Vă dau cinci motive pentru care Asus ZenFone 8 este un smartphone Android excelent și merită să fie cumpărat!
Asus ZenFone 8 este un smartphone excelent pe care trebuie să îl aveți în vedere în acest final de an atunci când vă uitați după un flagship Android. Am avut ocazia să îl testez și mi-a lăsat o impresie foarte bună, fiind în primele trei locuri vizavi de recomandările mele de smartphone-uri Android ale lui 2021.
1. Dimensiune
An de an cunoscuții și cititorii îmi cer să le recomand un smartphone bun, care să nu fie mare. Până acum nu am avut opțiuni, dar în 2021 pot spune fără să ezit: Asus Zenfone 8! Asta pentru că vorbim despre un smartphone performant, cu super display, într-un format ”de buzunar” dacă îmi e permis să spun asta.
Dintre toate modelele Android existente pe piață, Zenfone 8 este singurul care poate fi comparat cu iPhone 12 în ceea ce privește dimensiunea și greutatea. În condițiile în care piața e dominată de aparate cu display-uri tot mai mari și implicit dimensiuni în creștere, Asus a făcut o mișcare deșteaptă și a venit cu Zenfone 8.
Vorbim despre un smartphone cu display de (doar) 5.9 inci, pus într-o carcasă de 148 x 68.5 x 8.9 mm. Practic nu are rival pe zona Android. Carcasa e făcută din sticlă (Gorilla Glass Victus) pe față și spate (Gorilla Glass 3), cu margini din aluminiu. Folosește un format rotund, cu gaură în ecran pentru camera selfie.
Îmi place construcția pentru că poate fi folosit extrem de ușor cu o singură mână și în plus îl poți ”ascunde” în orice buzunar. Nu mai trebuie să te asiguri că umbli cu haine cu buzunare largi ca să poți purta smartphone-ul cu tine. Totodată, vorbim de un smartphone de 169 de grame, care nu e chiar ușor, deci îl poți simți bine în mână.
Mai jos puteți vedea Zenfone 8 (în dreapta) alături de OnePlus Nord 2 ca să vă faceți o idee desre el.
Zenfone 8 folosește o conexiune USB Type-C pentru încărcare, poziționată în partea inferioară, pe centru, între slot-ul pentru SIM și difuzor.
Iar pe laterală are butonul de volum și cel de pornire/oprire. Are și opțiune de autentificare biometrică prin amprentă, senzorul fiind poziționat sub display.
Aspectul este unul clasic, cu margini rotunjite, nimic special în afara dimensiunii reduse. Îmi place și ideea de sticlă mată pentru partea din spate pentru că oferă o aderență mai bună și în același timp protejează ceva mai bine pentru aspectul inestetic al amprentelor.
2. Super display: Super AMOLED 120Hz
Al doilea atu este display-ul său Super AMOLED, cu suport pentru rată de refresh de 120Hz (dinamică) și HDR10+. Pe o diagonală de 5.9 inci Asus a ales o rezoluție de 1080 x 2400 pixeli (cu o densitate de 446 ppi) care e potrivită. Imaginile se văd foarte bine, răspunsul la touch este excelent.
Culorile sunt redate bine, cu un grad ridicat de strălucire. Culoarea neagră este intensă, albul e deschis. Dacă doriți puteți folosi opțiunile software de personalizare a display-ului: schimbați saturația culorilor, tipul fonturilor, culorile folosite și aspectul icon-urilor.
Toate astea vă permit să vă creați exact aspectul pe care vi-l doriți de la smartphone.
Inclusiv câteva opțiuni ascunde din Android, capabile să ofere o viteză mai bună de afișare în interfață:
În felul acesta o să vă puteți bucura mai bine de materialele foto și video pe care le veți consuma pe acest smartphone.
3. Performanță
Dincolo de aspect și display, Zenfone 8 are și o performanță foarte bună. Ca fapt divers, în AnTuTu a scos 805982 de puncte atunci când l-am ținut la rece (în frigider) ca să nu se încingă. Altfel trece lejer de 760000 de puncte, făcându-l unul dintre cele mai rapide smartphone-uri ale momentului.
Această performanță bună se datorează folosirii unui cipset Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 5G (5 nm) și a unui procesor Octa-core (1×2.84 GHz Kryo 680 & 3×2.42 GHz Kryo 680 & 4×1.80 GHz Kryo 680), plus un GPU Andreno 660, dublate de 8/12/16 GB RAM (în funcție de model) și 128/256GB pentru stocare.
