Samsung Galaxy Watch4 este alternativa pe Android a ceasului Apple Watch, cu plusurile și minusurile aferente. Dacă vreți să vedeți de ce spun asta, citiți acest articol.
A trecut foarte multă vreme de când nu am mai testat un ceas smart care să folosească sistemul de operare Google wearOS și lansarea lui Galaxy Watch4 de către Samsung mi s-a părut un motiv bun să revin asupra ecosistemului. La nivel teoretic Samsung Galaxy Watch4 are toate ingredientele pentru a putea fi un ceas smart excelent. Se întâmplă oare asta?
Haideți să vedem.
Design simplu
Samsung Galaxy Watch4 este un ceas care duce mai departe design-ul clasic adoptat de Samsung pentru modelele din seria Galaxy Watch, cu carcasă metalică, un display Super AMOLED foarte bun și senzori pentru monitorizarea ritmului cardiac. Îmi place că spre deosebire de alte modele de ceasuri smart în format clasic, Galaxy Watch4 este foarte subțire – vine în două variante, una cu display de 1.4 inci (cu carcasă de 44.4 x 43.3 x 9.8 mm) și cealaltă puțin mai mică, cu display de 1.2 inci (40.4 x 39.3 x 9.8 mm) – de doar 9.8 mm. Și este destul de ușor: 30g pentru varianta de 1.4inci, respectiv 26g. Identificați modelele după caracteristica 44mm (modelul de 1.4 inci) sau 40mm (modelul cu display de 1.2 inci) scrisă pe cutie.
Eu am testat modelul cu display de 1.4 inci, așa că de acum încolo o să mă refer exclusiv la el, pentru că în afară de o rezoluție a ecranului mai mică (396×396 pixeli), caracteristicile modelului de 1.2 inci sunt aceleași.
Sticla ce protejează ecranul este una Corning Gorilla® Glass DX+, taiată oblic pe margine și recunosc că mi-ar fi plăcut să văd că Samsung va folosi margini mai mici pentru display.
Mai jos vedeți Huawei Watch GT2 Pro (stânga) alături de Samsung Galaxy Watch4 (dreapta) ca să vă faceți o idee despre cum arată.
pentru controlul ceasului există două butoane, poziționate pe laterala din dreapta, ieșite puțin în relief. Samsung a decis să nu includă butoane rotative pe Galaxy Watch4 și sunt de acord cu această decizie pentru că oricum controlezi prin touch meniul, iar singurele momente în care ai nevoie de butoante sunt pentru pornire/oprire sau revenirea la meniul principal. Deci un buton rotativ nu și-ar fi găsit rostul, chiar dacă ar aminti de un ceas clasic.
Mai jos vedeți Galaxy Watch4 (sus) alături de Huawei Watch GT2 Pro (jos).
Eu unul prefer formatul rotunjit, de ceas clasic, decât butonul sub formă de rotiță.
După cum puteți vedea mai jos, partea din spate a ceasului este deja standard pe orice smart watch: senzorii pentru citirea bătăilor inimii sunt puși în zona centrală, puțin curbată pentru a maximiza atingerea pe acel punct. Prinderea curelei este standard, însă aveți nevoie de curele compatibile, care să aibă o mică gaură prin care să iasă mecanismul de control al telescopului folosit pentru prindere.
Caracteristici hardware
După design, al doilea lucru ce trebuie neapărat menționat vizavi de Galaxy Watch4 este setul de carcacteristici hardware, care îl recomandă ca fiind reprezentativ pentru zona Android. O să încep cu display-ul foarte bun, Super AMOLED (cu densitate de 321ppi pentru rezoluția de 450 x 450 pixeli), cu un negru foarte bine detaliat și suport de afișare Always ON (pe care nu vi-o recomand pentru că și așa bateria nu este punctul său forte!).
Informația se vede foarte bine pe ecran și sistemul touch merge excelent. Este exact așa cum te aștepți să fie un display Samsung!
Trec apoi la partea de senzori: avem dotarea standard cu accelerometru, barometru, senzor giroscopic, senzor geomagnetic, senzor de lumină, senzor optic de ritm cardiac, peste care vin noutățile: senzor electric inimă și senzor de analiză a impedanței bioelectrice. Combinația asta a permis Samsung să extindă ideea de ceas smart și suport pentru măsurarea activității fizice și puțin spre zona medicală (atenție, chiar dacă are senzori pentru măsurarea tensiunii, aceste dispozitive nu sunt considerate ca fiind medicale și prin urmare nu vă încredeți 100% în ceea ce vă spun ele!).
