Zilele trecut am avut ocazia să testez pentru prima dată un aspirator Dyson, în speță proaspătul lansat V15 absolut detect, iar acum pot să vă spun părerea mea: care sunt plusurile, minusurile și ce mi-a plăcut la el.
În trecut am mai testat aspiratoare smart (Samsung Navibot)) anul trecut de când am văzut lansarea produselor Samsung pentru 2021 am început să mă interesez mai în detaliu despre aspiratoarele verticale pentru că sunt în căutarea unuia, iar după lansarea seriei Dyson v15 detect în România am zis că nu ar fi rău să văd și cu funcționează unul dintre cele mai bune și am cerut unul la test. Împreună cu soția l-am trecut printr-o rundă completă: o casă cu 4 camere, undeva la 190mp utili, pe două etaj , cu aproape 85% parchet/gresie cu un rezultat foarte bun, așa cum mă așteptam.
Dar merită investiția?
Gamă completă de accesorii
Înainte să încep să vorbesc despre experiența de lucru vreau să vă spun că în cutia Dyson v15 detect absolute găsiți o grămadă de accesorii, de la capul cu laser (elementul distinctiv al seriei) și până la perii pentru saltea, covor, masă, perete/perdea și una conică, pentru colectarea părului de animale direct în recipientul de colectare. Acesta din urmă are o capacitate de 0.75 l iar în el este inclus și sistemul de filtrare pre și post motor, despre care Dyson spune că reține 99.99% din particulele de până la 0.3 microni.
Vine cu o singură baterie, despre care Dyson spune că durează aproximativ o oră și încărcătorul asociat plus un suport prin care aparatul poate fi montat vertical pe perete.
Aspectul aspiratorului este unul interesant, sub forma unei arme futuriste, cu o ergonomie mai bună decât credeam – prinderea este ușoară, iar dacă ții aspiratorul înclinat (nu aproape de 90 de grade), reduci foarte mult forța necesară pentru a-l susține.
Elementul distinctiv al seriei v15 absolute detect este fără îndoială laser-ul de pe peria motorizată care îți arată praful din casă – asta dacă cumva ai senzația că după ce ai făcut curat cu 1-2 zile în urmă, casa ta e curată.
Cu tot cu baterie, aspiratorul cântărește peste 2kg!
PRO
Bun, haideți să pornim cu elementul principal: eficiența. Dyson v15 absolute detect este un aspirator eficient și pentru că are tehnologia smart de ajustare automată a puterii de aspirare în funcție de suprafață/nivelul de praf/murdărie detectat. Treaba asta are avantajul că permite ajustarea automată a puterii motorului, chestie care se traduce printr-o autonomie variabilă. Priviți-o cumva ca pe sistemul de power management al bateriei de pe laptop, doar că aici are funcția de a vă oferi premisele pentru a curăța cum trebuie toate suprafețele.
Se duce spre 99.99% așa cum spune Dyson? Nu am cum să măsor. Am măsurat (vizual, cu peria cu laser) aspirând prima dată cu un aspirator Philips (putere de 900 W), vechi de 10 ani și apoi am dat încă o dată cu Dyson v15 absolut detect – da, câteva fire de praf mai erau pe parchet, în vizorul luminii laser. Iar pe ecraunl LCD al aspiratorului creștea numărul care ne arată câte particule de praf au trecut prin aspirator.
Împreună cu peria rotativă face o treabă excelentă și pe covoare, inclusiv pe cele unde aveți păr (uman sau animal), pentru că știe să crească automat puterea de aspirarare (660 W). Din punctul meu de vedere este un element esențial în evaluare.
Mobilitatea dată de un aspiratorul vertical, fără fir este o chestie care până la urmă ține de fiecare dintre noi: suntem dispuși să investim ceva bani în așa ceva sau mergem pe o variantă cu fir? Voi decideți, pentru mine este un mare plus.
Dyson v15 absolute detect se ține bine în mână, am spus asta deja. Dacă vă mențineți o postură de folosire înclinată, să zicem undeva între 45-75 de grade, atunci nu o să simțiți prea tare greutatea aspiratorului și nu o să aveți senzația că ați fost la sală după ce faceți curat prin casă.
Peria rotativă (atât cea de parchet, cu laser-ul cât și cea de covor/saltea) face ca trecerea peste suprafețe să fie ușoară, fără să fie nevoie de o forță excesivă pentru împingere – adică poate da cu aspiratorul și un copil, dacă e nevoie.
Am uitat să vă spun: ca să porniți aspiratorul apăsați pur și simplu pe trăgaci – butonul acela de pe mâner. Cât îl țineți apăsat, atâta merge motorul și aspiră. Ridicați degetul de pe el, se oprește.
Ideea e foarte bună: nu consumați aiurea bateria între momentele în care mutați capul de aspirare dintr-un loc în altul.
Sistemul de filtrare mi s-a părut în regulă, după folosire nu a rămas praf pe mâner sau pe sistemul de aspirare.
Vorbind despre asta, Dyson v15 detect absolute are în loc de furtun o țeavă metalică, ușurică, evident rigidă. TOate capetele sunt mobile pe verticală, iar dacă doriți în cutie mai există un al doilea braț mobil, care face posibilă încă o îndoire, tot pe verticală – util în cazul în care vreți să dați cu aspiratorul sub un pat/masă/mobilă unde distanța față de sol nu e prea mare.
