HUAWEI P50 Pocket reprezintă propunerea de pliabil de tip clamshell a producătorului chinez. Un dispozitiv care rivalizează direct cu Samsung Galaxy Z Flip3 5G. Și care, aș spune eu, reușește să se impună fix acolo unde contează. La construcție, la elementele de detaliu și la finisaje. Se poate adăuga aici și calitatea materialelor din care este construit, o componentă destul de importantă la această categorie de terminale. O categorie premium, lucru reflectat și la nivel de preț.
În plus, materialele folosite și culorile acestora, dar și atenția la finisaje, sunt elemente importante pentru publicul feminin, țintit de comunicările media despre acest telefon. Până la urmă P50 Pocket este mai mult decât un smartphone, este și un accesoriu de fashion.
Prin numele pe care îl poartă telefonul se face și legătura cu vârful de gamă absolut al companiei chineze, modelul HUAWEI P50 Pro. Și vedem că se păstrează anumite detalii de design de la acest flagship. Avem trăsături comune și la nivel de nucleu hardware.
O să analizăm pe rând toate aspectele legate de acest dispozitiv impresionant. Însă ca un prim pas, cred că ar trebui să vedem ce are el de oferit din punctul de vedere al configurației.
Specificații tehnice HUAWEI P50 Pocket
Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru HUAWEI P50 Pocket:
- Ecran principal: OLED
- Diagonală: 6,9 inchi
- Rezoluție: 2790 x 1180 pixeli
- Aspect: 21:9
- Densitate: 442 ppi
- Rată de refresh: 120 Hz
- Ecran exterior: OLED (rotund)
- Diagonală: 1,04 inchi
- Rezoluție: 340 x 340 pixeli
- Densitate: 328 ppi
- Chipset: Qualcomm Snapdragon 888 (4G)
- Procesor: octa-core (1 x 2.84 GHz Kryo 680 + 3 x 2.42 GHz Kryo 680 + 4 x 1.80 GHz Kryo 680)
- GPU: Adreno 660
- Memorie RAM: 8 GB sau 12 GB
- Memorie internă: 256 GB sau 512 GB
- Card memorie: da, NanoMemory
- Sistem de operare: EMUI 12 (peste Android 11 fără servicii Google Mobile)
- Cameră foto principală: sistem de trei camere (40 MP, f/1.8, wide, PDAF, Laser AF + 13 MP, f/2.2, 120˚ ultrawide, AF + 32 MP, f/1.8, (wide), 1/3.14″, 0.7µm, AF)
- Cameră foto frontală: 10.7 MP, f/2.2, ultrawide
- Acumulator: Li-Po
- Capacitate: 4000 mAh
- Încărcare rapidă: 40W
- Reverse charging: 5W
- Cititor de amprentă: da, plasat lateral
- Dual-SIM: da
- Altele: USB Type-C, NFC
- Dimensiuni: 170 x 75.5 x 7.2 mm (desfăcut), 87.3 x 75.5 x 15.2 mm (închis)
- Greutate: 190 g
- Culori: negru, auriu, argintiu
Noi am avut la teste echiparea de top în ceea ce privește memoriile, cu 12 GB de RAM și 512 GB capacitate internă de stocare. De culoare aurie, care, deși arată foarte bine, îmi întărește convingerea că se îndreaptă mai degrabă către publicul feminin.
Așa cum se poate vedea, specificațiile tehnice sunt de flagship de anul trecut. Nu s-a făcut rabat la momentul apariției. Din motive necunoscute, Huawei a ales să nu ofere suport pentru conectivitatea 5G. Chipset-ul Snapdragon 888 vine fără modem-ul 5G. Un reproș care i se poate aduce unui telefon din categoria sa, mai ales dacă luăm în considerare și prețul de achiziție.
Preț de vânzare
Și ajungem la prima întrebare care se ridică atunci când vedem o listă cu specificații tehnice ale unui terminal. Cât trebuie să plătesc pentru ele? Aici lucrurile sunt puțin mai delicate, pentru că un cumpărător plătește în acest caz în primul rând pentru forma inedită și pentru faptul că ecranul este pliabil, principala caracteristică definitorie a acestei categorii exclusiviste. Și, drept urmare, prețul este ceva mai mare decât cel cerut pentru un telefon convențional, cu o configurație asemănătoare.
Mai exact, pe magazinul oficial al companiei chineze, HUAWEI P50 Pocket are un preț de vânzare de 6499 lei. Deocamdată singura opțiune disponibilă este cea de bază, cu 8 GB de RAM și memorie internă de 256 GB. Singura culoare disponibilă este cea argintie.
Vedeți mai jos o captură de ecran cu pagina produsului.
Prețul este sensibil mai mare decât cel al principalului concurent, Galaxy Z Flip3. Însă cei de la Huawei au o promoție care oferă la fiecare precomandă pentru Pocket, la alegere, o pereche de FreeBuds Pro sau FreeBuds Lipstick.
Și mai mult, vom vedea în cele ce urmează, Telefonul celor de la Huawei vine cu o construcție mai modernă, mai bine închegată, dar și cu un ecran mai mare (6,9 inchi față de 6,7 inchi) și o baterie pe măsură (4000 mAh față de 3300 mAh).
Performanțe
Însă până la construcție, ne oprim puțin asupra performanțelor acestui dispozitiv. Care, pentru că au fost măsurate în cele mai populare aplicații de benchmark, vor deschide și subiectul lipsei serviciilor Google.
