O chestie pe care o bănuiam de mult este confirmată: Google Assistant înregistrează de capul lui chestii, chiar și atunci când utilizatorul nu folosește asistentul digital. Via IndiaToday aflăm că reprezentanți ai Google ar fi spus în cadrul unei discuții cu guvernul Indian că angajații săi ascultă conversațiile pentru a putea îmbunătăți AI-ul și că printre conversații există și înregistrări ce nu ar fi trebuit să fie preluate pentru că asistentul nu a fost activat de utilizator. Iar treaba asta se întâmplă atât pe Google Assistant de pe smartphone cât și pe dispozitivele stand alone.
Nu cred că ar trebui să mire pe cineva treaba asta, pentru că odată ce ai acceptat să folosești un asistent digital din categoria Siri, Google Assistant sau Alexa, ți-ai dat acordul pentru ca înregistrările să poată fi ascultate în vederea optimizării AI-ului și ai acceptat și faptul că Google/Apple/Amazon vor apela la tertipuri pentru a putea să tragă cu urechea și la alte conversații. Toate companiile au recunoscut că lucrează constant la optimizarea AI-ului și pentru asta folosesc oameni care să asculte și să interpreteze comenzile, verificând ce a făcut AI-ul.
Pe de altă parte ni se spune că sunt luate măsuri speciale de protecție pentru ca nu toate convorbirile să fie ascultate și că cele ”importante” care au informații personale, nu sunt disponibile – cum se face distincția asta dacă nu există o altă persoană care să decidă ce și cum. Să ne aducem aminte de deștepții de la Amazon România care s-au trezit să spună lumii cu ce se ocupă ei, când treaba asta era scrisă în acordul de licențiere.
Însă Google nu spune clar de ce Assistant e mereu pornit, gata să îți asculte comenzile, chiar și atunci când nu i-ai dat permisiunea asta – apropo, dacă aveți un smartphone Android, nu vă lăsați păcăliți de ofertele ”îmbietoare” de la setarea aparatului în care vi se propune ca Google Assistant să fie mereu activ. Pentru a putea funcționa, Assistant sau Alexa ascultă mereu după cuvântul cheie de activare (Alexa, Hey Google etc.).
Portița de scăpare este că e posibil ca uneori AI-ul să nu înțeleagă corect cuvântul de activare și să pornească înregistrarea ”de capul lui” – pentru cine are timp să creadă poveștile astea. Cam greu să detecteze aiurea un ”Hey Google”. Oricum, Google și Amazon/Apple au avut grijă să se protejeze pentru cazurile astea, punând chestii în acordul de licențiere, inclusiv că datele sunt trimise către server-ele lor și stocate pentru analiză și eventual pentru vânzarea lor către parteneri.
În principiu nimic de ce am zis mai sus nu ar trebui să fie ceva nou pentru voi – informația asta este publică și am scris și eu despre ea de mai multe ori.
Am zis să vă reamintesc.
via AA