Este mai degrabă un răspuns de genul șantaj sau încordare de muschi din partea companiei Meta (noul nume pentru entitatea care deține Facebook, Instagram, WhatsApp si alte companii). O entitate în spatele căreia se află tot Mark Zuckerberg. Și, ca o scurtă paranteză, o entitate ale cărei acțiuni au scăzut cu 25% săptămâna trecută, în urma publicării cifrelor financiare și a datelor despre utilizatorii activi, care se cam împuținează. Sigur ați văzut pe undeva un titlu bombastic despre scăderea averii lui Zuckerberg cu câteva miliarde bune de dolari.
Revenind la amenințarea voalată că ar putea închide Facebook și Instagram în Europa, ea vine ca răspuns la o legislație a Uniunii Europene, care spune că orice companie care stochează informații de-ale utilizatorilor de pe teritoriul Uniunii, are obligația să facă acest lucru pe servere locate tot în Europa.
Se pare că pentru utilizatorii de Facebook și Instagram, acest lucru este ceva mai dificil de făcut. Meta invocă argumente legate de mecanismele de targetare a reclamelor, pentru care este nevoită să folosească și servere din Statele Unite.
Nu vă faceți însă griji. Meta nu o să închidă din proprie inițiativă Facebook-ul și Instagram-ul, cu atât mai mult în Europa. În ciuda menționării acestui scenariu pesimist în cadrul unui raport către Securities and Exchange Commission, probabil că se va ajunge la un compromis mai puțin drastic. Fie Uniunea Europeană va face o derogare și va permite și utilizarea unor servere din Statele Unite, fie Meta va face un efort financiar și de logistică și va reloca aceste informații pe servere din Europa.
If a new transatlantic data transfer framework is not adopted and we are unable to continue to rely on SCCs or rely upon other alternative means of data transfers from Europe to the United States, we will likely be unable to offer a number of our most significant products and services, including Facebook and Instagram, in Europe, which would materially and adversely affect our business, financial condition, and results of operations.
Sună a șantaj destul de subțire, probabil că acum se așteaptă un răspuns de la factorii de decizie ai instituțiilor europene.
via Mediafax