Google, compania aia care ne-a obișnuit să ne ofere ”gratuit” o grămadă de chestii e pe cale să genereze un precedent periculos: tocmai ce a decis că utilizatorii soluției G Suite care și-au făcut conturi gratuite pe domenii personale în perioada 2006-2012 vor trebui să treacă pe un abonament plătit dacă nu vor să piardă datele.
Perioada faină în care se puteau folosi gratuit serviciile de email pe domeniu personalizat (adică nume@domeniultau.ro) în loc de nume@gmail.com e pe cale să se termine. Începând de la 1 mai 2022, cei care nu vor plăti un abonament Google Workplace (așa cum se numește acum G Suite) nu vor mai avea acces la email, calendar și în final vor pierde datele stocate în cloud-ul Google.
E o mișcare de tip ransomware a Google la care puțină lume se aștepta. Era previzibil că la un moment dat perioada faină cu chestii gratuite să se termine – din 2012 nu s-au mai putut crea conturi gratuite – doar că puțini își imaginau că vor ajunge în situația în care Google le va lua datele prizoniere și îi va amenința că dacă nu plătesc pe un cont, vor pierde datele.
Deja Google a început să trimită mailuri către utilizatorii ”G Suite legacy free edition” înștiințându-i că au timp până la 1 mai să aleagă un abonament (cel mai ieftin Google Workspace costă 6 USD pentru fiecare adresă de email, cu doar 30 GB de stocare în cloud) sau să se gândească cum își vor exporta datele – din păcate nu există o soluție de a extrage tot din contul G Suite și aici e marea problemă: unii vor pierde produse cumpărate, conturi, parole, email etc.
Ideea e așa: dacă la 1 mai 2022 utilizatorii G Suite legacy free edition nu și-au adăugat o modalitate de plată în cont, după 60 de zile vor avea conturile suspendate și vor pierde accesul la Gmail și Calendar.
Din păcate știu foarte multe firme mici (1-3 angajați) care au beneficiat de serviciile Google Apps for Your Domain, introdus în 2006. Cu asta au putut să își facă adrese de email personalizate pe propriul domeniu, fără niciun cost suplimentar. Apoi, Google Apps for Your Domain a devenit Gogle Apps for Work, G Suite și mai nou Google Workspace, în esență primind elemente de colaborare în genul celor oferite de Microsoft în pachetul Office 365.
Acestea se găsesc în situația în care trebuie să aleagă să plătească o grămadă de bani (6 USD / lunar ) pe niște chestii pe care probabil nu le folosesc – Meet cu 100 de persoane în apel de exemplu. În final nu e vina lor că au ales soluția Google și e o chestie extrem de urâtă pe care Google o face – mă întreb cât de disperați trebuie să fie după bani, dacă au ajuns în situația în care să se comporte ca niște hackeri și să amenințe cu ștergerea datelor dacă nu se plătește un abonament, fără să ofere o alternativă de a ieși din situația asta.
Cumva au folosit datele oamenilor, i-au indexat și monitorizat cât au putut și acum … se descotorosesc de ei dacă nu vor plăti.
Cei ce și-au folosit conturile din G Suite (doar sunt conturi Google ID, pentru conectarea în Play Store) pentru a cumpăra cărți, aplicații, s-au conectat cu ele la diverse servicii, au stocat date în cloud etc. nu prea au de ales: ori pierd toate aceste date, ori plătesc o grămadă de bani doar ca să nu le piardă.
Dacă aveți conturi G Suite cu adresă de email personalizată și nu ați primit încă mesaje prin care sunteți anunțați despre schimbare, nu stați relaxați gândindu-vă că nu o să fiți afectați. Mergeți în admin.google.com și apoi în secțiunea ”Billing” și verificați ce tip de cont aveți. Dacă vă apare G Suite legacy, e momentul să vă panicați.
Alternativa: Microsoft 365
Ce e de făcut. Prima dată ar trebui să analizați ce fel de date aveți în G Suite. Dacă sunt doar email-uri și documente în Drive plus calendar, e relativ simplu că aceste date pot fi exportate în caz că nu vreți să plătiți abonamentul către Google. Recomandarea mea ar fi să treceți pe Microsoft 365 unde abonamentul Microsoft 365 Business Basic începe de la 4.2 EUR + TVA / lună pentru fiecare cont și oferă acces la toată suita Office (desktop/mobile/web) pe Windows/macOS/Android/iOS, adresă de email personalizată și 1TB de stocare în cloud!
Vă extrageți email-urile (aici sunt pașii ce trebuie urmați pentru a scoate mailurile din Gmail) și documentele și apoi creați adresa de email în cloud-ul Microsoft. Probabil că va fi o perioadă de 1-2 zile în care veți avea acces la email, dar măcar scăpați de Google.
Într-o situație mult mai rea sunt cei ce au folosit G Suite, pentru că dacă au cumpărat cărți, filme, muzică, aplicații sau mai rău, au conturile acestea folosite pentru diverse servicii, o să aibă de tras. Exportul complet e aproape imposibil în acest moment, opțiunea Google Takeout nu permite prea multe. Ori scot bani din buzunar pentru încă o perioadă, ori renunță la toate astea.
După cum văd eu lucrurile niciuna dintre variante nu e prea atractivă. Și mă gândesc că e foarte probabil ca la un moment dat și utilizatorii casnici ce folosesc conturile Google să se trezească în aceiași situație – avem deja exemplul cu Google Photos unde cei ce s-au întins peste cei 15 GB gratuiți au avut o experiență similară.
Oare cât mai durează până Google vine și ne spune că ori începem să plătim pentru serviciul Gmail, ori ne suspendă conturile și tot ce ține de ele?