Săptămâna trecută Samsung a lansat oficial noua generație de flagship-uri Galaxy S22, moment în care am putut vedea și specificațiile tehnice oficiale ale celor trei modele S22, S22 Plus și S22 Ultra. Numai că printre ele s-a strecurat (sau a fost introdusă cu bună știință?) o informație falsă: pentru ratele de refresh ale modelelor Galaxy S22 și Galaxy S22 Plus era specificat faptul că sunt dinamice, între 10 și 120 Hz. Între timp am aflat că de fapt Galaxy S22 și S22 Plus nu puteau coborî până la 10 Hz pentru simplul fapt că folosesc o tehnologie diferită de display față de Galaxy S22 Ultra, singurul ce poate avea rată de refresh variabilă de la 10 la 120 Hz.
Dacă ne uităm pe piață, toate modelele de smartphone-uri high end au deja suport de rată variabilă de refresh de la 120 Hz până la 48 Hz, sau mai jos, dar numai modele de vârf cum ar fi Galaxy S21 Ultra sau iPhone 13 Pro pot să coboare până la 10 Hz sau mai jos.
Și atunci, de ce a mințit Samsung? S-ar putea ca informația să fi fost pusă cu bună știință, pentru a da iluzia consumatorilor că au același display pe Galaxy S22, Galaxy S22 Plus ca și pe Galaxy S22 Ultra și în felul acesta singurul difrențiator real să fie suportul pentru S Pen. Oricum, toate modelele au rată variabilă de până la 120 Hz, valorile minime nefiind atât de importante și în mod cert pre puțin cunoscute de către consumator.
Ideea este să ai suport de 120 Hz pentru a te putea juca cât mai bine, nu să poți folosi 10 Hz în ideea că îți extinzi durata de viață a bateriei.
Însă, noile modele Galaxy S22 (3700 mAh) și Galaxy S22 Plus (4500 mAh) au baterii mai mici (cu aproape 300 mAh) decât cele din seria Galaxy S21, iar prezența unei rate variabile de refresh ar fi fost un factor care să extindă autonomia cel puțin la același nivel (încă nu am apucat să testăm niciunul din modelele S22 ca să vă putem da mai multe detalii).
Prin urmare Samsung a făcut schimbările necesare vizavi de specificațiile tehnice, dar nu a oferit nicio scuză pentru inducerea în eroare a consumatorilor, în schimb a venit cu o explicație hilară (via AP):
”Rata de refresh pentru display a fost inițial comunicată ca fiind între 10 și 120 Hz (de la 10 la 120 FPS) dar ulterior am decis să actualizăm modul în care comunicăm acest lucru, pentru a fi la același nivel cu alte companii. Consumatorii pot să stea liniștiți că nu există nicio schimbare legată de specificațiile hardware și ambele aparate au posibilitatea de a rula la 120 Hz pentru cea mai bună afișare”.
Cu alte cuvinte, în stilul Apple, voi sunteți aia care nu ați înțeles cum trebuie. Noi am comunicat ce era important, voi vă legați de detalii.
În final, Samsung are dreptate: pentru cei mai mulți contează rata maximă de afișare și nu cea minimă. Dar asta nu scuză minciuna și ne face să ne gândim în câte alte situații și locuri s-au mai strecurat astfel de omisiuni sau minciuni …
Lasa stirile astea, când vine review-ul pentru S22 Ultra?