În opinia mea Samsung Galaxy S21+ este cel mai bun smartphone Android din 2021. Și vă spun asta după ce i-am analizat toate aspectele, înainte de a-i pune această etichetă.
Pentru mine cel mai bun smartphone bun este acela capabil din toate punctele de vedere: ce are un display foarte bun, cu o calitate a imaginii și culori foarte apropiate de realitate, un sistem de operare cu interfață intuitivă și servicii complete, cu un nucleu hardware capabil de performanțe de top și cu un sistem foto care să livreze rezultate excelente. Toate acestea împachetate la un preț cinstit. Adică un preț corect, care să reflecte fără exagerare toate caracteristicile enumerate mai sus. Iar din acest punct de vedere, alegerea mea pentru cel mai bun (all around) smartphone Android al anului este una singură: Samsung Galaxy S21+.
A contat aici și faptul că de ceva vreme folosesc mai intens telefoanele companiei coreene din această clasă. SIM-ul personal îl am într-un Galaxy S20+, după ce, timp de doi ani am folosit un S9+. Înainte de acesta am avut un S7. Celelalte două SIM-uri, cel de la job și cel pentru teste, merg în modele care se tot rotesc pe la noi pentru review. Însă telefoanele de top de la Samsung reprezintă constanta care, cel mai probabil, a influențat această alegere.
L-am preferat pe S21+ în fața modelului S21 Ultra din mai multe motive. Poate că pentru mulți, din punct de vedere al specificațiilor tehnice, Ultra pare mai atractiv. Are mai multă memorie RAM, un sistem foto mai performant (cel puțin la nivel de specificații) și un display mai mare. Însă în toată această ecuație trebuie privit și aspectul prețului, așa cum am spus și mai sus. Unul destul de important, chiar dacă nu decisiv pe această categorie de top.
Prețul lui Samsung Galaxy S21+ este în prezent de aproximativ 4300 lei pe eMAG.ro (vezi captura de ecran). Pentru versiunea cu capacitate internă de stocare de 128 GB. Modelul Ultra costă cu 1400 lei în plus, pentru aceeași memorie internă de 128 GB. O diferență consistentă, care înclină balanța în favoarea alegerii mele.
În plus, îmi place mai mult dimensiunea lui Galaxy S21+, mi se pare că este cea potrivită. Un ecran de 6,7 inchi, cu margini foarte înguste (Samsung a optat pentru un display plat și asta îmi place chiar și mai mult). Iar dimensiunile finite ale dispozitivului sunt 161.5 x 75.6 x 7.8 milimetri. Greutatea este de fix 200 de grame. Modelul Ultra este sensibil mai mare și ceva mai greu, mai departe de gusturile mele.
Haideți să vedem mai în detaliu care sunt și alte motive pentru care Galaxy S21+ poate lua titlul de cel mai bun smartphone Android al anului.
Ecran Dynamic AMOLED 2x de calitate
O să încep cu display-ul. Ca de obicei, compania coreeană nu face rabat atunci când vine vorba despre ecranele dispozitivelor sale de top. Lucru firesc pentru unul dintre cei mai mari producători de panel-uri OLED. Ecranul lui Samsung Galaxy S21+ nu face excepție de la această regulă, fiind un Dynamic AMOLED 2x, capabil de o rată de refresh de 120 Hz și care oferă suport pentru HDR10+. Luminozitatea maximă este de 1300 niți, conform specificațiilor iar protecția este asigurată de o sticlă de ultimă generație Gorilla Glass Victus.
Am spus deja, diagonala ecranului este de 6,7 inci cu o rezoluție FullHD+ (adică 2400 x 1080 pixeli, aspect 20:9 și densitate 394 ppi). Pentru doritori există și suport pentru funcția always-on.
Luminozitatea este foarte bună, chiar și atunci când telefonul este folosit afară, într-o zi senină și însorită. Culorile redate și implicit imaginea rezultată reflectă fidel realitatea. Experiența de utilizare obținută este astfel una de calitate, așa cum ne așteptăm de la un terminal de top. Samsung demonstrează statutul de producător de top de display-uri, la fel cum Galaxy S21+ își demonstrează la nivel de ecran statutul de flagship.
Performanțe demne de un flagship
Nucleul hardware al lui Samsung Galaxy S21+ este construit în jurul unui cipset proprietar Exynos 2100 (modelul vândut în Europa, cel testat și de noi). Cu un procesor octa-core (1 x 2.9 GHz Cortex-X1 + 3 x 2.80 GHz Cortex-A78 + 4 x 2.2 GHz Cortex-A55) și un procesor grafic Mali-G78 MP14. Memoria RAM este de 8 GB, iar capacitatea internă de stocare poate fi de 128 GB sau de 256 GB.
