Valve Steam Deck este o consolă portabilă de gaming pe care compania a prezentat-o oficial chiar ieri. Va rula propriul sistem de operare (Steam OS) și se va poziționa pe o nișă pe care se va bate cu Nintendo Switch sau PlayStation Vita. O luptă care nu va fi deloc ușoară. Și în care fiecare dintre cele trei companii are argumentele sale.
Tocmai pentru a se distinge de acești competitori, noua consolă portabilă poziționează pe același nivel cele două stick-uri analogice cu butoanele. Și respectiv d-pad-ul. Acest lucru lasă loc pentru două trackpad-uri capacitive, care oferă o nouă perspectivă de control în timpul jocului. Una care s-ar putea să fie apreciată destul de mult. La adevărata ei valoare, aș putea să spun.
Poate și din acest motiv, noua consolă portabilă pare ceva mai alungită decât competitorii direcți.
Din punct de vedere hardware, Valve Steam Deck este echipată cu un display touch IPS LCD cu diagonală de 7 inchi. Rezoluția este 1280 x 800 pixeli (aspect 16:10). Suportul pentru touch ajută atât în timpul navigării prin sistemul de operare, dar și în timpul jocurilor. Anumite zone din ecran pot fi transformate în butoane cărora să le corespundă diferite acțiuni.
Chipset-ul este un custom AMD APU (CPU Zen 2 architecture, 4-cores, 8-threads, variable clock speed 2.4 – 3.5 GHz, GPU RDNA2 architecture, 8 compute units). Din punctul de vedere al capacităților interne de stocare, se disting trei versiuni. Prima cu 64 GB eMMC. Cea intermediară, cu o stocare internă de 256 GB NVMe SSD. Cea de top vine cu 512 GB NVMe SSD (cu viteză chiar mai mare de transfer). În plus, această ultimă versiune are și un strat suplimentar anti-glare pe display.
Toate cele trei variante de Valve Steam Deck au memorie RAM de 16 GB (LPDDR5).
Acumulatorul are o capacitate de 40 Wh. Producătoru afirmă că asigură o autonomie de 8 ore de gaming 2D și cam 2 ore în jocurile 3D solicitante. În pachetul standard este inclus un încărcător de 45W.
Sistemul de operare proprietar este Seam OS 3.0 (bazat pe Arch Linux). Are o versiune custom de Steam, care permite accesarea jocurilor din librăria proprie și lansarea acestora. Preia si salvările din cloud, astfel că apare o compatibilitate cu PC-ul. Același jucător își poate duce mai departe progresul de pe PC pe consola portabilă și invers.
Consola vine cu un USB dock care o poate transforma într-un veritabil PC. Nu doar prin legarea unui monitor și a unei tastaturi și mouse. Ci mai ales prin posibilitatea de a instala Windows. Ceea ce ar oferi multe alte funcționalități pentru Valve Steam Deck. Probabil că în momentul în care vor deveni disponibile noile console, aceste funcționalități vor fi detaliate. Dar mai este puțin de așteptat. Până atunci să salutăm apariția acestei noi console.
Valve Steam Deck va deveni disponibilă de-abia pe 21 decembrie, în Statele Unite, Europa și Marea Britanie. Prețurile pornesc de la 419 euro și ajung până la 679 euro, cu varianta intermediară la 549 euro.
via Valve