Performanța din AnTuTu este susținută și de cea din PC Mark Work 3.0 (16135 de puncte), respectiv 3D Mark Wild Life (5704 puncte). Comparați datele acestea cu 778544 scoase de OnePlus 9 Pro în AnTuTu (despre care știm că OnePlus optimizează la maxim viteza pentru benchmark-uri) sau 746570 puncte reușite de Galaxy S21 Ultra 5G (aici aveți articolul de comparație al vitezei între Galaxy S21 Ultra, OnePlus 9 Pro, Huawei P40 Pro și iPhone 12).
În Geekbench Asus Zenfone obține 1128 puncte în Single-Core și 3651 în Multi-Core, iar pentru PassMark avem 12054 puncte pe System.
Transpuse în realitate rezultatele de mai sus înseamnă că Zenfone 8 e foarte rapid iar dacă activați și opțiunile de îmbunătățire a vitezei de afișare a meniului (pe care le-am detaliat mai sus) aveți un smartphone care zboară efectiv. E reconfortant să ai un astfel de smartphone Android în care experiența de folosire este una fluentă.
Din păcate însă, există și un dezavantaj: încălzirea. Cu modul de performanță activ, smartphone-ul se va încălzi chiar binișor. Trebuie să știți asta dacă vreți să îl solicitați la maxim pentru jocuri/editare video.
Legat de autonomie, Zenfone 8 stă destul de bine. Cu funcția de maximă performanță activă probabil că nu veți putea să îl folosiți o zi întreagă. Cu modul auto, acest lucru e posibil.
Am rulat testul de baterie din PC Mark Work 3.0 cu opțiunea de performanță activă și fără. Diferența de autonomie e semnificativă (crește cu aproape 50% dacă folosiți modul auto).
În aceste condiții, cu iluminarea pe auto, 5G activ și performanța pe auto, puteți să vă bazați pe el aproape o zi pentru că are o baterie de 4000 mAh. Cu avantajul existenței funcției de încărcare rapidă la 30W (în teorie cu 60% în 25 min, respectiv 100% în 80 min).
4. Sistem foto bun
În ultima vreme Asus a făcut progrese mari în ceea ce privește calitatea pozelor făcute cu seria Zenfone. Modelul Zenfone 8 se descurcă și el foarte bine în direcția asta. Subsistemul foto principal e construit din două camere: una de 64 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.73″, 0.8µm, PDAF, OIS și una de 12 MP, f/2.2, 112˚, 14mm (ultrawide), 1/2.55″, 1.4µm, dual pixel PDAF.
Să nu cădeți în capcana de marketing ale altor companii care vă îmbie cu 3-4 camere. Combinația de pe Zenfone 8 e foarte bună pentru poze de zi și de noapte, chiar și pe modul auto.
Am fost până la biserica fortificată de la Meșendorf și am făcut câteva poze cu Zenfone 8:
Sau pe la Rupea:
Iar pentru poze de noapte, prin Brașov:
Mai multe poze puteți găsi pe albumul dedicat de pe pagina de Facebook a MOBzine România.
5. Android Vanilla plus înrolarea în programul Android 12 Developer Preview
Mi-a făcut mare plăcere să descopăr că Asus și-a revenit și a renunțat la mizeriile de aplicații terțe pe care le băgau pe smartphone-uri, alegând să vină cu un Android curat, rapid și ușor de personalizat. În felul acesta experiența de folosire este mult mai bună, iar entuziaștii au ocazia să intre în programul de testare Android 12 Developer Preview prin care pot instala versiunile beta de Android 12 atunci când vor. Cu mișcarea asta Asus asigură o durată mai mare de viață a smartphone-ului Zenfone 8, permițându-i mai multe actualizări.
Așa se face că Zenfone 8 este unul dintre puținele smartphone-uri performante, care arată și bine ce fac parte din programul Android 12 Developer Preview.
Pentru toate motivele de mai sus cred că în acest moment Zenfone 8 este unul dintre cele mai faine smartphone-uri Android de pe piață și își merită banii. Nu e perfect, dar combinația dimensiune/display/performanță/Android 12 vanilla sunt motive suficiente pentru a-l lua în calcul. Pe mine unul m-a prins.
Recomandare mea este să îl studiați cu atenție pentru că o să vedeți că vă va plăcea!
Info: Asus