Și aici cred eu că este factorul definitoriu pentru acest ceas smart: peste elementele de notificare și măsurare a activității fizice pentru amatori (pentru că dacă vă interesează acest aspect în mod exclusiv, nu vă alegeți un Galaxy Watch ci mergeți spre produse dedicate) vine suportul pentru monitorizarea sănătății, introdus în premieră pentru un ceas smart din zona Android.
Cred că trebuie să știți și că pentru activarea opțiunii de măsurare a tensiunii aveți nevoie de un aparat medical cu care să faceți calibrarea inițială, pentru ca apoi la fiecare 28 de zile să refaceți măsurătoarea în așa fel încât să vă asigurați că datele sunt cât de cât exacte. Pe mine m-a interesat în mod special acest aspect și am descoperit că informația este pe acolo – nu bate 100% cu ceea ce oferă aparatul, dar trendul citirilor este similar, ceea ce mă ajută să îmi dau seama dacă sunt probleme majore. Odată configurată citirea, măsurarea tensiunii se poate face la cerere, prin simpla pornire a aplicației de pe ceas.
Revenind la senzori, combinația lor vă permite să măsurați o grămadă de activități fizice și să obțineți date în timp real despre bătăile inimii, nivelul de oxigenare al sângelui, numărul de pași, calitatea somnului ș.a.m.d. Unele pot să fie active mereu (și vă recomand să faceți asta pentru că altfel nu văd de ce ați mai folosi un ceas de acest fel), altele, precum măsurarea tensiunii se pot face doar la cerere. Modul în care veți configura aceste elemente de monitorizare va duce în final la o autonomie mai mică sau mai mare.
Alături de senzori mai contează ceva: cât de rapid este ceasul? Mi-a plăcut să văd că Galaxy Watch4 merge chiar foarte bine, fără niciun fel de întârziere, chestii care erau (sau încă sunt pe anumite modele) specifice sistemului de operare wearOS al Google. Responsabil de performanța bună este cipsetul Exynos W920 (făcut cu thnologie de 5nm) cu CPU dual-core Cortex A55 la 1,18 GHz împreună cu un GPU Mali-G68 și 1.5GB RAM (plus 16GB pentru stocare) eMMC.
Mai amintesc că ceasul beneficiază de conectivitate Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Bluetooth LE 5.0 cu A2DP și eSIM. Asta îl face un ceas smart complet din punct de vedere conectivitate, în orice situație putând să aibă acces la internet și la conexiunea de voce pe care o puteți primi sau porni direct de pe ceas, în ideea că vor fi situații (când faceți sport de exemplu) când nu veți mai căra și telefonul după voi.
Închei incursiunea în zona hardware cu alte detalii importante: are o baterie de 361 mAh (despre care Samsung spune că ar putea fi suficientă pentru 40 de ore funcționare), suport de încărcare Qi wireless, chestie ce permite să încărcați ceasul chiar și de pe smartphone și nu în ultimul rând, puteți să îl băgați liniștit în apă, pentru că are certificare IP68 și rezistă până la 5ATM (dar nu exagerați cu ținutul în apă, mai ales cea sărată). Aș mai adăuga și că beneficiază de certificarea MIL-STD-810G după standardele militare, care ne spun că a trecut prin 29 de teste speciale – pe scurt ar trebui să fie foarte durabil, chiar și în cele mai dure condiții de folosire.
Ce poți face cu Galaxy Watch4?
Acum vine partea interesantă: de ce ai vrea un ceas smart cum e Galaxy Watch4? La ce te ajută?
În principiu răspunsul la această întrebare ține direct de specificul fiecăruia dintre noi. O să vă spun la ce mă ajută pe mine Galaxy Watch4.
