Așteptarea e gata: Microsoft a confirmat faptul că Windows 11 va deveni oficial disponibil pe 5 octombrie, ca upgrade gratuit pentru utilizatorii de Windows 10 cu sisteme compatibile. Și ca de obicei, disponibilitatea va fi progresivă, în funcție de încărcarea server-elor de download.
Pentru cei ce decid să își cumpere PC-uri/laptop-uri noi, Windows 11 va veni preinstalat, dacă configurația hardware este compatibiliă cu cerințele minime.
Utilizatorii de Windows 10 vor primi notificări via Windows Update și dacă vor să verifice compatibilitatea sistemului cu Windows 11, sunt sfătuiți să ruleze noul PC Health Check care oferă detaliile complete despre cerințele minime de sistem și ce se poate face în cazul în care anumite criterii nu sunt îndeplinite. Utilizatorii din programul Insider Preview pot descărca versiunea preview a PC Health Check de aici.
Windows 11 aduce o grămadă de lucruri noi, dincolo de noul aspect al interfeței, însă nu toate elementele anunțate de Microsoft ca făcând parte (la un moment dat!) din Windows 11 vor fi disponibile la lansare. În mod cert, posibilitatea de a rula aplicații Android sub Windows (realizată în parteneriat cu Amazon și Intel) nu este încă activă. Ea va ajunge curând pe sistemele celor ce sunt încă în programul Windows Insider.
În ideea că vă tentează Windows 11, elementele de bază pe care trebuie să le știți este că în teorie acest nou sistem de operare funcționează pe sisteme ce folosesc minim 4GB RAM, au procesor pe 64 de biți, 64GB pentru stocare și minim TPM 1.2. Din păcate asta nu înseamnă că toate sistemele ce au aceste cerințe se califică pentru upgrade. Totuși, așa cum am amintit deja, Microsoft va permite (o bucată) posibilitatea de instalare curată a Windows-ului de pe un ISO, pe sisteme care nu îndeplinesc cerințele minime, însă e posibil ca acestea să nu poată beneficia de toate update-urile de securitate și performanță.
E bine să știți asta. Pe de altă parte, s-ar putea să nu dea deloc bine pentru Microsoft ca utilizatorii să aibă Windows 11 și să stea cu sisteme vulnerabile din cauză că nu pot pune cele mai recente patch-uri. O să fie o chestie interesantă de urmărit.
Și cum rămâne cu cei ce nu pot face upgrade la Windows 11?
Aceștia vor putea folosi în continuare Windows 10, acest sistem de operare urmând să fie actualizat cel puțin până pe 14 octombrie 2025 – adică patch-uri de securitate și probabil ceva funcționalități. Windows 10 21H2 ar trebui să vină în următoarele luni și include suportul pentru accelerarea GPU sub Windows Subsystem for Linux (WSL), WPA3 etc. Adică majoritatea chestiilor care se regăsesc și pe Windows 11, mai puțin noua interfață.
via Microsoft