Luna trecută Microsoft a anunțat serviciul Microsoft 365 care permite folosirea unor instanțe de Windows în cloud, contra unui abonament lunar. Ideea e simplă: dacă ai un dispozitiv ce se poate conecta la internet, poți accesa un desktop Windows în cloud, de oriunde, oricând și nu mai trebuie să ai acasă propriul PC.
Treaba asta se adresează în special companiilor care pot folosi acum soluții thin client pentru a asigura conectarea în cloud pe un desktop Windows – eu am folosit la muncă așa ceva încă de acum 4 ani și a mers surprinzător de bine. Încă nu este vizat publicul de acasă, însă odată cu xCloud sunt sigur că urmează și asta.
De azi Windows 365 e disponibil în variante Enterprise și Business, cel din urmă putând oferi desktop-uri în cloud la până la 300 de utilizatori. Ar mai fi un ”Windows Hybrid Benefit”, ce înseamnă că cei ce au deja licențe cloud de la Microsoft vor primi o reducere specială pentru Windows 365.
Așa iese că cei ce au deja abonament Microsoft de cloud (Office/Azure) vor putea lua în serviciul Business o mașină Windows cu 2GB RAM, single core cu 64GB pentru stocare contra a 20USD (24USD dacă nu au deja alte licențe). Iar pentru 158 USD/lună (162 fără Hybrid Benefit) primesc o mașină cu opt core-uri, 32GB RAM și 512GB pentru stocare.
Ce înseamnă asta?
E posibil ca unele companii să ajungă la concluzia că e mai ieftin să ofere angajaților o janghină de laptop care să permită conectarea în cloud și acolo să folosească un sistem puternic. Spre exemplu, eu folosesc la birou un laptop Dell Precision 5550 cu 32GB RAM, Intel core 7th generation și 1TB pentru stocare, display de 15 inci pentru development și pe care am și o grămadă de mașini virtuale. Prețul său e undeva la 2700 EUR și în principiu are o durată de viață de 3 ani.
Dacă e să mă uit la oferta Microsoft 365 Business, 158USD/lună, pe perioada celor 3 ani diferența de preț e mare și la prima vedere nu se justifică. Însă lucrurile nu stau chiar așa: abonamentul îl plătești doar dacă ai nevoie de el, când nu mai ai nevoie renunți. Îl plătești pe măsură ce îl folosești, ai datele mereu protejate.
Da, ai și dezavantajul că dacă pică netul sau merge prost nu prea poți folosi soluția Microsoft 365 din cloud. Însă pe cloud ai putea să te conectezi și cu un smartphone Samsung prin DeX, pe un monitor sau smart TV, chestii pe care oricum le deții deja.
Laptop-ul trebuie plătit de la început (o cheltuială mare) și dacă se modifică numărul de angajați, s-ar putea să rămâi cu el pe stoc și banii blocați.
Decizia e foarte interesantă, mai ales că serviciul de cloud poate fi accesat fără probleme din orice browser de pe Windows, macOS, Android, iOS, iPadOS sau Linux.
Varianta Enterprise o să coste similar cu cea Business doar că nu are opțiunea Hybrid Benefit și nici nu are limitare a numărul de utilizatori.
În cazul că se dorește mai multă putere de procesare (development, editare video) Microsoft o să permită soluții cu Windows Pro: Windows 10 E3 + EMS E3 sau Microsoft 365 F3/E3/E5/BP.
Oricum ar fi, Microsoft deschide o portiță interesantă în ceea ce privește viitorul Windows în companii. Încă nu sunt sigur dacă e de bine pentru ei …
via MS