Huawei P50 Pro este un flagship care arată bine, se mișcă excelent și are un sistem performant de camere foto. Haideți să vedem de ce spun toate acestea!
Lansat în vara anului trecut, Huawei P50 Pro a ajuns la vânzare acum și în România și pentru că în ultima săptămână am avut ocazia să îl folosesc intens, e momentul să vă spun ce cred despre el. După cum știți deja, Huawei P50 Pro continuă seria flagship-urilor din seria P, fiind însă primul care vine cu interfața EMUI 12 pusă peste sistemul de operare HarmonyOS 2.0 (care în esență este un Android 11 fără serviciile Google) și cipsetul Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 4G (5 nm) cu sistem Octa-core (1×2.84 GHz Kryo 680 & 3×2.42 GHz Kryo 680 & 4×1.80 GHz Kryo 680), ceea ce îl pune în aceiași gamă cu flagship-urile Android din 2021.
Aspect: seria HUAWEI P cu un sistem nou de camere foto
La nivelul construcției, P50 Pro se înscrie în design-ul clasic HUAWEI, cu un display rotunjit (cu gaură pentru camera selfie), senzor de amprentă sub display, carcasă metalică și o soluție impunătoare pentru sistemul de camere foto. Pentru că mi-a plăcut seria P40 Pro și modelul P50 Pro este pe placul meu, în primul rând pentru că se ține bine într-o singură mână și în al doilea rând pentru că pe un display de 6.6 inci, avem o carcasă puțin mai îngust decât alte modele Android.
Privit din față HUAWEI P50 Pro nu diferă semnificativ de modelul P40 Pro, singura diferență fiind ecranul mai strălucitor ce oferă culori mai bune. Avem butoanele de control volum și pornire/oprire în partea din dreapta, în timp ce în zona inferioară regăsim slot-ul nanoSIM, cel pentru USB Type-C și unul dintre difuzoare.
Marginea superioară are doar senzorul IR, microfonul și slot-ul pentru al doilea microfon, plus demarcațiile pentru antenă.
Toate marginile sunt frumos rotunjite, cu prinderi perfecte.
Partea din spate este însă mult mai interesantă, modul de dispunere al sistemului ce compune ansamblul foto principal fiind împrumutat parcă de la Nokia. Se poate observa aranjarea în trepte, o găselniță cel puțin interesantă la nivel de design.
În afară de acest aspect, spatele este complet neted, cu inscripțiile HUAWEI și Leica ce pot trece aproape neobservate pe carcasa Cocoa Gold.
Singurul lucru mai puțin plăcut este că rămân multe amprente pe sticla de pe spate, din acest motiv folosirea unei huse este aproape obligatorie (de altfel una transparentă din silicon este inclusă în pachet!).
Display: 6.6 inci, 1228 x 2700 pixeli
Al doilea lucru remarcabil la HUAWEI P50 Pro este display-ul: de altfel Huawei nu a mai făcut rabat la display de câteva generații și treaba asta contribuie semnificativ la un părere bună despre flagship-ul P50 Pro. Vorbim despre un display OLED, de 6.6 inci și rezoluție 1228 x 2700 pixeli (oferă o densitate de 450 ppi) care se vede bine în aproape toate condițiile de iluminare, cu culori bine definite și un nivel ridicat de strălucire.
Atât culoarea albă cât și negrul se văd excelent, iar cine vrea să controleze mai bine culorile poate apela la opțiunile de configurare din setările EMUI 12 – eu folosesc mereu modul Vivid pentru că îmi place să am culori mai intense pe smartphone. După cum puteți observa mai jos, P50 Pro folosește un ecran curbat cu o margine foarte mică.
După cum am amintit deja, P50 Pro are senzor de amprentă sub ecran, ce funcționează binișor – mai sunt ceva probleme atunci când e frig afară și aveți mâna înghețată. Iar în zona superioară există gaura pentru camera selfie, deja dese întâlnită pe la mai toți producătorii de smartphone-uri Android.
Îmi place că pe lângă husa de silicon din pachet, HUAWEI P50 Pro vine și cu o folie de protecție deja aplicată peste display, pentru a-i prelungi durata de viață.
Și încă ceva: vorbim de un display cu suport de afișare la 120 Hz!