O să încep cu notificările: toate notificările importante care ajung pe telefon pot să fie transferate automat pe ceas, unde le pot vedea mai ușor. Ideea este că poți să alegi ce să ajungă pe ceas în așa fel încât să nu ajungă orice chestie – email-uri, notificări Whatsapp, Twitter, elementele legate de monitorizarea sănătății etc. Treaba asta se face din aplicația Samsung Galaxy Wearable – ea e responsabilă pentru setarea ceasului și instalarea de aplicații/update-uri. Prin urmare nu puteți folosi ceasul dacă nu aveți instalată aplicația pe telefon și neapărat, aveți nevoie un smartphone Android (cel puțin cu versiunea 6) care să aibă și serviciile Google Play – cu alte cuvinte nu merge să folosiți Watch4 pe iOS sau pe smartphone-uri Hauwei de exemplu.
Și după ce ajung pe ceas, datorită wearOS, poți să și răspunzi la unele dintre ele, fie cu tastatura touch (mi se pare inutil și chinuitor), fie prin comenzi vocale (via Bixby) sau prin mesaje voce.
A doua chestie foarte faină este că îți monitorizează activitatea fizică: îți spune cât de miști, te anunță că e cazul să te miști, îți dă detalii despre calitatea somnului, inclusiv informații legate de situațiile în care ai probleme cu respirația în somn, nivelul de oxigenare. Și la un nivel amator ai și opțiuni de măsurare a modului în care îți răspunde corpul pe diferite tipuri de activități, de la mers simplu, alergare, aparate la sală și sporturi cu efort mai intens precum ciclism, înot etc.
E bine să ai datele astea, numai că aici intervine o chestie care nu îmi place vizavi de Galaxy Watch4 și wearOS: mai ai nevoie de încă o aplicație pe care să o legi la ceas, Samsung Health. Prin Bluetooth ceasul comunică cu telefonul și datele astea sunt preluate de Samsung Health, nu de Galaxy Wearable. O chestie care arată că Samsung nu a gândit până la capăt integrarea ceas/smartphone/aplicații. La Apple ai o singură aplicație, pentru ceasurile smart Hauwei la fel. E ceva la care Samsung ar trebui să lucreze și să vină cu optimizări cât mai repede.
Introducerea opțiunii de măsurare a tensiunii plus ECG este cel mai mare atu al Galaxy Watch4, alături de format și display: mai ales acum în condiții de pandemie, mulți utilizatori vor să aibă o imagine mai bună asupra stării lor de sănătate și noul ceas smart al Samsung le oferă acest lucru. Combinația de măsurare al nivelului de oxigenare al sângelui, plus analiza calității somnului și măsurarea tensiunii îți permit să vezi clar în ce formă fizică de afli și eventual să și faci ceva.
Din păcate vizualizarea informațiilor nu e suficientă și oricine are un astfel de ceas nu va rezolva nimic dacă nu își schimbă și stilul de viață. Folosirea doar pentru monitorizare nu rezolvă problemele …
Și ar mai fi partea de comunicare voce: sunt situații în care o să găsești că e foarte fain să ai pe mână un ceas smart cu microfon și difuzor, la care să răspunzi la apeluri sau să le pornești. Faptul că Galaxy Watch4 beneficiază de eSIM și îi poți asocia un număr de telefon îți permite să nu cari mereu după tine smartphone-ul, chestie care te ajută mult la mobilitate. Să vă dau câteva exemple: mergeți la sală, la alergare sau cu bicicleta sau poate chiar la niște aventuri cu barca sau în zone mai dubioase …
wearOS: avantaj și în același timp marele minus al Galaxy Watch4
Mai departe, pe un ceas cum e Galaxy Watch4 cu wearOS ai posibilitatea să instalezi un număr foarte mare de aplicații (unele mai utile, altele niște mizerii înfiorătoare) din Google Play Store ca să poți face și alte lucruri în afara celor menționate deja. Să vă dau un exemplu: teoretic poți folosi Google Maps pe Galaxy Watch4, însă nu merge dacă nu ai aplicația pusă și pe smartphone și ceasul legat prin Bluetooth.
După cum am menționat deja, numărul de aplicații ce pot fi puse pe un ceas cu wearOS este foarte mare, numai că extrem de puține sunt și utile. La acest ultim capitol menționez Google Pay, mai ales că acum merge cum trebuie și în România: îți pui Pay pe ceas, legi aplicația de smartphone și poți face plăți wireless mult mai ușor.
