi widget-uri pe Lock Screen și mai mult, acestea să fie personalizate în funcție de starea telefonului sau culorile de fundal.
Bănuiesc că știți că aceste widget-uri de Lock Screen există pe Android de foarte mulți ani, ele fiind prezente chiar și pe lock screen-ul de pe Windows Phone.
Notificările
Notificările de pe lock screen sunt și ele regândite, apărând doar în zona inferioară a ecranului iar dezvoltatorii vor putea folosi widget-ul Live Activities pentru a afișa detalii despre evenimentele sportive și cele descoperite în Calendar.
Focus mode pe Lock Screen
Am zis deja că Lock Screen va fi în sincron cu setarea Focus, ce nu am spus este că prin ea se pot crea și aranja în mod diferite informațiile de pe ecran. Adică să aveți configurații diferite în funcție de Work, Sleep, Personal și Do not Disturb.
Messages
Vizavi de Messages iOS 16 vine cu câteva schimbări majore. O să încep cu opțiunea de editare live a mesajului, urmează apoi cea de ștergere a unui mesaj trimis (undo send), integrarea Shareplay și Dictation cu posibilitatea de adăugare automată a semnelor de punctuație.
Apple Pay și Pay Later
Pentru toți aceia care nu știu cum să își organizeze mai bine finanțele și să cumpere chestii la care în mod uzual nu au acces, Apple le oferă niște soluții prin Pay: puteți activa plata în rate la comercianți (suma este împărțită în patru tranșe egale).
Iar pentru anumiți comercianți va exista posibilitatea să urmăriți parcursul coletului direct în Wallet.
Live Text and Visual Look up
Știți opțiunea Live Text din Google Translate? Ei bine, ceva similar aduce acum Apple și în iOS 16, fiind posibilă să se extragă textul direct din poze sau filme și să se realizeze traducerea automată. Toate operațiile se vor face local prin neural processing.
Kids account
iOS 16 va face mai simplă crearea și administrarea de aparate iPhone/iPad care sunt folosite de copii. Se vor putea crea și instala instant profile pentru copii și există și opțiuni de Control Parental.
Altele: Health, Maps, Siri și Safety Check
Mai sunt multe elemente noi în iOS 16, o să mai amintesc doar opțiuni noi în Maps și disponibilitatea hărților pentru alte 11 țări (România nu e încă în listă) și dorința Apple de a face Apple Maps un competitor pentru Google Maps, inclusiv cu detalii de tip Street View.
Aplicația Home e mai complexă, toate dispozitivele IoT compatibile, detectate în zonă, fiind disponibile în dashboard – doar a pornit o colaborare cu Matter pe tema asta.
Mail primește și ea schimbări, cu opțiuni de sugestie în scrierea mesajelor și acțiuni de tip Remind Later sau Follow Up.
Am remarcat și schimbări legate de Safety Check, prin care utilizatorii care au posibilitatea de a restricționa modul în care partajează informațiile legate de locație sau conturi cu partenerul – ideea de a stopa violența domestică.
Ce aparate primesc iOS 16?
Și acum elementul cheie: ce aparate vor putea folosi iOS 16? Tot ce e mai vechi de 2016 nu va mai primi update-ul, ceea ce înseamnă că doar următoarele modele sunt compatibile:
- iPhone 13, 13 mini, 13 Pro, and 13 Pro Max
- iPhone 12, 12 mini, 12 Pro, and 12 Pro Max
- iPhone 11, 11 Pro, and 11 Pro Max
- iPhone XS and XS Max
- iPhone XR
- iPhone X
- iPhone 8 and 8 Plus
- iPhone SE (2nd generation or later)
Dacă sunteți pe un iPhone 8 sau mai nou, puteți sta liniștiți.
Și am uitat: dacă vreți să revedeți keynote-ul primei zile de la Apple WWDC 2022, o puteți face aici: