Voi știți cât de mult vi se devalorizează smartphone-ul după 12/24 de luni din momentul cumpărării? Țineți seama de treaba asta atunci când îl cumpărați nou?
E evident pentru toată lumea că un smartphone (la fel ca o mașină) își pierde din valoare din clipa în care l-ai scos din cutie. Mă gândesc că vreți să șiți și cât pierde, mai ales în funcție de brand.
La fiecare sfârșit de an apar diverse statistici ce acest gen, care însă confirmă un lucru: iPhone-ul pierde cel mai puțin din valoare, urmat (la distanță mare din păcate!) de aparatele Samsunng.
Mai exact, pe baza analizei realizate de musicMagpie, un magazin online specializat în revânzarea aparatelor electronice refurbished (adică reparate), un smartphone Apple pierde în primul an doar 41% din valore, pentru ca la finalul celui de-al doilea prețul său să ajungă la 40% din valoarea inițială.
Din zona Android, aparatele care își țin cel mai bine prețul (dacă se poate spune asta), sunt cele produse de Samsung. Acestea pierd 64% din preț în primul an de la lansare, ajung ca după 24 de luni să coste doar 33% din prețul inițial.
Este o devalorizare importantă, mai ales dacă ne gândim la flagship-uri care se vând cu peste 1000 EUR.
Al doilea brand din zona Android care ține destul de bine prețul este OnePlus, aici devalorizarea ajunge la 31% după primul an și la 22% după cel de-al doilea.
Faceți un calcul: un smartphone OnePlus care la lansare costă 1000 EUR, după 12 luni de la achiziție mai valorează doar 310 EUR, ca după încă un an să ajungă la 220.
Seria Google Pixel pare să fie încă atractivă după primul an, având un preț mediu de revânzare de 35% din valoarea sa de nou după primul an, dezastru fiind după cel de-al doilea, unde prețul scade la doar 17%!
Bine, astea sunt informații extrase de pe piața din Marea Britanie, însă șansele ca și la noi să fie similare sunt foarte mari.
La polul opus, prețul aparatelor Apple evoluează cam așa:
iPhone 11 pierde doar 33% din valoare după primul an, 11 Pro 36% iar seria iPhone 8 Plus vine pe poziția a treia cu o depreciere de 38%.
Din studiu mai reies câteva chestii interesante ce probabil pot fi aplicate și pe alte piețe (cred că nu e cazul pentru România): utilizatorii așteaptă în medie 16 luni să își schimbe smartphone-ul, 33% nici măcar nu se sinchisesc să îl dea înapoi la buyback pe cel vechi (la noi nu se pune problema, poate și pentru că nu avem programe atractive în zona asta). Iar cine are un aparat 5G, are șanse mari să îl păstreze pe o perioadă mai mare.
Consider că merită să ne uităm pe astfel de statistici pentru că așa putem lua niște decizii informate vizavi de brand-urile pe care să le alegem. Pentru că la final, indiferent de preferințe, ar fi bine să ținem cont și de factorul economic …
Nu credeți?