Deocamdată însă, să vedem cum s-a comportat dispozitivul în testul AnTuTu Benchmark. Mai jos capturile de ecran cu scorul realizat.
A urmat mai apoi testul de performanță din PC Mark. La fel, capturile de ecran sunt mai jos.
Am rulat în cele din urmă și câteva teste din 3DMark. Mai întâi Sling Shot și Sling Shot Extreme.
Și mai apoi Wild Life și Wild Life Extreme.
Rezultatele sunt puțin sub așteptările mele. Fie chipset-ul Snapdragon 888 cu modemul 5G dezactivat performează mai slab, fie aplicațiile instalate direct de pe site-urile companiilor producătoare funcționează defectuos.
Sistem de operare fără servicii Google
Și ajungem la partea care ar putea să sperie. Sistemul de operare de pe HUAWEI P50 Pocket este un EMUI 12. O interfață proprietară Huawei, pusă peste un HarmonyOS 2.0, care este un Android 11 fără serviciile Google Mobile, dar cu optimizările Huawei Mobile Services. O primă piedică este pusă de faptul că nu există acces în Google Play.
Însă mare parte din aplicațiile Android cu care sunteți obișnuit există deja în App Gallery. Iar atunci când acestea nu sunt disponibile, pot fi găsite cu ajutorul Petal Search. Așa am ajuns să instalez apk-urile pentru aplicațiile benchmark direct de pe site-ul companiei producătoare. Ocazie cu care am realizat că nu este dracul chiar atât de negru. Da, este ceva mai anevoios față de cum eram obișnuit, dar cu siguranță există viață și dincolo de Google.
Autonomie
Faptul că P50 Pocket vine cu un acumulator mai mare se reflectă în testele de autonomie. Mai jos aveți capturile de ecran din testul de baterie din PCMark.
Dacă vreți să faceți mai multe comparații cu Samsung Galaxy Z Flip3 5G, aveți aici link-ul cu review-ul acestuia.
Construcție premium, cu o zonă de pliere mult mai practică
Și ajungem și la partea de construcție și finisaje, cea la care senzația mea este că HUAWEI P50 Pocket și-a surclasat destul de clar competitorul direct.
Îmi place foarte mult soluția găsită pentru zona de pliere, acea numită balama. Cele două jumătăți se închid acum perfect, nu mai rămâne loc între ele. Un loc care la Samsung risca să adune mizerie, scame și chiar mici obiecte din buzunarele utilizatorului. Tehnologia celor de la Huawei este clar mult mai practică.
Închiderea mai bună pare să fie vizibilă și la display, acolo unde avem două pliuri, dar mult mai puțin accentuare. Practic, când te uiți frontal la telefon nu remarci că este vorba despre un ecran pliabil și nu vezi micile denivelări.
Spuneam mai devreme că Huawei a încercat să creeze o legătură și la nivel de design între P50 Pro și P50 Pocket. Deși la dispozitivul pliabil, sistemul de camere este integrat într-unul dintre cele două mari cercuri de pe spate, cel de-al doilea a devenit ecranul secundar, care poate fi controlat prin touch. Este vizibilă o diferență de nivel între ele, dar nu deranjează.
Funcționează pentru notificări, pentru încadrarea fotografiilor de tip selfe realizate cu sistemul principal de camere, pentru afișarea de informații meteo sau pentru controlul muzicii. Avem astfel o utilitate mult mai mare și avem activități pentru care nu mai este nevoie să deschidem telefonul.
Finisajele sunt atent lucrate și materialele folosite sunt de calitate.
Per ansamblu, cred că Huawei a găsit la P50 Pocket o soluție mult mai fericită în ceea ce privește designul și construcția, cu tot cu micile detalii tehnice.
Camera foto
Deși vremea în Brașov este în continuare capricioasă, am încercat totuși să fac câteva poze într-o zi. Cu nori destul de apăsători, dar măcar fără precipitații (dovada chiar în pozele făcute). Rezultatele le vedeți mai jos. Pozele mai mari sunt disponibile la dimensiuni mai mari pe pagina de Facebook MOBzine Romania.
M-am jucat chiar și cu zoom-ul. La subiectele cât de cât aflate aproape, își face treaba.
Când este vorba despre un subiect aflat ceva mai departe, lucrurile nu mai arată chiar bine.
În fotografiile realizate în interior, cu subiecte destul de viu colorate, culorile par a fi și mai accentuate.
Și la nivel macro parcă am detectat mici probleme de focalizare, dar unele care nu influențează dramatic rezultatul final.
Una peste alta, camerele foto își fac treaba. Chiar la nivelul categoriei din care face parte și telefonul nostru.
Concluzii
Huawei P50 Pocket este un dispozitiv interesant, care ridică clar ștacheta în categoria pliabilelor de tip clamshell. Vine cu o autonomie mai bună și cu un ecran mai mare, însă plusul său cel mai consistent este la nivel de construcție. Acolo își surclasează clar principalul competitor.
I se pot reproșa lipsa serviciilor Google și lipsa suportului 5G. Însă nici una dintre ele nu este atât de gravă cât pare la prima vedere.
Așa că dacă vă doriți un clamshell cu ecran pliabil, aveți în HUAWEI P50 Pocket un candidat destul de serios. O alegere care cu siguranță va face impresie în rândul celor din jur.