Performanță: Snapdragon 888
Din cauza dificultăților de licențiere pentru compoentele hardware, Huawei a ales să folosescă cipset-ul Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 4G (5 nm) cu sistem Octa-core (1×2.84 GHz Kryo 680 & 3×2.42 GHz Kryo 680 & 4×1.80 GHz Kryo 680) și GPU Adreno 660, împreună cu 8/12 GB RAM (plus 128/256/512 GB pentru stocare) pe P50 Pro. Însă fără suport 4G.
Prin urmare performanța maximă este doar la nivelul flagship-urilor Android din 2021 (asta pentru că vorbim de P50 Pro în același timp cu lansarea noilor modele Samsung și OnePlus). Mai exact, un scor de 585655 puncte în AnTuTu, 910 Single core și 3346 Multi-Core în Geekbench, plus 5667 puncte în 3D Mark Wild Life
Iar pentru testul PC Mark, mai aproape de folosirea de zi cu zi, Huawei P50 Pro a reușit 8931 (Work 2) respectiv 10156 (Work 3)
Sunt rezultate normale pentru acest cipset, mai ales în condițiile în care opțiunea de Power Management este activă. Aceste informații se traduc într-o performanță bună în utilizarea zilnică, indiferent dacă vorbim de jocuri, multimedia sau social media & browsing.
Mai mult, datorită optimizărilor cipset-ului și ale sistemului de operare, autonomia lui Huawei P50 Pro este de aproape o zi în condiții normale de folosire, cu luminozitatea display-ului pusă pe modul automat.
În testul de baterie PC Mark Work 3, P50 Pro a avut 12 ore și 30 de minute de la 100% la 20%, cu luminozitatea dată pe minim și rezoluția maximă – comparat cu alte modele pe care le-am testat oferă o performanță similară. Adică îl puteți folosi fără probleme pe parcursul unei zile întregi, fără să vă fie teamă că o să vă treziți fără baterie – iar dacă cumva se întâmplă asta, existența suportului de încărcare fapidă la 66 W prin fir, vă salvează pentru că în 30 de min puneți suficientă energie să vă ducă până la finalul zilei. În caz că aveți nevoie, merge și cu încărcare rapidă de 50W.
Foto și multimedia: sistem foto cu 4 camere și lentile Leica
Însă cel mai important lucru asociat lui P50 Pro este performanța foto, în special cea pe timp de noapte. Huawei P50 Pro beneficiază de un sistem foto principal construit cu 4 camere foto și dual-LED, montat elegant pe spatele telefonului.
Vorbim despre următoarea configurație, capabilă de rezultate remarcabile:
– 50 MP, f/1.8, 23mm (wide), PDAF, Laser AF, OIS
– 64 MP, f/3.5, 90mm (periscope telephoto), PDAF, OIS, 3.5x optical zoom, 7x lossless zoom, 100x max zoom
– 13 MP, f/2.2, 13mm (ultrawide), AF
– 40 MP, f/1.6, 23mm (B/W), AF
Ca de obicei, nu vă entuziasmați rapid doar pe baza specificațiilor tehnice pentru că nu e obligatoriu ca și performanțele să fie la fel de bune precum specificațiile. În cazul de față, lucrurile stau excelent și puteți sta liniștiți: HUAWEI P50 Pro se descurcă foarte bine la fotografie, în special la cea de noapte (dacă asta vă interesează în mod explicit), combinația de lentile Leica, senzor de 50MP și optimizare software duce la rezultate remarcabile. Ca fapt divers, zoom-ul optic de 100x vă dă detalii interesante în condiții bune de iluminare.
L-am scos prin Brașov, într-o sâmbătă seara friguroasă și cam asta a ieșit (am pus mai multe poze pe contul nostru de Facebook):
Cu detalii și culori bune:
Îmi place efectul pus cerului și culorile reușite:
Sau dramatismul de aici, când luna aproape că nu se mai vedea:
Sau și mai bine, cât de multe detalii pot să apară într-o cameră cu extrem de puțină lumină:
Pe ziuă camerele se descurcă la fel de bine, cu toate că pentru pozele macro e bine să stați ceva mai la distanță de subiect
Ar mai fi de spus că aplicația Camera oferă funcții avansate de fotografiere, inclusiv un mod Pro în care puteți controla fiecare aspect al fotografierii.
Și pe partea de înregistrare video (doar 4K la 60 fps) rezultatele sunt și ele la fel de bune.