E însă necesar să fie de cel puțin 15-20 cm, pentru că aspiratorul nu poate fi lipit de podea, din cauza mânerului și a bateriei!
Îmbinarea tuturor părților componente este logică, cu butoane de prindere care se acționează ușor cu rezultatul că oricine poate să asambleze aspiratorul fără niciun fel de probleme. Totul e simplu și intuitiv.
Materialele sunt din plastic, mai puțin țeava principală și au avantajul că pot fi montate direct pe recipientul colector – devine mai ușor de folosit pentru saltea, mașină, perdea sau orice altă zonă mai specială.
Capul de aspirare cu laser e vedeta produsului și face o treabă excelentă. În primul rând că te face conștient de cantitatea de praf pe care o ai prin locuință, chiar dacă nu o vezi cu ochiul liber. Trăind în Brașov, unul dintre orașele care se vor verzi, dar care în realitate este unul dintre cele mai pline de praf din România, chestia asta poate să aibă și un efect advers: te ia capul când vezi că nu trece nici măcar o zi după ce ai făcut curat și deja pe parchet s-a strâns praf.
Sistemul e gândit simplu: pe una dintre margini e montat LED-ul verde, când pornești aspiratorul acesta se aprinde dacă ai activat butonul special din partea dreapta a capului de aspirare. Imediat vezi impuritățile. Când începe să te deranjeze ideea, oprești LED-ul și poți folosi în continuare peria.
Capul acesta de aspirare e făcut deștept: beneficiază și de un pieptene anti-încurcare, are elemente fibră-carbon, anti statice care pot extrage și praful fin. Acesta se adună în recipientul transparent, din plastic.
Golirea recipientului e o chestie simplă și logică (apeși pe clapetă și recipientul se deschide ușor), care în realitate e lucrul care mi-a displăcut cel mai mult: fiind un aspirator uscat, praful se împrăștie în momentul în care vrei să golești recipientul colector.
Și am ajuns la ultimul punct PRO: autonomia. Așa cum spune Dyson, bateria modeluli v15 detect absolute poate să țină chiar și o oră pe modul cu maximă putere, dacă îl folosiți exclusiv pe parchet/gresie și nu există prea multă murdărie. În combinație cu suprafețe pe care aveți covor/mochetă, autonomia o să scadă semnificativ.
Vă spuneam la început că am testat Dyson v15 absolute detect în casă, pe două niveluri, aproximativ 190mp, cu trei covoare (să zicem că împreună au vreo 30mp) și am avut nevoie de două încărcări complete ale bateriei.
Apropo de asta, un ciclu de încărcare durează aproape 5 ore, partea bună este că bateria se poate scoate așa că dacă vreți să mai cumpărați încă una, puteți să le folosiți simultan.
CONTRA
Bun, ce nu mi-a plăcut:
Greutatea sa e o chestie discutabilă. Am spus că nu e foarte greu, numai că dacă nu îl manevrezi inteligent, ajungi să simți cele 2.5kg și obosești.
Al doilea lucru: tija nu e flexibilă și chiar și cu sistemul suplimentar de pliere tot dai de situații în care nu îl poți folosi.
Mai departe aduc în discuție timpul extrem de mare de încărcare al bateriei: aproape 5 ore e enorm și dacă ai de curățat o suprafață mare, nu ai nicio șansă să termini treaba cu o singură încărcare. Ai nevoie de o baterie suplimentară, care te costă ceva.
Și la final sistemul de curățare a recipientului uscat nu mi-a plăcut – sau nu am știut eu cum să fac asta în cele mai eficiente condiții. Deschiderea se face simplu, scoaterea prafului de acolo e dificilă și e absolut necesar să faci asta afară, într-o zonă care poate să fie … prăfuită ca să zic așa.
Concluzie
Și așa am ajuns la final. Dyson v15 detect absolute e un aparat remarcabil, care își face treaba de aspirare perfect: e ușor de folosit, are autonomie bună și te scutește de trasul unui fir prin casă, are putere, are mai multe capete, îți dă detalii despre nivelul de praf, ajustează automat puterea de aspirare, e mobil, autonomia e bună pentru o locuință de până în 90mp. Fiind capabil să ajusteze automat puterea de aspirare în funcție de suprafță și cantitatea de praf, este ținut sub control și nivelul de zgomot, despre care aș spune că e acceptabil.
Mi-a plăcut foarte mult și îl văd ca pe o potențială achiziție.
Își merită banii? Aici e puțin mai complicat dat fiind că sunt alte modele mai ieftine, care e drept că nu fac același lucru, dar nu sunt sigur că diferența de preț (Dyson v15 detect absolute e 3800 LEI) e justificată. Unii ar spune că la banii aceștia ar fi trebuit să ofere ceva mai multe.
Mai ales că oferindu-ți opțiunea de a vedea efectiv (prin capul de aspirare cu laser) nivelul de praf din locuință, riști să o iei razna văzând că trebuie să faci curat în fiecare zi.
Info: Dyson
Preț: 3800 LEI