Compania canadiană BlackBerry, emblematică la un moment dat pentru piața de telefonie mobilă, a vândut patente din zona de tehnologie pentru nu mai puțin de 600 de milioane de dolari. O sumă impresionantă, care arată valoarea inovațiilor tehnologice pe segmentul dispozitivelor mobile, al tehnologiilor wireless și al mesageriei digitale pe care le-au deținut canadienii.
În același timp o sumă destul de departe de valoarea acestor patente în momentele de glorie ale companiei. O valoare care depășea lejer 3 miliarde de dolari.
Ca o scurtă paranteză, aceste patente au fost instrumentele prin care canadienii au dat în judecată la un moment dat companii precum Facebook, Instagram sau WhatsApp.
Toate aceste proprietăți intelectuale trec din patrimoniul BlackBerry către Catapult IP Innovations, cu sediul în Delaware. O entitate special creeată pentru a prelua aceste patente. Care, în continuare, probabil că va încerca monetizarea lor cât mai eficientă. Dar care, în același timp, se va supune controlului destul de riguros al statului, foarte atent cu aceste proprietăți intelectuale pe care le consideră esențiale pentru integritatea securității.
Ca parte a acordului care însoțește această tranzacție, compania canadiană va putea utiliza în continuare patentele înstrăinate prin această vânzare. Cu ce scop, nu este foarte clar, din moment ce au anunțat în mai multe ocazii că nu vor mai reveni în mod direct pe piața de smartphone.
Și aici ajungem la unul dintre marile semne de întrebare ridicate de această tranzacție. În ce măsură va impacta aceasta intențiile Onward Mobility de a reînvia brandul BlackBerry pe piața de smartphone, după modelul TCL. Aceștia promiseseră noi terminale 5G sub acest brand, fără implicarea directă a companiei canadiene. Să fie oare nevoiți acum să plătească mai mult decât o licență pentru utilizarea numelui?
via TheGlobe