Pentru selfie, P50 Pro folosește o cameră de 13 MP (f/2.4, wide) cu autofocus care face la rândul ei o treabă bună alături de software-ul HUAWEI (îmi plac opțiunile din zona Portrait unde subiectul poate fi izolat de fundal).
Difuzoarele lui P50 Pro sunt destul de puternice și clare, nu neapărat cele mai bune pe care am avut ocazia să le testez. Dar pentru pentru apeluri de voce/video și redarea la un volum normal al materialelor video (locale sau de pe YouTube) se descurcă bine.
Extra: EMUI 12, AI și wireless projection
După cum știți deja, Huawei P50 Pro vine cu EMUI 12, adică un skin Huawei pus peste HarmonyOS 2.0 (care în esență este un Android 11 fără servicii Google plus optimizările HUAWEI Mobile Services). Prin urmare majoritatea aplicațiilor Android funcționează fără probleme și pot fi instalate relativ ușor din magazinul App Gallery (sau prin Petal Search daca nu au fost găsite acolo). Deja există un număr foarte mare de aplicații locale create special pentru magazinul App Gallery, includ aici majoritatea celor din sectorul bancar, entertainment și așa mai departe.
Pe scurt, dacă ceva nu e în App Gallery se poate instala cu Petal Search – am scris multe articole pe tema asta, nu mai revin asupra lor. Ce aș vrea să rețineți este că dacă nu aveți nevoie de Android Auto sau nu sunteți legat de ecosistemul Google printr-un cont GMAIL, nu aveți avea nicio problemă să instalați și să folosiți majoritatea aplicațiilor importante, plecând de la Facebook, Instagram, Whatsapp și ajungând chiar și la Google Maps sau Waze. Veți observa chiar că telefonul merge mai bine decât unul cu Google (nu mai aveți toată bălăriile de monitorizare puse de Google) și că puteți să vă personalizați ecranul după cum doriți – de exemplu eu folosesc launcher-ul Pixel Launcher, pentru că mi se pare unul curat plus clientul de email Outlook în locul GMAIL.
Al doilea aspect important este legat de opțiunile AI: puteți să le activați în momentul în care vă configurați telefonul (AI Vision, AI Search etc.) în așa fel încât să vă ajute în utilizarea zilnică sau puteți alege să le lăsați inactive (chestie pe care Google nu o permite). Recomandarea mea este ca măcar o dată să le testați și dacă nu sunteți satisfăcuți de rezultate, să le dezactivați.
Și nu în ultimul rând, P50 Pro poate să proiecteze pe orice display care are suport wireless projection și în felul acesta să vă bucurați de aplicațiile de pe telefon pe un ecran mai mare – ideal în cazul în care vreți să vedeți filme pe un televizor smart, direct de pe smartphone.
Concluzie: un smartphone excelent pentru fotografie!
Acestea fiind zise, am ajuns la final. HUAWEI P50 Pro este un smartphone excepțional, ce ar fi putut să fie și mai bun dacă avea suport 5G. Vi-l recomand dacă vreți să faceți poze excelente, în mai toate condițiile de iluminare și să vă bucurați un ecran OLED foarte bun. Bateria de 4360 mAh, alături de sistemul de încărcare rapidă vă oferă premisele folosirii fără probleme pe parcursul unei întregi zile. Performanța oferită este mai mult decât suficientă pentru orice ați vrea să faceți cu smartphone-ul, de la jocuri la multimedia și/sau office.
Mi-au plăcut în mod deosebit pozele făcute noaptea cu P50 Pro – știam că pot să mă aștept la cele mai bune rezultate, am fost încântat să văd că asta se și întâmplă, fără să fie nevoie să umblu la setări.
Păcat că a venit în România așa de târziu și că nu are suport 5G, astea sunt motivele pe care le trec la capitolul minusuri.
În concluzie, dacă nu aveți vreun motiv întemeiat să stați în ecosistemul Google, HUAWEI P50 Pro este un smartphone asupra căruia trebuie neapărat să vă opriți și să cântăriți dacă lipsa suportului 5G poate fi trecută cu vederea pentru a obține un smartphone excelent în zona de fotografie.
Nu uitați cele trei motive: camere foto de top, super display și performanță!
Voi decideți.
Informații: Huawei
Preț: 5499 LEI
PRO |
CONTRA |
+ display OLED+ sistem principal cu 4 camere foto
+ performanță în fotografia de noapte + performanță |
– fără suport 4G- fără serviciile Google |