Probabil că dacă veți sta să analizați complet Google Play veți găsi un set de aplicații de ceas care să fie și utile și bine scrise. Experiența mea în zona aceasta este una negativă și pot să vă spun un singur lucru: dacă vreți să folosiți cu adevărat ceasul, nu puneți multe aplicații din Google Pay. Alegeți-le cu atenție pe cele care vă sunt cu adevărat utile și folosiți-le selectiv. Altfel veți ajunge în situația în care aplicațiile nu merg, iar în cazul în care merg, vă consumă inutil bateria.
Îmi place ideea că poți explora Play Store și găsi aplicații terțe care să completeze ceea ce Samsung nu oferă implicit (un player multimedia mai bun, spre exemplu Spotify să poți asculta muzică în căști direct de pe ceas când faci sport), numai că performanța și calitatea lor lasă mult de dorit. În mod special pentru aplicațiile gratuite.
Concluzie: un ceas smart excelent pentru Android, cu funcții avansate de monitorizare a sănătății
Cam asta e situația cu Galaxy Watch4: are toate ingredientele să fie un ceas smart excelent și în mare măsură chiar și este. Arată bine, are un ecran excelent, o grămadă de funcții smart, de monitorizare a activității, se integrează bine cu ecosistemul Android. Pentru un fan Android este exact ceea ce este Apple Watch pentru zona iOS: ceasul smart complet, care să răspundă unor nevoi variate.
Vi-l recomand și pentru opțiunile noi de monitorizare a sănătății, mai ales pentru măsurarea tensiunii și a calității somnului (incluzând aici și nivelul de oxignare din sânge). Se descurcă foarte bine și pentru măsurarea activității fizice, cu un număr mare de sporturi care pot fi detectate automat – iar dacă nu merge detecția, porniți manual sesiunea de măsurare.
Plus integrarea conexiunii Wi-Fi și eSIM care fac ceasul extrem de versatil și vă permite să îl utilizați și fără a avea smartphone-ul mereu cu voi.
Ce nu îmi place la el este în primul rând autonomia: cu toate elementele de monitorizare active (din punctul meu de vedere o chestie firească) și o temă de ceas interesantă, fără always ON, Galaxy Watch4 poate funcționa puțin peste 2 zile cu un ciclu de încărcare. Iar pentru a reveni la 100% în baterie vă trebuie aproape 90 de minute, chiar și cu un încărcător rapid (apropo de asta, în cutie nu primiți și încărcător, doar cablul de alimentare). Obișnuit fiiind cu un ceas smart a cărui baterie ține 7-8 zile (e drept fără aplicații speciale din Play Store și fără măsurarea tensiunii), consider că autonomia este un mare neajuns și mi-a fost greu să mă acomodez cu treaba asta în perioada de testare.
Și ar mai fi ceva: wearOS. Am spus că este marele avantaj al lui Galaxy Watch4 (o grămadă de aplicații deja prezente în Play Store, integrarea foarte bună cu Google Assistant) dar în același timp văd acest sistem de operare drept și cel mai mare minus al ceasului smart. Pentru că în ultimii ani Google a arătat că nu îi pasă de zona wearable și nu a investit nimic (la un moment dat chiar părea că l-a abandonat), ceea ce lasă wearOS mult în urma watchOS, cu mari semne de întrebare dacă va urma vreun update în care să vină cu optimizări. Îmi foarte rău să vă spun acest lucru, în condițiile în care acum 5-6 ani eram fan wearOS și mi se părea o chestie faină. Înte timp m-am lămurit cu Google și prioritățile sale în zona wearable.
Însă, dincolo de aceste aspecte, Galaxy Watch4 e un ceas smart atractiv, atât ca nivel de funcționalitate cât și la nivel de preț, dacă punem în balanță ce primim. Fără îndoială cel mai bun ceas smart cu wearOS, ce ar trebui să fie prima alegere pentru cei ce vor să aibă ceas ce poate rula aplicații terțe.
Informații: Samsung
Preț: 1599 LEI (văd că e în promoție)
PRO |
CONTRA |
+ excelent display Super AMOLED
+ integrarea senzori monitorizare tensiune + ECG + wearOS cu multe aplicații terțe în Play Store + design clasic + subțire + eSIM pentru conectivitate permanentă + preț bun + certificare IP68 |
– autonomie mică (2 zile)
– wearOS – funcționează doar cu aparate Android cu Google Services |