O chestie foarte deșteaptă vine din partea Germaniei: a propus UE să adopte o lege prin care să oblige producătorii de smartphone-uri (inclusiv Apple) să ofere actualizări timp de 7 ani și componentele hardware necesare reparării produselor în caz că se strică, pentru aceiași perioadă. Și mai mult, prețurile să fie ”rezonabile” și nu umflate cu pompa, așa cum practică acum Apple.
Treaba asta merge puțin mai departe decât propunerea inițială a UE, care stabilea că producătorii de smartphone-uri să ofere actualizări și componente pentru reparație timp de 5 ani, iar pentru tablete durata să fie de 6 ani.
Mie mi se pare o propunere de bun simț, pentru că în acest moment mulți au senzația că la fiecare doi ani e absolut necesar să își schimbe smartphone-ul – veți fi surprinși să vedeți că sunt smartphone-uri Apple care merg bine și după 6 ani, deci propunerea nu e chiar una fantezistă.
DigitalEurope, o asociație din care fac parte Apple, Samsung și Huawei nu e de acord cu propunerea (de ce ar fi, dacă lovește direct în vânzări?) spunând că e prea mult, în contra partidă oferind update-uri de securitate pentru trei ani și funcționale pentru doi. Vizavi de partea hardware, DigitalEurope e de părere că producătorii ar trebui să ofere doar display-uri și baterii, pentru că oricum restul componentelor (camera foto, microfon, placa de bază, difuzor) se strică rareori (depinde pe cine întrebi 🙂 ).
De altfel, un chestionar făcut de HeiseOnline ne arată că un procent aproape egal de utilizatori folosesc același smartphone timp de aproape 3 ani.
Acum, strict legat de Apple, în ceea ce privește actualizările, bate de departe orice alt producător de smartphone-uri. Se știe că iPhone-urile pot fi folosite liniștit 5 ani cu noile versiuni iOS și încă puțin după, doar cu update-uri de securitate. Un exemplu e iPhone 6s, lansat în 2015 ce primește actualizări chiar și acum.
Mie mi-ar plăcea ca și vânzătorii de smartphone-uri Android să fie obligați să ofere actualizări pentru minim patru ani (așa cum a declarat Samsung că va face) dacă vor să își vândă produsele în Europa. Gândiți-vă că piața e acum invadată de o grămadă de producători chinezi ce vând produse la prețuri mici, produse care rar trec de un an de zile în ceea ce privește actualizările, rămând cu probleme majore, ce impactează buna funcționare.
Voi ce părere aveți?
Buna,stiu ca in Martie a.c. UE a declarat ca vrea sa oblige producatorii de electronice si electricasnice sa asigure reparatii si piese de schimb pentru 10 ani .Cititi stirile din Martie de pe net.Numai bine.
Aici vorbeam despre partea de smartphone/tableta, produse cu durata de viata mult mai mica decat electronicele (TV, soundbar) sau electrocasnicele.