Acest nucleu hardware este capabil de performanțe impresionante, semn că optimizările funcționează foarte bine, deși memoria RAM este mai mică decât la generația 5G anterioară. Și cea mai bună dovadă în acest sens o reprezintă cele mai populare aplicații de benchmark.
Vedeți în capturile de ecran de mai jos scorul obținut în AnTuTu Benchmark. Un scor cu care telefonul intră în primele 20 din topul publicat de către cei de la AnTuTu.
Avem apoi scorul obținut în testul de performanță din PCMark.
Și în cele din urmă testul din Geekbench 5.
Toate rezultatele converg spre concluzia că Samsung Galaxy S21+ 5G este un telefon puternic, pe care utilizatorul se poate baza chiar și în momentele cele mai solicitante.
Construcție solidă, cu linii clasice, dar cu elemente noi
Sunt câteva aspecte la nivel de construcție care îmi plac foarte mult la Samsung Galaxy S21+. Unul dintre acestea este forma relativ clasică, cuminte, a terminalului. Îmi place mult faptul că Samsung a ales un display plat, pentru că marginile laterale curbate dau un plus de eleganță, dar de multe ori pot încurca în timpul utilizării dispozitivului.
Îmi place de asemenea că s-a trecut și la o suprafață mată pe partea din spate. Deși vorbim tot despre sticlă (Gorilla Glass Victus), aspectul este mai degrabă unul metalic, cu iz futurist. Și arată foarte bine, mai ales în varianta de culoare neagră (bine, aici e vorba despre o chestie de preferință), datorită finisajului mat pe care compania coreeană l-a ales pentru S21+, unul care este mult mai pe gustul meu decât aspectul glossy de la generația anterioară.
Și soluția pentru integrarea modulului foto mi se pare una inspirat aleasă. Acesta pare acum să fie integrat în suprafața de pe spate, chiar dacă iese puțin în evidență. Ajută mult și prelungirea lui până la rama laterală a dispozitivului, dar și faptul că tot dispozitivul este negru. La variantele de alte culori există un contrast (fericit ales și el) între suprafața de pe spate și culoarea modulului foto.
Cred că aspectul elegant este amplificat de marginile foarte înguste ale ecranului, de jur împrejurul acestuia. Dar și de orificiul suficient de discret al camerei foto frontale. Mai contribuie și finisajele atent executate plus integrarea cititorului de amprentă digitală sub ecran și lipsa unui buton hardware suplimentar. Toate acestea converg către o senzație de simplitate elegantă.
Autonomie suficientă pentru o zi de utilizare
Bariera unei zile întregi de utilizare fără nevoia încărcării suplimentare a telefonului este una foarte sensibilă pentru mine (și cred că și pentru mulți dintre voi). Iar Samsung Galaxy S21+ își respectă statutul de flagship și fără probleme poate să vă ofere o autonomie de peste o zi. S-a întâmplat de câteva ori să ajung chiar și în seara celei de-a doua zile cu telefonul încă funcțional (10-15% baterie rămasă), în ciuda unui ritm suficient de intens de folosire. Și asta este mare lucru, mai ales pentru cei care mai uită să pună dispozitivul seara la încărcat. O știu din propria experiență!
Capacitatea acumulatorului este de 4800 mAh, iar viteza maximă suportată cu care acesta poate fi încărcat este de 25W. Există și suport pentru încărcarea wireless de 15W, care se poate dovedi util în multe scenarii. De asemenea există la bord și suportul pentru reverse charging de 4.5W (inclusiv wireless), dacă folosiți și alte gadget-uri cum ar fi un ceas smart sau o pereche de căști wireless audio ce au suport pentru încărcare wireless.
Prin autonomia pe care o etalează, Galaxy S21+ îți oferă un grad de siguranță reconfortant. Știi sigur că nu vei avea probleme cu bateria pe durata unei întregi zile, dacă ți-ai pus seara telefonul la încărcat. Evident, cu excepția situațiilor ieșite din comun, care pot conduce la o utilizare intensivă fără posibilitatea de a alimenta.
Acest tip de comportament se reflectă și în testul de baterie din PCMark, acolo unde Samsung Galaxy S21+ reușește un scor suficient de bun.
Scorul mai mic este obținut cu rata de refresh a ecranului setata la 120 Hz, cel mai mare cu o rată de refresh standard (60 Hz).
Autonomia este unul dintre aspectele importante în alegerea unu smartphone și Samsung pare să fi înțeles foarte bine acest lucru.
Performanțe foto pe măsura așteptărilor
Trendul arată că utilizatorii de smartphone se bazează tot mai mult pe smartphone atunci când vine vorba despre fotografii: fie cele uzuale, fie cele de vacanță, sau clipurile video cu evenimente speciale și alte momente unice, excepționale, ce pot apărea sau se întâmplă în viața lor. Așa că orice telefon care se respectă trebuie să se descurce cel puțin onorabil la acest capitol. Iar un flagship nu trebuie să dea rateuri când vine vorba despre fotografiile realizate.
Samsung s-a mișcat întotdeauna bine din acest punct de vedere. Sistemele foto de pe flagship-urile companiei au scos mereu rezultate bune și foarte bune. Iar Galaxy S21+ nu face excepție.
Trebuie să știți că telefonul este echipat cu un sistem foto compus din trei camere. Senzorul principal are o rezoluție de 12 MP (f/1.8, 26mm, 1/1.76″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS). Următorul pe listă este cel telephoto de 64 MP (f/2.0, 29mm, 1/1.72″, 0.8µm, PDAF, OIS), capabil de zoom optic 3x. Cel de-al treilea senzor este unul ultrawide, cu rezoluție de 12 MP (f/2.2, 13mm, 120˚, 1/2.55″ 1.4µm, Super Steady video). O combinație folosită și la generația anterioară și completată fericit de o optimizare software pe măsură.
Uitați mai jos câteva dintre pozele pe care le-am făcut cu Samsung Galaxy S21+.
După cum vedeți, rezultatele sunt pe măsură așteptărilor, fotografiile rezultate fiind de calitate. Culorile sunt atent redate, imaginile sunt clare și nu am găsit elemente care ar putea fi reproșate. Fotografiile la dimensiuni mai mari pot fi gasite intr-un album evidentiat separat, pe pagina de Facebook MOBzine Romania.
Interfață software aerisită și eficientă
Sunt un mare fan al interfeței software a celor de la Samsung, OneUI, probabil și din cauză că m-am obișnuit cu ea. Mi se pare aerisită, bine gândită și eficientizată și completă pentru nevoile de bază ale unui utilizator de Android. Fără să fie încărcată totuși cu aplicații inutile. Cam asta ar fi definiția OneUI 3.1 peste un Android 11 în cazul Samsung Galaxy S21+.
Mă folosesc de ocazie să exemplific cu aplicația de vizualizare a imaginilor și a materialelor video, Samsung Gallery, una dintre cele mai complete și mai ușor de folosit aplicații de acest fel. Pe care eu o consider peste Google Photos din multe puncte de vedere. Este doar un exemplu, dar pot fi găsite multe altele.
Revenind la software, interfața OneUI poate fi configurată suficient de mult încât să răspundă așa cum trebuie nevoilor tuturor tipurilor de utilizatori.
Mai are un plus mare! Arată a interfață de smartphone european. Spre deosebire de terminalele producătorilor chinezi, la care se vede că au fost făcute pentru utilizatorii din China și de-abia ulterior s-a luat decizia expansiunii pe piețele europene și nord-americane, asta abia după ce au terminat de copiat iOS!
Samsung, prezență solidă pe piața din România
Și ajungem astfel la un alt argument important, care cântărește mult în alegerea lui Samsung Galaxy S21+ ca telefonul Android al anului 2021. Compania coreeană are o prezență solidă pe piața din România, o relație foarte bună cu operatorii de pe această piață și o capacitate liniștitoare de a răspunde rapid la eventualele probleme tehnice/de garanție ce pot apărea cu terminalele. Destul de puține companii producătoare de smartphone se pot lăuda cu acest lucru.
În plus, este liniștitor și faptul că Samsung este liderul la nivel global al pieței de telefoane smart. Terminalele sale sunt echipate cu serviciile Google Mobile, lucru care cântărește încă foarte mult în alegerea utilizatorilor.
Cam asta este părerea mea vizavi de cel mai bun smartphone din 2021. Așa cum am spus și la început, un telefon de top trebuie să fie complet, să fie bun din toate punctele de vedere. Degeaba excelează la anumite aspecte (să zicem viteza), dacă nu poate face față cu brio altora (autonomia) Și să-i ofere utilizatorului o experiență completă, la un preț corect. Samsung Galaxy S21+ reușește cu brio acest lucru și își respectă astfel statutul de flagship al companiei care domină piața de smartphone.
Una peste alta, eu cred că Samsung Galaxy S21+ este cel mai bun smartphone Android al anului acesta. Și este telefonul pe care aș alege să îl achiziționez în acest final de an.